Thumbnail
Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που η κυβέρνηση πρόκειται να ψηφίσει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στη Βουλή, φέρνει διάταξη που αναγνωρίζει τα πτυχία των Κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 38/2010 και τα πτυχία που δίνουν επαγγελματική ισοδυναμίας σε κλάδους εκπαιδευτικών. Το Π.Δ. 38/2010 ενσωματώνει και εξειδικεύει όλες τις οδηγίες της Ε.Ε. (συνθήκη της Μπολόνια 1999) για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με τα Πανεπιστήμια. Οι προβλέψεις αυτές επεκτείνονται και στους εκπαιδευτικούς!

Η περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων με τις διατάξεις αυτές απαξιώνει ακόμα περισσότερο τα πτυχία. Ταυτόχρονα ανοίγονται πλευρές ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων αφού ανάμεσα στη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, χωράνε πλέον και τα κολέγια, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου – επιχείρηση. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι το σύνολο των νέων ανθρώπων που επιδιώκουν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο και βλέπουν συνεχώς εμπόδια να ορθώνονται μπροστά τους. 

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις έχουν διαχρονικές ευθύνες τα κυβερνητικά κόμματα, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε τον απαράδεκτο νόμο 4589/19! Προώθησε την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο. Έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ η οποία τώρα προχωρά στην περαιτέρω «απελευθέρωση» και αναγνώριση των κάθε είδους ιδιωτικών κολεγίων, παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εφαρμογή της συγκριμένης διάταξης στην διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων για διορισμούς και πρόσληψη αναπληρωτών στην Γενική Αγωγή θα εντείνει την πολύκατηγοριοποίηση, τις αδικίες και την απαξίωση χρόνων δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων.

Όσες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις υποκλίνονται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι υπόλογες στους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται από αυτές.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές, στον αγώνα ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/1/20 ώρα 1μμ, στα γραφεία της ΔΔΕ

 

Αργοστόλι 20/1/2020

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Η Πρόεδρος

                         Σοφία Ποταμιάνου

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Καππάτος

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φυσικοί
Ένωση Ελλήνων Φυσικών: Στο προσκήνιο τα «θολά» επαγγελματικά δικαιώματα των φυσικών
Ένωση Ελλήνων Φυσικών: Ανάγκη για ξεκάθαρο πλαίσιο και διασύνδεση με τη βιομηχανία
Ένωση Ελλήνων Φυσικών: Στο προσκήνιο τα «θολά» επαγγελματικά δικαιώματα των φυσικών
Τροχαίο με το ΚΤΕΛ Κέρκυρας γεμάτο φοιτητές
Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»
Σοκαριστική καταγγελία γονέα στο alfavita για το δρομολόγιο Αθήνα – Κέρκυρα: «Αποκοιμήθηκα στο τιμόνι», φέρεται να ομολόγησε ο οδηγός στους επιβάτες
Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»
Δόμνα Μιχαηλίδου
Πανελλήνιες - 1.000€ σε παιδιά αγροτών: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι υποτροφίες
Παράλληλα διπλασιάζεται η στήριξη σε Θεσσαλία και ευάλωτες ομάδες μέσω των προγραμμάτων ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικογένειας Δόμνας...
Πανελλήνιες - 1.000€ σε παιδιά αγροτών: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι υποτροφίες
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Υπουργείο Παιδείας: Ζητά στοιχεία εκπαιδευτικών που δεν παρακολουθήσαν επιμόρφωση
Το υπουργείο Παιδείας ζητά τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που δεν παρακολούθησαν την εισαγωγική επιμόρφωση του ΙΕΠ το 2023
Υπουργείο Παιδείας: Ζητά στοιχεία εκπαιδευτικών που δεν παρακολουθήσαν επιμόρφωση