Νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες καθορίζονται με ΦΕΚ για τους ψυχολόγους κλάδου ΠΕ23 στα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ) για το σχολικό έτος 2026-2027, με απόφαση της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.
Η απόφαση εντάσσεται στην πράξη «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ψυχολόγοι ΠΕ23 αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ψυχολογική υποστήριξη μαθητών, τη συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και δράσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη για όσα δεν μπορούν να τους ανατεθούν, δεν υποχρεούνται να αναλαμβάνουν διοικητικά καθήκοντα, ενώ δεν μπορούν να τους ανατεθούν εφημερίες, επιτηρήσεις, αναπληρώσεις ή άλλο διδακτικό και εξωδιδακτικό έργο.
Ποιους μαθητές υποστηρίζουν οι Ψυχολόγοι ΕΠΑΛ
Βασικός άξονας του έργου των ψυχολόγων είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε μαθητές και μαθήτριες που ζητούν οι ίδιοι βοήθεια ή παραπέμπονται από τους εκπαιδευτικούς τους.
Όταν ο ψυχολόγος κρίνει ότι απαιτείται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, προβλέπεται παραπομπή του μαθητή σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας της ευρύτερης κοινότητας, σε συνεργασία με τους γονείς του. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι καλούνται να δουλεύουν προληπτικά μέσα στη σχολική κοινότητα, με δράσεις που αφορούν την ψυχική υγεία και την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών.
Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προβλέπεται η ευαισθητοποίηση του Συλλόγου Διδασκόντων για ζητήματα όπως η δυναμική της τάξης, η επικοινωνία με τους μαθητές και η συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Αυτό μπορεί να γίνεται μέσα από εισηγήσεις, βιωματικά σεμινάρια, ομαδική συμβουλευτική και συναντήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι ενημερώνουν και συμβουλεύουν γονείς για θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία και τις οικογενειακές σχέσεις, μέσω ατομικών συνεδριών, ομάδων ενδιαφέροντος, σχολών γονέων και ειδικών εκδηλώσεων.
Αναλυτικά τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Ψυχολόγων ΕΠΑΛ-ΠΕΠΑΛ
Παρέμβαση ψυχοκοινωνικής στήριξης μαθητών/τριών ΕΠΑ.Λ. και Π. ΕΠΑ.Λ.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σχολικό έτος 2026-2027» με κωδικό ΟΠΣ 6063315 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, εφαρμόζεται παρέμβαση ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ. η οποία υλοποιείται με την πρόσληψη μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) που ανήκουν στον κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων, σύμφωνα με τη διάταξη της υποπαρ. 1β του άρθρου 17 του ν. 3699/2008 (Α’ 199).
Καθήκοντα - Αρμοδιότητες ΠΕ23 Ψυχολόγων στο πλαίσιο της πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σχολικό έτος 2026-2027»
Οι ψυχολόγοι προσλαμβάνονται στο πλαίσιο της πράξης «Υποστήριξη εγγραμματισμών και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σχολικό έτος 2026-2027» και ασκούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την υπό στοιχεία 142628/ΓΔ4/30-08-2017 (Β’ 3032) απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».
Ειδικότερα, ο ψυχολόγος που απασχολείται στο πλαίσιο του προγράμματος:
- Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές/ήτριες, οι οποίοι/ες είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, διατυπώνουν σχετικό αίτημα. Σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, παραπέμπει τον μαθητή - συνεργαζόμενος με τους γονείς του - σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας.
- Ευαισθητοποιεί τον Σύλλογο Διδασκόντων σε θέματα δυναμικής της ομάδας-τάξης, επικοινωνίας με τους/τις μαθητές/ήτριες, καθώς και σχέσεων λειτουργικής συνεργασίας στη σχολική κοινότητα, μέσω εισηγήσεων, βιωματικών σεμιναρίων, ομαδικής συμβουλευτικής και βεβαίως προσωπικών συναντήσεων ψυχικής ενδυνάμωσης.
- Ενημερώνει, συμβουλεύει και υποστηρίζει τους γονείς σχετικά με θέματα εφηβείας και σχέσεων στην οικογένεια σε επίπεδο ατομικών συνεδριών, ομάδων σχετικού ενδιαφέροντος, σχολών γονέων και ειδικών εκδηλώσεων.
- Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, συνεργαζόμενος με:
α) Τους υπεύθυνους για την παιδαγωγική καθοδήγηση και τη συμβουλευτική υποστήριξη του σχολείου,
β) σχετικούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. - Αποτυπώνει τις υφιστάμενες Δομές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία τοπικών δικτύων υποστήριξης των ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ.
- Συμβάλλει στη δικτύωση του σχολείου με άλλα σχολεία.
- Υποβάλλει τελική έκθεση, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου περιγράφονται όλες οι δράσεις τις οποίες έχει οργανώσει, όλες οι ενημερώσεις - επαφές που έχουν γίνει καθώς και όλες οι πράξεις στις οποίες έχει προβεί, τηρώντας το απόρρητο και σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/τριών ή των εκπαιδευτικών. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να προσδίδεται «συνέχεια» στο έργο που επιτελείται από τον εκάστοτε ψυχολόγο και να αποτελεί μια σύνδεση με την επόμενη σχολική χρονιά για τον ψυχολόγο που θα προσληφθεί, σε περίπτωση που πρόκειται για διαφορετικά άτομα.
Η έκθεση υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ. και παραδίδεται από αυτόν στον ψυχολόγο που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη σχολική χρονιά. - Ο ψυχολόγος συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους εκπαιδευτικούς στο Σύλλογο Διδασκόντων, αρκεί αυτό να μην παρεμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων του.
- Δεν υποχρεούται να αναλαμβάνει καθήκοντα και αρμοδιότητες διοικητικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν του ανατίθενται καθήκοντα που σχετίζονται με διδακτικό ή εξωδιδακτικό έργο (π.χ. εφημερίες, επιτηρήσεις, αναπληρώσεις κ.ά.).
Ειδικότερα καθήκοντα Διευθυντών Σχολικών Μονάδων
Ο/Η Διευθυντής/Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, στην οποία τοποθετείται ο ψυχολόγος, οφείλει να λάβει μέριμνα ώστε να εξασφαλίσει ιδιαίτερο χώρο για την άσκηση των καθηκόντων του ψυχολόγου, τέτοιον που να εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των συναντήσεων. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης πρόσθετου χώρου, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια οφείλει να εξασφαλίσει στον ψυχολόγο δικό του γραφείο μέσα στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων, με δυνατότητα αποθήκευσης και φύλαξης των αρχείων.