Thumbnail
ΕΕΤΕΜ

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ο επιστημονικός και επαγγελματικός ενιαίος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης

των Μηχανικών του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης

Ταχ. Δ/νση: ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 15 –106 77, 

ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2105227812 - 2105227276

Fax: 2105243701,

http://www.eetem.gr 

[email protected] 

Αθήνα, 21-02-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταδίκη του Δημοσίου για τη μη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων 

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μας, σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. 2544/2013 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στη μη έκδοση Π.Δ/τος για τον καθορισμό του πλαισίου άσκησης επαγγέλματος για τους Πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή άρχισε το έτος 2003 με πρωτοβουλία της Κ.Δ.Ε και συνεχή μέριμνα της Κεντρικής Διοίκησης της Ένωσης, επιλέγοντας μέλη ειδικοτήτων που πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για λογαριασμό των οποίων κατατέθηκε αγωγή ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία, κρίθηκε ορισιτκώς και αμετακλήτως από το Σ.τ.Ε πρόσφατα.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ χειρίζεται με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη της, τις υποθέσεις αυτές, εδώ και δέκα χρόνια, και συγκεκριμένα με αγωγές επιλεγμένων μελών της, οι οποίες έχουν ασκηθεί ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (Σ.τ.Ε) πρόσφατα καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο, ακύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε απορρίψει την ορθή Πρωτόδικη απόφαση και παραπέμπει την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο μόνο ως προς τη διευκρίνιση του ποσού που είχε επιδικαστεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Σύμφωνα με την απόφαση «η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι της ειδικότητας του αναιρεσείοντος ήταν υποχρεωτική από το Σύνταγμα, η δε παράλειψη της Διοικήσεως να εκδώσει τέτοιο προεδρικό διάταγμα θεμελιώνει την ευθύνη του Δημοσίου».

Επίσης εκκρεμεί ενώπιον του Σ.τ.Ε η εκδίκαση, εντός των προσεχών μηνών, και άλλης όμοιας υπόθεσης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ που αφορά ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού.

Μετά την επιτυχή έκβαση της ανωτέρω πρώτης υπόθεσης που τελεσιδίκησε και τη δικαίωση των πολυετών αγώνων της, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, την κατάλληλη στιγμή, θα καλέσει τα μέλη της, των εν λόγω ειδικοτήτων και συναφών προς αυτές (πχ Πτυχιούχοι Ναυπηγοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Ενεργειακής Τεχνολογίας) και θα οργανώσει ομαδική προσφυγή, με ειδικό έντυπο (με τα αναγκαία στοιχεία), για να διεκδικηθεί η ανάλογη αποζημίωση.

Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει ότι υποθέσεις τέτοιας  βαρύτητας και σπουδαιότητας είναι μακροχρόνιες και απαιτούν ιδιαίτερη γνώση και προσοχή από αυτούς που τις χειρίζονται. Εφιστούμε την προσοχή των μελών μας, όλων των ειδικοτήτων, να μην παρασύρονται από πρωτοβουλίες αμφιβόλου σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας και να μην προχωρούν σε απέλπιδες και εν θερμώ κινήσεις, που συχνά οδηγούν σε αντίθετα και επικίνδυνα για το σύνολο του Κλάδου αποτελέσματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maxairi
Ασύλληπτο! Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη – Σε κρίσιμη κατάσταση η καθηγήτρια
Γαλλία. Ο μαθητής φέρεται να μαχαίρωσε την καθηγήτρια τουλάχιστον τρεις φορές
Ασύλληπτο! Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη – Σε κρίσιμη κατάσταση η καθηγήτρια
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Εθνικό Απολυτήριο»: Ψυκτικοί από το Περιστέρι- «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο»
Όπως τονίστηκε, οι υπό συζήτηση αλλαγές δεν αφορούν τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο, ούτε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, ενώ οι...
«Εθνικό Απολυτήριο»: Ψυκτικοί από το Περιστέρι- «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο»
σταμ
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ποινή σε φαντάρο που στήριξε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών - Καταγγελία της ΚΝΕ για αυταρχισμό
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες