Ανακοινώσεις του Συλλόγου ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων

 Ψήφισμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στη Συρία

Καταγγέλλουμε την επίθεση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας ενάντια στο λαό της Συρίας. Οι δυνάμεις αυτές, με τη στήριξη και την ανοχή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., προβάλλοντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα, στην πραγματικότητα προχωρούν στην εφαρμογή του σχεδίου τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής, χωρίς να λογαριάζουν το κόστος για τους λαούς της περιοχής.

Η όξυνση αυτών των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και η εκδήλωση τους με βίαιο τρόπο, φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους όλους λαούς. Η αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων θα δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων και ξεριζωμένων.

Η χώρα μας είναι ενταγμένη στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των χωρών που επιτίθενται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί μπλέκει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ' αυτή την αιματοχυσία, διεκδικώντας μερίδιο στη μοιρασιά της λείας και των αγορών. Ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αθωώνοντας την δολοφονική πολιτική ΗΠΑ και Ε.Ε. και παραχωρώντας διευκολύνσεις στις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, μετατρέποντας το Αιγαίο σε επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ξεσηκωμό. Ορθώνουμε τείχος αντίστασης στα αιματηρά και αδίστακτα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά τους σχέδια.

Ανοίγουμε τη συζήτηση στις σχολικές αίθουσες, στους μαθητές μας, στη νέα γενιά, για τις αιτίες και τους κινδύνους των ιμπεριαλιστικών πολέμων που φουντώνουν στη γειτονιά μας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες στα σχολεία για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, για την ανάγκη υπεράσπισης της ειρήνης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα που τους γεννούν.

Συμμετέχουμε στις αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες και κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών αλλά και στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση, η οποία θα έχει αντίστοιχο περιεχόμενο, στον Χριστό Ραχών στις 12 το μεσημέρι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]


Δελτίο τύπου από τις συνεδριάσεις των Τριμερών Επιτροπών σε Ικαρία και Φούρνους

Συνεδρίασαν την Τετάρτη 28 Μαρτίου και την Πέμπτη 29 Μαρτίου μέσω skype οι Τριμερείς Επιτροπές για την κατάθεση προτάσεων δυνατότητας εφαρμογής της Διετούς Προσχολικής Αγωγής για το 2018-2019 στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Ικαρίας και του Δήμου Φούρνων στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου 4521/2018. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νόμο την τριμερή επιτροπή αποτελούν: ως Πρόεδρος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κάθε Διεύθυνσης και ως μέλη ο Δήμαρχος του αντίστοιχου Δήμου στον οποίο βρίσκονται τα νηπιαγωγεία για τα οποία συζητείται η δυνατότητα εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών.

            Και στις δύο συνεδριάσεις η Διευθύντρια Εκπαίδευσης εισηγήθηκε πως είναι εφικτή η υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε Ικαρία και Φούρνους, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου μας τοποθετήθηκε με βάση το ψήφισμα του Δ.Σ. (αρ. πρωτ. 104, 4/3/18) το οποίο είχε ήδη δημοσιευτεί στα σχολεία και αποτυπώνει ξεκάθαρα το αίτημα του συλλόγου για άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα, επομένως και στους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων.

            Σύμφωνα με την τοποθέτηση της Προέδρου του Συλλόγου μας, «Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν για την προσχολική αγωγή δεν υλοποιείται το βασικό αίτημα που βρίσκεται και στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Η υλοποίηση του αιτήματος αυτού μεταφέρεται σε βάθος τριετίας και συνδέεται άμεσα με τις δυνατότητες των Δήμων να το υποστηρίξουν με υποδομές γι’ αυτό και θεσμοθετείται η συμμετοχή των Δημάρχων σε γνωμοδοτική επιτροπή. Είναι αποκαλυπτικό ότι στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται μηδενική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος!

Η κυβέρνηση στην ουσία μας λέει: δεν έχω κτήρια, δε δημιουργώ υποδομές, δε χρηματοδοτώ τη δημόσια εκπαίδευση αλλά  εφαρμόζω τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή όπου τελικά η ίδια η ζωή λύνει το ζήτημα, όπως συμβαίνει με την περιοχή Ικαρίας-Φούρνων όπου έχουμε μειωμένο αριθμό παιδιών, αλλά και όπου τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ωθούν στην κατεύθυνση αυτή (π.χ. διπλασιασμός από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού μαθητών για να δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου, 30ωρο, προαιρετικότητα, δηλαδή κλείσιμο ολοήμερων).

Με βάση το τριετές πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίαζε πριν τις εκλογές του 2015 για να εξαπατά τους εργαζόμενους, από φέτος θα έπρεπε να λειτουργούσε η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, έτσι δεσμευόταν και τότε. Όμως τώρα, τρία χρόνια μετά, έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα τριετές.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις πιστεύουμε ότι δεν πρέπει επικρατήσει κανένας εφησυχασμός, τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για Δίχρονη Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή σε ολόκληρη την Ελλάδα με μόνιμους διορισμούς και τη δημιουργία υποδομών με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Μεταξύ άλλων, από πλευράς του Συλλόγου μας εκφράστηκε ανησυχία για τη λειτουργία των μονοθέσιων νηπιαγωγείων σε Καρκινάγρι και Θύμαινα την επόμενη σχολική χρονιά υπερασπιζόμενοι κανένα κλείσιμο τμήματος νηπιαγωγείου. Ο Δήμαρχος Ικαρίας τάχθηκε υπέρ της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, ενώ ο Δήμαρχος Φούρνων υποστήριξε την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Ως αποτέλεσμα οι Τριμερείς Επιτροπές σε Ικαρία και Φούρνους γνωμοδότησαν υπέρ της δυνατότητας εφαρμογής της Διετούς Προσχολικής Αγωγής για το 2018-2019 στα Νηπιαγωγεία Ικαρίας και Φούρνων.

Ως Σύλλογος συνεχίζουμε να παλεύουμε αταλάντευτα για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με τις απαραίτητες προϋποθέσεις υλοποίησής της σε όλη την επικράτεια, ενώ θα παρακολουθούμε στενά και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για την όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος στην περιοχή μας τη νέα σχολική χρονιά. Ο αγώνας αυτός για την Προσχολική Αγωγή αντικειμενικά θα πρέπει να δοθεί από κοινού με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, με όλο το εργατικό κίνημα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

[email protected]

 

best of network

σχετικά άρθρα

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 159 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μεταταχθούν σε διοικητικές...

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Αναλυτικά η απόφαση - "Το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη...
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση