Αγ. Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Αδιανόητη η ματαίωση του Δ.Σ. πριν την απεργία -Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση
Ενημερωτικό συνεδρίασης Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε, μετά από ματαίωσή του στις 11/2, Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ στις 18/2 και αφού το σωματείο για πρώτη φορά δεν εξέδωσε ανακοίνωση για ένα σημαντικό θέμα, όπως το ασφαλιστικό, και δεν κάλεσε στις απεργιακές συγκεντρώσεις. 

Ως Αγωνιστική Παρέμβαση στην αρχή της συνεδρίασης δηλώσαμε ότι θεωρούμε αδιανόητη την ματαίωση του Δ.Σ. στις 11/2 από ΠΑΜΕ-ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ πριν την απεργία, πρακτική που αποδυναμώνει τη συμμετοχή των συναδέλφων στους αγώνες και τις συνδικαλιστικές διαδικασίες. Από τη μεριά της η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι η απεργία ήταν γνωστή, επομένως δεν υπήρχε λόγος συνεδρίασης του Δ.Σ., άλλωστε ήταν και η μοναδική παράταξη που δεν εξέδωσε ούτε ανακοίνωση για το ασφαλιστικό!

 Το ΠΑΜΕ διατύπωσε τη θέση ότι δεν υπήρχε σημείο σύγκλισης για το ασφαλιστικό και τις συγκεντρώσεις, άρα δεν είχε νόημα η συνεδρίαση του Δ.Σ.! Για τους  εκπροσώπους του ΠΑΜΕ προέχει ο παραταξιακός σχεδιασμός και δεν θέλουν να υπάρχουν αποφάσεις σωματείων που δεν ελέγχουν.

  Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η στάση τους στην τελευταία Γενική Συνέλευση που από κοινού με τη ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί  και άρα να μην υπάρχουν αποφάσεις συνέχισης των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό. Με το ίδιο σκεπτικό καθόρισαν και τη στάση τους και σε αυτή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. όταν οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Παρέμβασης θέσαμε ως αναγκαιότητα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τις ημέρες ψήφισης του αντισφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ ανέφεραν ότι το θέμα δεν είναι στην Η.Δ. και μετέθεσαν την ψηφοφορία για το τέλος της συνεδρίασης. Σε αυτή ψήφισαν σχετικά με τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων ΔΑΚΕ κατά, ΣΥΝΕΚ και ΠΑΜΕ λευκό.

 Σχετικά με τα άλλα θέματα που θέσαμε από τις 11/2 και άλλα που εκκρεμούσαν από παλιότερα

 Οικονομικός απολογισμός εκλογών:  για το θέμα  αυτό έπρεπε να κατατεθούν στοιχεία από τον ταμία και τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΛΜΕ σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Άλλη μία φορά μετατέθηκε από πρόεδρο και ταμία σε μελλοντική συνεδρίαση. Σημειώνουμε ότι ως Αγωνιστική Παρέμβαση έχουμε θέσει αμέσως μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ ζήτημα μεθοδεύσεων νόθευσης του εκλογικού  αποτελέσματος, μη τήρησης καταστατικών υποχρεώσεων, παράτυπες υποψηφιότητες της ΔΑΚΕ, παρατυπίες και παραλείψεις στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και θέματα καταβολής συνδρομών για τα οποία δεν έχουν ακόμα πάρει θέση οι παρατάξεις, όχι μόνο η ΔΑΚΕ, την οποία και καταγγέλλουμε, αλλά ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε και τα ΣΥΝΕΚ!

Κάρτες ΟΛΜΕ: λόγω του μεγάλου αριθμού συναδέλφων που δεν πήραν κάρτα την ημέρα των εκλογών, παρόλο που οι κάρτες που στάλθηκαν από την ΟΛΜΕ (1518) επαρκούσαν για όλους, προτείναμε να δηλώσουν οι συνάδελφοι που δεν πήραν κάρτα κατά σχολείο, ώστε να ζητηθεί ανάλογος αριθμός από την ΟΛΜΕ και η διαδικασία για να φτάσουν στα σχολεία και τους συναδέλφους να ολοκληρωθεί άμεσα. Η πρόταση μας απορρίφθηκε από ΠΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ. Το προεδρείο οφείλει να αποδώσει άμεσα τις συνδρομές που οφείλει στην ΟΛΜΕ ώστε η ΟΛΜΕ άμεσα να αποστείλει και κάρτες για τους συναδέλφους.

3ο Γυμνάσιο Μενεμένης (Δενδροπόταμος): ζητήσαμε την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης του σχολείου με ειδικό προσωπικό (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός), καθώς συνεχίζεται ο εμπαιγμός από Υπουργείο και Διευθύνσεις και την πραγματοποίηση σύσκεψης από το Δ/ντή Δ/θμιας, όπως είχε δεσμευτεί πριν τρεις μήνες. Η πρόταση έγινε δεκτή και θα εκδοθεί ανακοίνωση (ομόφωνα).

Οξυμμένα κτηριακά προβλήματα στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (ΕΠΑΛ Κορδελιού - 1ο ΓΕΛ Κορδελιού - ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού): αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης και η διοργάνωση σύσκεψης από την ΕΛΜΕ την επόμενη βδομάδα με γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, ώστε να γίνει από κοινού παρέμβαση στη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. (ομόφωνα). Το προεδρείο πρέπει να υλοποιήσει και προηγούμενη απόφαση σχετικά με το ΕΠΑΛ Κορδελιού.

Διεκδικήσεις συναδέλφων πρώην διαθεσιμότητας: καταθέσαμε συγκεκριμένο κείμενο σχετικά και  αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης καθώς και αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης με κινητοποίηση την ημέρα που θα οριστεί. Επίσης άλλες δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο που θα οργανωθούν από ΟΛΜΕ,  ΕΛΜΕ και συναδέλφους που ήταν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας – απόλυσης (ομόφωνα).

Διορισμοί-προσδιορισμός οργανικών θέσεων ειδικής αγωγής στα ειδικά σχολεία -αναπληρωτές: προτείναμε άμεση συνάντηση με τους αναπληρωτές, συγκεκριμενοποίηση των οργανικών με βάση τα κενά που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία και διεκδίκηση οι καθορισμένες οργανικές θέσεις συνολικά για την ειδική αγωγή να δοθούν όλες για διορισμό. Αντίστοιχα και για τους συναδέλφους της γενικής παιδείας. Αποφασίστηκε να ζητηθούν στοιχεία από Διεύθυνση και μετά  να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αναπληρωτές συναδέλφους για τα ζητήματα αυτά (ΥΠΕΡ: Παρεμβάσεις, ΣΥΝΕΚ, Αντεπίθεση, κατά :ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ).

Αναγνώριση τίτλων σπουδών Κολεγίων - ρυθμίσεις για Νέο Λύκειο: προτείναμε σύσκεψη με μαθητές και γονείς καθώς η προώθηση των νέων μέτρων αλλάζει δραματικά το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ οι κινητοποιήσεις των μαθητών συνεχίζονται. Να γίνει συνεννόηση η υλοποίηση της πρότασης να γίνει μαζί με τις άλλες ΕΛΜΕ (Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους).

Γενική Συνέλευση άμεσα με θέμα: αντισυνδικαλιστικός νόμος-υπεράσπιση των καταστατικών των σωματείων-κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος-προτάσεις και η στάση του κινήματος: με βάση των αντισυνδικαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε και την προώθηση μέτρων παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης  και διαδηλώσεων από τη μεριά σωματείων και κοινωνικών ομάδων, η υπεράσπιση της λειτουργίας των σωματείων με βάση τα καταστατικά τους αποτελεί σημαντικό καθήκον. ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ  τέσσερα χρόνια τώρα αρνούνται την πραγματοποίηση Γ.Σ., όπως ορίζει το καταστατικό και τις διαλύουν. Προτείναμε να γίνει Γ.Σ. ώστε να διατυπώσει κάθε παράταξη και κάθε συνάδελφος την άποψή του ανοιχτά και δημόσια και παράλληλα το Δ.Σ. να συμβάλλει με επισκέψεις στα σχολεία στην προσπάθεια συσπείρωσης των εργαζομένων και στη συμμετοχή τους στις Γενικές Συνελεύσεις. Η πρόταση απορρίφθηκε από ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ. Σημειώνουμε ότι η προσπάθεια διάλυσης των Γενικών Συνελεύσεων δεν γίνεται πουθενά σε καμία ΕΛΜΕ, εκτός από τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Πρακτικές διάλυσης ακολουθήθηκαν και στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ και πρώην ΠΑΣΚ, καθώς και στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ από τις ίδιες παρατάξεις γιατί δεν θέλουν τα σωματεία να έχουν αποφάσεις αγωνιστικού σχεδιασμού. Εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ της Ε΄ ΕΛΜΕ που είναι εκλεγμένοι στην ΑΔΕΔΥ και στην ΕΔΟΘ συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και στην Ε΄ ΕΛΜΕ.  Στην ΑΔΕΔΥ και στην ΕΔΟΘ το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού για αυτές τις πρακτικές, ενώ στην Ε΄ ΕΛΜΕ τις συνδράμει!     

Κινητοποίηση για την κατάσταση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ 22/2: προτείναμε κείμενο και αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης και η συμμετοχή στην κινητοποίηση για την απαράδεκτη κατάσταση στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ομόφωνα).

Σκάνδαλο 120.000 που δεν  αποδόθηκαν στον ΟΑΣΘ από τη διοίκηση της ΕΔΟΘ (Νομαρχιακό τμήμα ν.Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ): προτείναμε παρέμβαση-διαμαρτυρία των σωματείων, σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, στην Ελεγκτική Επιτροπή της ΕΔΟΘ για την απόφαση συγκάλυψης του σκανδάλου και τη ρύθμιση καταβολής του ποσού από τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Επίσης, προτείναμε συνέντευξη τύπου γι’ αυτό το θέμα, καθώς και για την απόφαση της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ να αποκλείσει σωματεία με μέλη συμβασιούχους από το επικείμενο Συνέδριο της ΕΔΟΘ.

Πρόσφυγες- Εκπαίδευση προσφύγων: αποφασίστηκε η έκδοση ανακοινώσεων και παρεμβάσεις σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης προσφύγων στην ΠΔΕ και το ΥΜΑΘ. Ακόμη, αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα την εκπαίδευση προσφύγων. Υπέρ ψήφισαν : Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, Αντεπίθεση.

Επίσκεψη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι: αποφασίστηκε να εκδοθεί δελτίο τύπου για την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8/2 και νέα επίσκεψη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε κάλεσμα στους συναδέλφους για τη συνέχιση της αλληλεγγύης  με τη συγκέντρωση ειδών στα σχολεία (ομόφωνα).

 Εκπροσώπηση ΕΛΜΕ στο δίκτυο ΑΛΦΑ: αποφασίστηκε η διερεύνηση του χαρακτήρα και της λειτουργίας του δικτύου ΑΛΦΑ σε σχέση με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ και το θέμα μετατέθηκε σε επόμενο Δ.Σ.

Οικονομική ενίσχυση συναδέλφου με σοβαρό πρόβλημα υγείας: ομόφωνα

Περιορισμός αδειών από Υπουργείο και Δ/σεις: αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης (ομόφωνα)

Ακόμα αποφασίστηκε να σταλούν ψηφίσματα για : αδικία κατά κλάδου ΠΕ78, δίκη της ΧΑ, συμπαράσταση στο Δ.Σ. ΕΛΜΕ Κέρκυρας για δίωξη από Δ/ντρια, για απόφαση αποκλεισμού συμβασιούχων από Συνέδριο ΕΔΟΘ, 8/3 ημέρα της γυναίκας.

σχετικά άρθρα

Για τον Βασίλη Δημάκη: Περί Σωφρονισμού και (Επι)Κοινωνίας
Για τον Βασίλη Δημάκη: Περί Σωφρονισμού και (Επι)Κοινωνίας
Υπάρχει πραγματική ανάγκη στην Ελλάδα του σήμερα να πρέπει να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής κοινωνίας για να καταφέρει ένας...
Για τον Βασίλη Δημάκη: Περί Σωφρονισμού και (Επι)Κοινωνίας