ΠΟΣΔΕΠ: Βαρβαρότητα ο προπηλακισμός καθηγητή στο ΑΠΘ
Έντονη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ ΑΕΙ, κατά τη συνεδρίασή της στις 10-3-2020, συζήτησε με αφορμή το περιστατικό προπηλακισμού και ομηρίας καθηγητή από ομάδα φοιτητών στο Α.Π.Θ. και υιοθετεί την ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ ως εξής:

Καταδικάζει τη χρήση βίας και καταγγέλλει ως βαρβαρότητα την ομηρία πανεπιστημιακού καθηγητή από ομάδα φοιτητών στο ΑΠΘ στις 6/3/2020, και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συνάδελφο. Στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας καμία διαφωνία για κανένα ζήτημα (όπως λ.χ. η αναμόρφωση ενός προγράμματος σπουδών!) δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε τέτοιες αντιακαδημαϊκές και παραβατικές πρακτικές, ούτε τις δικαιολογεί. Η ελευθερία του λόγου και η δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων διασφαλίζεται     με     τον     σεβασμό     των     ακαδημαϊκών     θεσμών     και     των προσώπων.

Διαπιστώνει ότι δυστυχώς επαναλαμβάνονται συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφονται από το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στην απόφαση του της 27/11/2019, που περιγράφει πως «ομάδες φοιτητών συμπεριφέρονται με εντελώς αντιακαδημαϊκό τρόπο: παρεμποδίζουν τη λειτουργία θεσμικών οργάνων, ασκούν λεκτική, ψυχολογική, κάποτε και σωματική βία, στοχοποιούν καθηγητές και προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις στη Σύγκλητο ή σε Συνελεύσεις Τμημάτων. Τελικά, υπονομεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο          δήθεν         υπερασπίζονται          από         φανταστικούς          συνήθως        εχθρούς.»

Τέτοιες ακραίες ενέργειες στρέφονται ευθέως κατά της ακαδημαϊκής και της ατομικής ελευθερίας και, όπως έχει φανεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με ανοχή που εκλαμβάνεται σαν αδυναμία, αλλά μόνο με αποφασιστικές και ψύχραιμες κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης αλλά και θεσμικής θωράκισης του πανεπιστημίου απέναντι στην παραβατικότητα. Όσοι ασκούν, και μάλιστα ομαδικά και οργανωμένα, σωματική και ψυχολογική βία σε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας προσβάλλουν κάθε έννοια ακαδημαϊκού ήθους και, πέρα από την όποια ποινική απαξία των πράξεών τους, πρέπει να καταλάβουν ότι θέτουν εαυτούς εκτός της κοινότητας.

Οι Κοσμητείες και οι Πρυτανικές αρχές οφείλουν να πράξουν τα δέοντα σε νομικό και θεσμικό επίπεδο για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ακαδημαϊκότητας και της ασφάλειας του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητών, λοιπού προσωπικού και φοιτητών.

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4