Η ομάδα του ΕΜΠ στο σκάκι
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ένα κορυφαίο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, χωρίς τις τεράστιες υποδομές και τα επαγγελματικά προγράμματα πολλών ξένων ιδρυμάτων, βρίσκεται ήδη και στις 16 κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες του κόσμου στο σκάκι

Μια νέα μεγάλη διεθνή επιτυχία σημειώνει η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και συνεχίζει ελπίζοντας το υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η ομάδα του ΕΜΠ απέκλεισε στη φάση των online νοκ άουτ το ισχυρό Πανεπιστήμιο του Τέξας Rio Grande Valley (UTRGV), επικρατώντας με συνολικό σκορ 5,5-2,5 σε διπλό ματς παρτίδων γρήγορου σκακιού (rapid). Το UTRGV θεωρείται μία από τις μεγάλες δυνάμεις του πανεπιστημιακού σκακιού στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, έναν χρόνο νωρίτερα, στο Collegiate Chess League Spring 2025, το ίδιο πανεπιστήμιο είχε αποκλείσει το ΕΜΠ στα πλέι οφ, γεγονός που δίνει στη φετινή νίκη και χαρακτήρα ισχυρής αγωνιστικής απάντησης.

Πριν από το φετινό ματς με τους Τεξανούς, το ΕΜΠ είχε ξεπεράσει και το Πανεπιστήμιο Chinhoyi της Ζιμπάμπουε, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του κατάσταση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Όμως είχε ήδη εντυπωσιάσει και στην πρώτη φάση, κατακτώντας την 5η θέση στον προκριματικό όμιλο Ευρώπης και Ασίας, ανάμεσα σε δεκάδες πανεπιστήμια.

Η φετινή πρόκριση δεν αποτελεί έκπληξη. Το ΕΜΠ έχει σταθερή διεθνή παρουσία στο σκάκι: ήταν 8ο  το 2021, 10ο  το 2022, 5ο  το 2023, 13ο  το 2024 και 11ο  το 2025 στο παγκόσμιο κύπελλο του Ιδρύματος Κασπάροβ (Kasparov Chess Foundation University Cup), ανάμεσα σε 111 ομάδες. Το 2024, μάλιστα, ο φοιτητής του ΕΜΠ Ιωάννης Καλογερής κατέκτησε τη 2η θέση στην ατομική κατάταξη του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η τωρινή διοργάνωση της FIDE διεξάγεται σε τρεις φάσεις: online ελβετικά προκριματικά, διαδικτυακά νοκ άουτ και τελική φάση με φυσική παρουσία στο Αλμάτι του Καζακστάν, από 3 έως 9 Αυγούστου. Εκεί θα συμμετάσχουν οι 16 κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες του κόσμου.

Η ομάδα του ΕΜΠ στο σκάκι

Η επιτυχία του ΕΜΠ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο όπου η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων και ρυθμίσεων για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς και υποχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Ένα κορυφαίο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, χωρίς τις τεράστιες υποδομές και τα επαγγελματικά προγράμματα πολλών ξένων ιδρυμάτων, βρίσκεται ήδη και στις 16 κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες του κόσμου στο σκάκι και η πορεία του συνεχίζεται. Είναι μια ακόμη απάντηση σε όσους παρουσιάζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο σαν πρόβλημα προς παράκαμψη.

Το ΕΜΠ αποδεικνύει και με το σκάκι, πέρα από τις άλλες μεγάλες επιστημονικές του διακρίσεις, πως όταν το δημόσιο πανεπιστήμιο στηρίζεται, μπορεί να παράγει γνώση, συλλογικότητα, πολιτισμό αλλά και αθλητικές μεγάλες επιτυχίες.

 

*Ο Χρήστος Πιλάλης είναι διεθνής εκπαιδευτής και διεθνής διαιτητής στο σκάκι.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Πανελλήνιες 2026: Η απάντηση του υπ. Παιδείας για την ειδική μοριοδότηση για μαθητές της Ηλιούπολη
Πανελλήνιες 2026: «Όχι» του ΥΠΑΙΘΑ σε ειδική μοριοδότηση για μαθητές της Ηλιούπολη
Πανελλήνιες 2026: Η απάντηση του υπ. Παιδείας για την ειδική μοριοδότηση για μαθητές της Ηλιούπολη