Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εισέρχεται η εκπαιδευτική κοινότητα στην Κέρκυρα, με την τοπική ΕΛΜΕ να εξαπολύει δριμύτατη καταγγελία κατά της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μεθοδεύσεις, αιφνιδιασμούς και απόπειρα εκφοβισμού.
Αφορμή στάθηκε η διεξαγωγή των εξετάσεων τύπου PISA, με το σωματείο των καθηγητών να υποστηρίζει ότι οι εξετάσεις αυτές αποτελούν εργαλείο κατηγοριοποίησης των σχολείων και μετατόπισης των κρατικών ευθυνών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με την καταγγελία, όταν οι μαθητές του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών απείχαν καθολικά γυρίζοντας την πλάτη στη διαδικασία, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης προχώρησε την ίδια ημέρα σε αιφνιδιαστική μεταφορά των εξετάσεων στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, μια κίνηση σκοπιμότητας που αλλοιώνει πλήρως το επιστημονικό δείγμα.
Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταδικάζει την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας μέσω εγγράφου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, το οποίο επικαλείται δικαστική απόφαση που αφορά τη ΔΟΕ για να εκφοβίσει τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί καλύπτονταν πλήρως από τις στάσεις εργασίας της ΑΔΕΔΥ και των τοπικών ενώσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας:
Η τρομοκρατία και οι αιφνιδιασμοί δεν θα περάσουν!
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, η οποία, μπροστά στην άρνηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών να νομιμοποιήσουν τις εξετάσεις τύπου PISA, επέλεξε τον δρόμο της μεθόδευσης, του αιφνιδιασμού και του εκφοβισμού.
Οι εξετάσεις PISA δεν είναι μια αθώα «διαγνωστική» διαδικασία. Αποτελούν εργαλείο κατηγοριοποίησης σχολείων, μέτρησης επιφανειακών δεξιοτήτων, συγκάλυψης των πραγματικών προβλημάτων της εκπαίδευσης και μετατόπισης της ευθύνης από την κρατική πολιτική στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στις σχολικές μονάδες.
Στο Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών, το οποίο είχε επιλεγεί για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στη διαδικασία και δεν προσήλθαν στο σχολείο. Έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν δέχονται να γίνουν υλικό για την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Αντί η ΔΔΕ Κέρκυρας να σεβαστεί τη στάση της σχολικής κοινότητας, την ίδια ημέρα, το ίδιο πρωί, μετέφερε τις εξετάσεις στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Μαθητές που δεν γνώριζαν τίποτα βρέθηκαν αιφνιδιαστικά μπροστά σε μια διαδικασία, για την οποία δεν είχαν ενημερωθεί και δεν είχαν προετοιμαστεί.
Αυτό δεν είναι διοικητική διαχείριση. Είναι μεθόδευση.
Ακόμη και με βάση τους ίδιους τους όρους που επικαλείται το Υπουργείο, η PISA υποτίθεται ότι στηρίζεται σε επιλεγμένο δείγμα σχολείων, ώστε να υπηρετεί τον δήθεν «διαγνωστικό» χαρακτήρα της. Δεν αποδεχόμαστε ούτε αυτόν τον χαρακτήρα ούτε τη λογική της PISA. Όμως ακόμη και με τους όρους του ίδιου του Υπουργείου, η αιφνιδιαστική αντικατάσταση ενός σχολείου από άλλο, στοχευμένα επιλεγμένο από τη ΔΔΕ, αλλοιώνει το δείγμα και ακυρώνει ακόμη και την τυπική λογική της διαδικασίας.
Δηλαδή, δεν τους νοιάζει ΠΏΣ θα γίνει η διαδικασία, αρκεί να γίνει.
Γι’ αυτό λέμε, ως ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου και της Διοίκησης, για την ποιότητα της εκπαίδευσης, που τάχα θα διορθώσουν οι εξετάσεις Πίζα, είναι προσχηματικό!
Το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών και το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους: ούτε ως προς την περιοχή, ούτε ως προς το μέγεθος, ούτε ως προς τον αριθμό μαθητών, ούτε ως προς την οργανικότητα, ούτε ως προς τα κοινωνικά και σχολικά χαρακτηριστικά τους, κριτήρια τα οποία αναφέρει το ΦΕΚ των εξετάσεων. Η επιλογή του 1ου Γυμνασίου δεν ήταν ισοδύναμη αντικατάσταση. Ήταν επιλογή σκοπιμότητας: η Διεύθυνση του σχολείου δεν δίστασε να ανατρέψει τον ημερήσιο προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει — χωρίς την παραμικρή αντίδραση — τις εντολές της ΔΔΕ για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ρωτάμε:
Με ποια απόφαση μεταφέρθηκαν οι εξετάσεις από το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας;
Πότε ενημερώθηκαν οι μαθητές και οι γονείς του 1ου Γυμνασίου;
Πώς εξασφαλίστηκε η προβλεπόμενη εξοικείωση των μαθητών με τη διαδικασία;
Με ποια κριτήρια κρίθηκε ότι το 1ο Γυμνάσιο μπορεί να αντικαταστήσει το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών;
Ποιος αποφάσισε ότι, όταν μια σχολική κοινότητα αρνείται τη συμμετοχή, η Διοίκηση μπορεί να αναζητά άλλο, πιο «βολικό» σχολείο;
Την ίδια στιγμή, η ΔΔΕ Κέρκυρας προώθησε έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο επιχειρείται να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου στους εκπαιδευτικούς. Το έγγραφο επικαλείται δικαστική απόφαση που αφορά τη στάση εργασίας της ΔΟΕ, δηλαδή της ομοσπονδίας των δασκάλων, και επιχειρεί να εμφανίσει ως μη νόμιμη τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις ενάντια στην PISA.
Από πότε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου έγινε δικαστής;
Από πότε μια διοικητική εγκύκλιος επεκτείνει δικαστικές αποφάσεις πέρα από το αντικείμενό τους;
Από πότε απόφαση που αφορά τη ΔΟΕ χρησιμοποιείται για να εκφοβιστούν οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
Η ΔΟΕ δεν είναι η ομοσπονδία των καθηγητών. Οι καθηγητές εκπροσωπούνται από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ. Επιπλέον, υπήρχε σε ισχύ απεργιακή κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, καθώς και στάσεις εργασίας τοπικών ΕΛΜΕ, οι οποίες δεν έχουν κριθεί παράνομες.
Κανένας Γενικός Γραμματέας και καμία Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν μπορούν να εμφανίζονται ως δικαστές της νομιμότητας απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση:
Δεν θα δεχτούμε τη μετατροπή των μαθητών σε αριθμούς.
Δεν θα δεχτούμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Δεν θα δεχτούμε την αιφνιδιαστική εμπλοκή μαθητών σε διαδικασίες για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί.
Δεν θα δεχτούμε τη διοικητική αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών.
Χαιρετίζουμε τη στάση των μαθητών του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών, που γύρισαν την πλάτη στις εξετάσεις PISA. Χαιρετίζουμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο απέναντι στην πολιτική της κατηγοριοποίησης, της υποβάθμισης και της τρομοκρατίας.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Βασίλης Γκουζέλος