Ενημέρωση για θέματα ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, του αιρετού Γιώργου Χρόνη

ΔΕΛΤΙΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  Νο  12

του  αιρετού  Γιώργου  Χρόνη

εκλεγμένου με  το  ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΑΠΥΣΠΕ  ΑΤΤΙΚΗΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2013

Μετατάξεις εκπαιδευτικών:   Ενώ αρχικά είχε δοθεί εντολή από το Υπουργείο Παιδείας οι αιτήσεις των συναδέλφων της Β/θμιας για μετάταξη στην Α/βθμια να αφορούν μόνο την περιφέρεια στην οποία ανήκουν, στη συνέχεια διευκρίνισαν ότι θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στις αιτήσεις τους και τις υπόλοιπες περιφέρειες. Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι έτσι όπως συντάχτηκε η εγκύκλιος για τις αποσπάσεις δεν ξεκαθάριζε τι από τα 2 ισχύει και έτσι το Υπουργείο για να αποφύγει τυχόν ενστάσεις κατέληξε στη 2η λύση ενώ δεν ήταν στα σχέδιά του.

Ακούγεται έντονα ότι με τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις των μετατάξεων θα ανακοινωθούν αλλαγές των οργανικών θέσεων στην Α/βθμια εκπαίδευση. Αλλού θα έχουμε αυξήσεις και αλλού μειώσεις. Επίσης ότι πρώτα θα τοποθετηθούν οι ειδικότητες της Α/θμιας που είναι στη διάθεση και στη συνέχεια οι ειδικότητες της Β/θμιας που θα έρθουν με μετάταξη. Αν συμβεί αυτό δικαιολογημένα θα διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι της Β/θμιας ότι είχαν λιγότερες επιλογές να δηλώσουν. Θα έχουν το δικαίωμα οι συνάδελφοι της Β/θμιας αν αυξηθούν οι οργανικές θέσεις να ζητήσουν βελτίωση μέσω μετάθεσης ή και απόσπασης; Τι θα συμβεί με όσους συναδέλφους τελικά περισσέψουν; Πόσο ισχύει η δήλωση κύκλων Περιφερειακών Διευθύνσεων ότι σε άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις θα υπάρχει έλλειμμα και σε άλλες περίσσευμα με αποτέλεσμα να ισχύσουν υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών προκειμένου να επέλθει ισορροπία; Όσο το Υπουργείο δε δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα η ανασφάλεια και το άγχος για το εργασιακό μέλλον και τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών θα ζει και θα βασιλεύει. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Ωράριο εκπαιδευτικών:    Έντεχνα ορισμένοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι για την αύξηση του ωραρίου στη Β/θμια Εκπαίδευση ευθύνονται οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι που δεν επέτρεπαν στους εκπαιδευτικούς  να κάνουν υπερωρίες όταν έλειπαν λίγες ώρες προκειμένου να συμπληρωθεί το ωράριο του σχολείου τους. Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου και για την Α/θμια εκπαίδευση  ότι θα αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα αν υπάρξουν μαζικές αρνήσεις εκπαιδευτικών να κάνουν υπερωρίες όταν θα λείπουν ώρες από το ωράριο του σχολείου τους. Εμείς απαντάμε η πολιτεία να προβεί στους απαραίτητους διορισμούς εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τη μετάθεση των ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ:      Τη Δευτέρα 19-8-2013 συνεδρίασε το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε το συμβούλιο ήταν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης υποβάλλουν τις προτάσεις τους καταρτίζοντας πίνακες με αξιολογική σειρά των υποψηφίων, το ΑΠΥΣΠΕ εγκρίνει ή συντάσσει νέους πίνακες προς το Υπουργείο Παιδείας και την τελική απόφαση παίρνει ο ίδιος ο υπουργός.

Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Για μεγαλύτερη διαφάνεια οι πίνακες με την αξιολογική σειρά των υποψηφίων θα μπορούσαν να γίνονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια και όχι από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Για να γίνουν οι πίνακες με την αξιολογική σειρά των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη η διοικητική εμπειρία, προβλήματα υγείας κλπ, αλλά δεν υπάρχει μοριοδότηση όπως στις υπόλοιπες αποσπάσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια.

Είναι λογικό να προτείνονται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης άτομα που τα γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί και παλιότερα μαζί τους. Έτσι όμως αδικούνται άτομα που προέρχονται από άλλες Διευθύνσεις που επειδή δε γνωρίζονται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης δεν προτείνονται.

Ορισμένες Διευθύνσεις ( Α, Δ, Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική ) πρότειναν όλους τους υποψηφίους τοποθετώντας τους σε αξιολογική σειρά. Οι υπόλοιπες Διευθύνσεις ( Β, Γ, Πειραιάς ) χώρισαν τους υποψηφίους σε 2 κατηγορίες, τους προτεινόμενους που τους κατέταξαν με αξιολογική σειρά και τους μη προτεινόμενους. Άραγε ποια ήταν τα κριτήρια για αυτό το διαχωρισμό; Σωστά κατά τη γνώμη μου το υπηρεσιακό συμβούλιο προτίθεται να προτείνει όλους τους υποψηφίους με αξιολογική σειρά εκτός από εκείνους που αντιμετωπίζουν αντικειμενικό κώλυμα.

Υπάρχει η ενημέρωση ότι ελάχιστοι θα είναι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που θα αποσπαστούν φέτος σε γραφεία. Υπάρχει ο αντίλογος από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρξουν προβλήματα λειτουργίας των γραφείων καθώς είναι στελεχωμένα σε θέσεις κλειδιά ( πχ εκκαθαριστές ) από δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Αξίζει όλη η παραπάνω φασαρία όταν τελικός κριτής θα είναι ο Υπουργός Παιδείας και όχι κάποιο πολυπρόσωπο συμβούλιο;

Ο Περιφερειακός Διευθυντής μας έδωσε προθεσμία μέχρι τις 21-8-2013 να μελετήσουμε το θέμα, να φέρουμε προτάσεις οπότε και να λήξει οριστικά το θέμα με την υποβολή της πρότασης του συμβουλίου προς το Υπουργείο Παιδείας, αφού προηγηθεί νέα συνεδρίαση την ίδια μέρα.

Εγκρίθηκε αίτηση συναδέλφισσας της Β΄Αθήνας για χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εγκρίθηκαν 2 αιτήσεις  συναδέλφων για ανανέωση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές. Συγκεκριμένα:

Συναδέλφισσα της Ανατολικής Αττικής για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο WARWICK της Αγγλίας.

Συναδέλφισσα του Πειραιά για διδακτορικό στο εσωτερικό.

Εγκρίθηκαν 7 αιτήσεις συναδέλφων για απαλλαγή καθηκόντων. Συγκεκριμένα:

Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων της Α΄Αθήνας ( 3 περιπτώσεις ).

Διευθυντές του Πειραιά. ( 2 περιπτώσεις ).

Διευθυντής της Α΄Αθήνας.

Διευθυντής της Ανατολικής Αττικής.

Εγκρίθηκαν 2 αιτήσεις συναδέλφων για απαλλαγή καθηκόντων Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών θεμάτων.

Εγκρίθηκαν 41 αιτήσεις συναδέλφων για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. Συγκεκριμένα:

17 συνάδελφοι από Α΄Αθήνας.

3 συνάδελφοι από Β΄Αθήνας.

4 συνάδελφοι από Γ΄Αθήνας.

2 συνάδελφοι από Δ΄Αθήνας.

3 συνάδελφοι από Δυτική Αττική.

6 συνάδελφοι από Ανατολική Αττική.

6 συνάδελφοι από Πειραιά.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ