Thumbnail
Τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται  καταλήψεις, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, με εθνικιστικά «αιτήματα» («Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», "Ελλάς ή τέφρα", «Επανάκτηση Β. Ηπείρου», κ.ά.).

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν δημοσιεύματα και  παρεμβάσεις στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης  από ακροδεξιούς - εθνικιστικούς κύκλους, τα οποία στοχοποιούν μάχιμους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς και παροτρύνουν τους μαθητές σε πανελλαδική ημέρα (29/11) «καταλήψεων» σχολείων με παρόμοια αιτήματα.

Είναι προφανές ότι με πρόσχημα το «Μακεδονικό» καπηλεύονται τον αγνό και αυθόρμητο πατριωτισμό της νεολαίας, και επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε γήπεδο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Το «Μακεδονικό» γίνεται η κολυμπήθρα για να απαξιωθεί το πολίτευμα της Δημοκρατίας και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, και για να αποπροσανατολιστούν οι αγώνες του μαθητικού κινήματος.

Στην ευθεία αυτή πρόκληση πρέπει άμεσα να δοθεί συνολική  απάντηση από την ίδια την Πολιτεία, από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό και το  μαθητικό κίνημα.

Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα (ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ) και οι Σύλλογοι διδασκόντων μπορούν και πρέπει να απομονώσουν αυτές τις ενέργειες, να στηρίξουν τους συναδέλφους/ισσες που στοχοποιούνται από τους εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους, και  να υψώσουν τοίχο απέναντι στην πατριδοκαπηλία, το φασισμό και το ρατσισμό.

Οι διαχρονικές αξίες του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν και θα είναι ο αγώνας για μόρφωση, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία με όλους τους λαούς.

                                                                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ - Ενεργοποιήστε την επιταγή κατάρτισης και ξεκινήστε τώρα επιλέγοντας το ΕΚΕΚ ATHENA (ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

idiotikiekpaideusi.jpg
Καταγγελίες τις ΟΙΕΛΕ για παραβιάσεις στα ιδιωτικά σχολεία φέρνει στη Βουλή η Κυριακή Μάλαμα
Η βουλευτής Χαλκιδικής ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ελέγξει τις πρακτικές που ακυρώνουν τη μισθολογική εξέλιξη παλαιών εκπαιδευτικών μέσω...
Καταγγελίες τις ΟΙΕΛΕ για παραβιάσεις στα ιδιωτικά σχολεία φέρνει στη Βουλή η Κυριακή Μάλαμα
limeniko.jpg
Συναγερμός στη Γλυφάδα: Αγνοείται 74χρονη κολυμβήτρια στη θαλάσσια περιοχή «Αστέρια»
Πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού στην επιχείρηση εντοπισμού – Δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή
Συναγερμός στη Γλυφάδα: Αγνοείται 74χρονη κολυμβήτρια στη θαλάσσια περιοχή «Αστέρια»
gates.jpg
Καταγγελία-σοκ: Συμμορία ανηλίκων βασανίζει και σκοτώνει γάτες στον Άγιο Δημήτριο
Οι κραυγές των ζώων ξυπνούν τις γειτονιές – Ανάστατοι οι κάτοικοι: «Ακούγονται ουρλιαχτά τα βράδια – Βρίσκουμε συνεχώς πτώματα»
Καταγγελία-σοκ: Συμμορία ανηλίκων βασανίζει και σκοτώνει γάτες στον Άγιο Δημήτριο