Ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας της Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

Πανεκπαιδευτικός αγώνας ΤΩΡΑ

ενάντια στο  νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια

Κινητοποίηση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ, φοιτητικών συλλόγων

Τρίτη 21/1/2020, 12.00,Προπύλαια

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανοίγει διάπλατα την πόρτα, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια, σε χιλιάδες  απόφοιτους των  ιδιωτικών κολεγίων, που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας), να συμμετέχουν άμεσα στην προκήρυξη της γενικής αγωγής. Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, εμπορευματοποιώντας και παραδίδοντας πλήρως  το δημόσιο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων. Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί συμμόρφωση του κράτους στις οδηγίες της Ε.Ε, αποδεικνύει πως πολιτική της είναι η εξυπηρέτηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης  υπό τις οδηγίες των  Ε.Ε ,ΟΟΣΑ, ΣΕΒ.

Η «εξίσωση» των πτυχίων των δημόσιων Πανεπιστήμιων για την πρόσληψη στο δημόσιο σχολείο με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, αποδεικνύει πως δεν της «καίγεται καρφί» ούτε για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, ούτε για τους χιλιάδες πτυχιούχους των δημόσιων ΑΕΙ και των οικογενειών τους, που μοχθούν και στερούνται  για χρόνια για τις σπουδές των παιδιών τους. Αποδεικνύει πως τα αντιδραστικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει στο δημόσιο σχολείο και τα Πανεπιστήμια, όπως η βάση του 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, η μείωση των εισακτέων, η τράπεζα θεμάτων, το ν+2 για τους φοιτητές στο όνομα της «αριστείας», αφορούν και αποκλείουν  τους οικονομικά αδύνατους, ενώ όσοι έχουν λεφτά μπορούν να αγοράζουν πτυχία και να διεκδικούν δικαίωμα διορισμού. Η εμπορευματοποίηση των πτυχίων αποτελεί από τη μια ένα νέο «μεγάλο δώρο» προς τους σχολάρχες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της εκπαίδευσης, ενώ από την άλλη ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της υποχρέωσης του κράτους για την παροχή δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Η de facto εξίσωση  των  ιδιωτικών  κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, Ήδη, η προώθηση του αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου «προσοντολόγιου» του  Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για  τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών και στη γενική αγωγή με την τελευταία προκήρυξη, αμφισβητεί και απαξιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα, το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Ήδη, χιλιάδες απολύσεις είναι γεγονός στην ειδική αγωγή με την αντίστοιχη προκήρυξη, με τις ανακατατάξεις στους πίνακες και τους αποκλεισμούς. Επιδιώκει  την ένταση κοινωνικού εμφύλιου ανάμεσα στους άνεργους πτυχιούχους, που μπροστά στην έλλειψη των διορισμών θα προτάσσουν το «να νικήσω στη μοριοδότηση τον διπλανό, τον πάνω από εμένα στον πίνακα κλπ». Η εργασιακή ομηρία των αναπληρωτών είναι χωρίς τέλος, αφού  η κυβέρνηση επαναφέρει και αυξάνει την τιμωρία των αναπληρωτών σε τρία χρόνια αποκλεισμού από τις προσλήψεις ,αν παραιτηθούν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται πως το 80% της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών και το μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, ενώ το 20% θα κατανέμεται με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών είναι η αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, ο αριθμός των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα προγράμματα. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ με βάση την αξιολόγηση θα οδηγήσει στην υποβάθμιση πανεπιστημίων, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή ακόμη και σε κατάργηση σχολών

Η αξιολόγηση των ΑΕΙ καταδεικνύει με σαφήνεια τι θα ακολουθήσει με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Οι δηλώσεις της υπουργού περί μη τιμωρητικής αξιολόγησης μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγονται πλέον.

Η 30η Γενάρη καταργείται από σχολική αργία και μετατρέπεται σε ημέρα υποχρεωτικής κατήχησης εντός των διδακτικών αιθουσών. Επιπλέον, για δεύτερη φορά (η πρώτη αφορούσε στην επιλογή σημαιοφόρων στα Δημοτικά), το Υπουργείο εκδίδει εγκυκλίους που ορίζουν τη σχολική ζωή με βάση αυτά που αναμένεται ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Αντιδημοκρατική και επικίνδυνη πρακτική που συνοδεύει όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να περάσουν άρον- άρον τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουμε θέση μάχης για την ανατροπή της «κανονικότητας» των δεκάδων χιλιάδων κενών κάθε χρόνο, της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, του προσοντολογίου, των πολυπληθών τμημάτων, των εκπαιδευτικών delivery σε 3και 4 σχολεία, των ανύπαρκτων υποδομών, των μισθών φτώχειας, της πενιχρής ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης, των αξιολογήσεων-απολύσεων, του νέου σχολείου της αγοράς γιατί αν οι εξελίξεις που δρομολογούνται υλοποιηθούν, θα  οδηγήσουν τη δημόσια  εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες σε μια βαθιά αντιδραστική μετάλλαξη.

Να παλέψουμε  μαζί με το εργατικό κίνημα και το λαό ενάντια στη κλιμακούμενη λιτότητα, την νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Καλούμε το σύνολο του εκπαιδευτικού κινήματος, συλλογικότητες, σωματεία, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τους φοιτητικούς συλλόγους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η νέα χρονιά πρέπει να μας βρει στους δρόμους, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις, με πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό, όπως τον Γενάρη του 2019, ενάντια στις επετειακές πρακτικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής που κηρύττει την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων μια άσφαιρη στάση εργασίας ή απεργία, παραδίδοντας έτσι τα δικαιώματα μας αμαχητί στα σχέδια κυβέρνησης, Ε.Ε, ΟΟΣΑ και κεφαλαίου.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ, 21/1/2020,12.00, στα Προπύλαια (στάση εργασίας 11-2.).

Αποφασίζουμε απεργιακή   κλιμάκωση 31 Ιανουαρίου και πανελλαδική κινητοποίηση για την ελαστική εργασία.

Να προχωρήσουμε άμεσα σε Γ.Σ για αγωνιστικό σχεδιασμό και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας μπροστά και στην επικείμενη κατάθεση του νέου αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3