ΔΟΕ
Παρέμβαση Δ.Ο.Ε. στα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών για τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην προσπάθεια ορισμένων δημοτικών αρχών να μεταφέρουν την ευθύνη της απογραφής της σχολικής περιουσίας απευθείας στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων.

Λαμβάνοντας αφορμή από σχετικές καταγγελίες στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, η Ομοσπονδία τονίζει ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διοικητική διαδικασία που υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών και αλλοιώνει τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

Η Δ.Ο.Ε. υπογραμμίζει ότι η απογραφή αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες οφείλουν να διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, καθώς τα σχολεία δεν υπόκεινται διοικητικά στους Δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να παρέμβουν άμεσα για την οριστική επίλυση του ζητήματος, ενώ παράλληλα προτρέπει τις τοπικές αρχές σε ουσιαστικό διάλογο με τα σωματεία, προκειμένου να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η σχολική καθημερινότητα με αλλότρια καθήκοντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του Συλλόγου Πύργου  Αρχαίας Ολυμπίας, σχετικά με το ζήτημα της απογραφής της σχολικής περιουσίας που επιχειρείται, από τον Δήμο, να μετακυλιστεί στις σχολικές μονάδες, τονίζει τα παρακάτω:

  • Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών Δήμων οι οποίοι, υπερβαίνοντας το καθορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και ευθυνών, επιχειρούν  να μεταφέρουν δικές τους αρμοδιότητες στις σχολικές μονάδες και τους διευθυντές τους.
  • Η απαίτηση να αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί μια εκτεταμένη, χρονοβόρα και διοικητικής φύσης διαδικασία, η οποία δεν εντάσσεται στον θεσμικό τους ρόλο και τις υπηρεσιακές τους αρμοδιότητες, είναι αδικαιολόγητη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Πολύ περισσότερο που τα σχολεία δεν υπόκεινται διοικητικά στην ευθύνη των Δήμων.
  • Οι εκπαιδευτικοί ήδη επιβαρύνονται με αυξημένα διοικητικά καθήκοντα και σημαντικές παιδαγωγικές ευθύνες. Η περαιτέρω επιφόρτισή τους με καθήκοντα που ανήκουν στις υπηρεσίες των Δήμων υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο και αλλοιώνει τον ρόλο του σχολείου. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τέτοιες πρακτικές με καμία δικαιολογία.

            Η Δ.Ο.Ε. επισημαίνει ότι η απογραφή της σχολικής περιουσίας αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες οφείλουν να την υλοποιήσουν με το κατάλληλο προσωπικό και την αναγκαία οργάνωση. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλλουν επικουρικά σε πολλές περιπτώσεις , σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστούν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

            Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία - το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εσωτερικών - να παρέμβουν άμεσα, ώστε να δοθεί σαφής και οριστική λύση στο ζήτημα, με σεβασμό στα όρια αρμοδιοτήτων και στον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών.

            Παράλληλα, καλούμε τις δημοτικές αρχές να βρίσκονται σε ουσιαστικό διάλογο με τους συλλόγους εκπαιδευτικών, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις που επιβαρύνουν την σχολική καθημερινότητα.

Η Δ.Ο.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να στηρίζει με κάθε τρόπο τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σredarrowspatron.png
Διαδικτυακή συνάντηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών με την ομάδα Red Arrows: Όταν η Αεροναυπηγική πραγματοποιεί «υψηλές» πτήσεις

Τι συμβαίνει όταν η αριστεία στην αεροναυπηγική και τις πτητικές δεξιότητες συναντά τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς μηχανικών; Η απάντηση δόθηκε...

Διαδικτυακή συνάντηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών με την ομάδα Red Arrows: Όταν η Αεροναυπηγική πραγματοποιεί «υψηλές» πτήσεις
Αλέξης Τσίπρας
«Μύθοι και Αλήθειες» για τη ΔΕΗ: Γιατί ο Έλληνας δεν έχει φτηνό ρεύμα - Η σκληρή κριτική του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα
Ινστιτούτο Τσίπρα: Το επενδυτικό «αφήγημα» της ΔΕΗ, οι υψηλοί λογαριασμοί και η κοινωνική ανταπόδοση
«Μύθοι και Αλήθειες» για τη ΔΕΗ: Γιατί ο Έλληνας δεν έχει φτηνό ρεύμα - Η σκληρή κριτική του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα