Thumbnail
Απόφαση του διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων, της 11-9-2013

Απόφαση του διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων, της 11-9-2013

1.      Τη στιγμή που όλες οι διεθνείς κατατάξεις τοποθετούν τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και παρά τις μεγάλες ελλείψεις των ελληνικών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, είναι απορίας άξιο ότι γίνεται μία προσπάθεια αποδυνάμωσης των ΑΕΙ της χώρας, μέσω της απομάκρυνσης από αυτά του ήδη ελάχιστου υποστηρικτικού προσωπικού τους.

2.      Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις. Αυτό αποδεικνύεται από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζουν την αναλογία διοικητικών υπαλλήλων προς εκπαιδευτικό προσωπικό και προς φοιτητές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά ΑΕΙ υστερούν σημαντικά σε στελέχωση.

3.      Είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι χωρίς καμία αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων και κατά εντελώς αυθαίρετο τρόπο αποφασίστηκε ότι σε αυτά υπάρχει ένας αριθμός 1.500 πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι και πρέπει να τεθούν σε άμεση διαθεσιμότητα.

4.      Τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει από την Πολιτεία, η αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους να προχωρήσει άμεσα, με τον ορθόδοξο όμως τρόπο, αυτόν που πρότεινε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προηγούμενη χρονιά, στην προκήρυξη του σχετικού προγράμματος με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, γνωστού και ως «Πρόσκληση 56». Ζητείται λοιπόν ακόμη μία φορά από την Πολιτεία να επισπεύσει τους ρυθμούς ανάθεσης του προγράμματος αυτού στα πανεπιστήμια, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, η με επιστημονική μεθοδολογία, αξιολόγηση των δομών τους.

5.      Αν παρόλα αυτά υπάρξει επιμονή στην προτεινόμενη ανορθόδοξη «fast track» διαδικασία αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια και πάλι θα ανταποκριθούν. Και αυτό γιατί όποια μέθοδος αξιολόγησης και αν εφαρμοστεί, αυτό που θα αποκαλυφθεί δεν μπορεί να είναι άλλο από την αλήθεια, ότι δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους.

6.      Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, μετά από εκτεταμένη συζήτηση του διευρυμένου Συντονιστικού του Οργάνου και εκτιμώντας τον επείγοντα και οριακό χαρακτήρα της κατάστασης και την ανάγκη συντονισμού και ενιαίας δράσης όλων των πανεπιστημίων :

-  Έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ευελπιστεί στην άμεση ανταπόκρισή της

-  Θα επιδιώξει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς

-  Προγραμματίζει συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013  και ώρα 12:00 στην Αθήνα.

-  Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 14:00 στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, στο Λαύριο, με μόνο θέμα: «Διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ - Περαιτέρω ενέργειες και δράσεις.»

7.      Η επιλογή της αποδυνάμωσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι επιλογή αυτοκαταστροφική για τη χώρα. Αποδυναμώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Για το λόγο αυτό το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων θεωρεί επιτακτική την ανάγκη άμεσης συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της χώρας. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή
Η σκοτεινή πλευρά των «υγιεινών» σνακ: Πώς κάποια φυτικά τρόφιμα ανεβάζουν επικίνδυνα τη χοληστερίνη
Δεν είναι πάντα το τι τρώμε το πρόβλημα, αλλά το πώς παρασκευάζεται – Τι προειδοποιούν οι ειδικοί για τα επεξεργασμένα λαχανικά
Η σκοτεινή πλευρά των «υγιεινών» σνακ: Πώς κάποια φυτικά τρόφιμα ανεβάζουν επικίνδυνα τη χοληστερίνη
συνοδος πρυτανεων
Αρχίζει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στο Βόλο, η 110η Σύνοδος Πρυτάνεων
Προεδρεύων ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα άλλα 2 μέλη του Προεδρείου της Συνόδου, είναι ο Πρύτανης του...
Αρχίζει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στο Βόλο, η 110η Σύνοδος Πρυτάνεων
μαθητές στο σχολείο
Νηπιαγωγείο: Ποιοι μαθητές δεν θα πάνε φέτος στο Δημοτικό - Η παγίδα στις απουσίες
Εγγραφές 2026: Ποια παιδιά «κόβονται» από την Α' Δημοτικού και παραμένουν στο Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο: Ποιοι μαθητές δεν θα πάνε φέτος στο Δημοτικό - Η παγίδα στις απουσίες