ΔΑΚΕ: «Όχι σε “λαϊκά δικαστήρια” μέσα στα σχολεία»
ΔΑΚΕ για πειθαρχική διαδικασία σε σχολείο: «Από πότε γίνεται λαϊκή διαβούλευση;»

Για τις εξελίξεις που αφορούν πειθαρχική διαδικασία σε Λύκειο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας τοποθετείται η  ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή της παράταξης, γίνεται λόγος για «συνδικαλιστές, όψιμους τιμητές των πάντων και κήνσορες ηθικής», οι οποίοι – όπως αναφέρει – επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης γύρω από μια νόμιμη διοικητική διαδικασία. Η ΔΑΚΕ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις «πασπαλίζονται με επαναστατικές κορώνες περί Δημοκρατίας», ενώ στην πράξη – σύμφωνα με την ανακοίνωση – υπονομεύουν το δικαίωμα διαφορετικών απόψεων μέσα στη σχολική κοινότητα.

Η παράταξη θέτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την υπόθεση, διερωτώμενη μεταξύ άλλων: «Από πότε μια νόμιμη πειθαρχική διαδικασία τίθεται σε “λαϊκή” διαβούλευση;» και «ποιος έχει το δικαίωμα να προκαταλαμβάνει το τελικό πόρισμα μιας διερευνητικής διαδικασίας;».

Παράλληλα, η ΔΑΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της σε αυτό που χαρακτηρίζει «εργαλειοποίηση των ευαισθησιών των μαθητών και της σχολικής κοινότητας», καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των διαδικασιών και πίστη στον στοιχειώδη ορθολογισμό».

Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση προς όλες τις πλευρές να διαφυλαχθεί το κλίμα στα σχολεία, τονίζοντας ότι «το σχολικό κλίμα αποτελεί κοινή ευθύνη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων».

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε.

«Οι τη φαιά προβιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες»

Ο Κ. Π. Καβάφης δεν θα μπορούσε να σκεφθεί καλύτερο στίχο, τον οποίο και παραφράζουμε, για να περιγράψει όσα πρωταγωνιστούν ορισμένοι συνδικαλιστές, όψιμοι τιμητές των πάντων, κήνσορες ηθικής, επ’ αφορμή γεγονότων σε Λύκειο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

Σε πολυσέλιδες ανακοινώσεις, τις οποίες πασπαλίζουν με επαναστατικές «κορώνες» περί Δημοκρατίας, αποκαλύπτουν τη δική τους αποκρουστική απέχθεια προς το δικαίωμα της όποιας μειοψηφίας να εγείρει ζητήματα.

Καταγγέλλουν συλλήβδην νόμιμες διοικητικές πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες εξελίσσονται και αφορούν, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι (!!), θέματα εντός της σχολικής κοινότητας.

Δικαιούμαστε να απευθύνουμε δημόσια τα ερωτήματα σε όσες και όσους σπέρνουν τον φόβο στους πολλούς για να τους εξαναγκάσουν να «αγοράσουν» ελπίδα από αυτούς:

Από πότε μια νόμιμη πειθαρχική διαδικασία τίθεται σε «λαϊκή» διαβούλευση;

Ποιος έχει το δικαίωμα να απαιτεί και να προκαταλαμβάνει το όποιο τελικό πόρισμα μιας διερευνητικής διαδικασίας η οποία εδράζεται σε κατηγορίες, τις όποιες κατηγορίες;

Ποιος νομιμοποιείται να στερήσει από έναν εκπαιδευτικό να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα και ανεπηρέαστα, όταν διαπιστώνει, κατά την κρίση του, πειθαρχικά παραπτώματα της διοίκησης;

Ποιοι είναι αυτοί που νομιμοποιούνται να καταγγέλλουν «στημένες» διώξεις πριν καν την έκδοση πορισμάτων, με βαρύγδουπες και πομπώδεις φράσεις μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το «φιλικό» τους ακροατήριο και να «κερδίσουν» μετοχές στο σπαρασσόμενο εσωπαραταξιακό τους πεδίο;

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ποιος θα απαγορεύσει το δικαίωμα της αναφοράς στις αρχές, της ελεύθερης έκφρασης, το τεκμήριο της αθωότητας;

Ποιοι είναι αυτοί που ονειρεύονται «λαϊκά δικαστήρια» για να απονείμουν δικαιοσύνη;

Αγνοούν ότι το σχολικό κλίμα σε ένα σχολείο είναι κοινή ευθύνη Διεύθυνσης και Συλλόγου Διδασκόντων;

Από πότε η όποια μειοψηφία δεν «δικαιούται» να ομιλεί;

Έλεος πια με τους συνδικαλιστές που «τη φαιά προβιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες», τους άμεμπτους και παντογνώστες, τους πάσης φύσεως Ιαβέρηδες.

Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των ευαισθησιών των μαθητών και μαθητριών αλλά και όλης της Σχολικής Κοινότητας!

Η εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη τους συνδικαλιστές που ηδονίζονται με ανακοινώσεις αυτοαναφορικότητας και τελικά αναχρονισμού, σε μορφή διεκδικητικής απελπισίας για εξουσία με προσωπικές στρατηγικές.

Λίγο ενδιαφέρει τους πολλούς και πολλές η συνδικαλιστική τους χρεοκοπία και τα χαμένα συνδικαλιστικά «τιμαλφή» τους.

Τι τους έμεινε πλέον;

Το μίσος και η τοξικότητα για κάθε τι διαφορετικό, σε βαθμό τέτοιο που μετατρέπουν τα συναισθήματα και τον συνδικαλισμό σε ναρκοπέδιο συμπεριφοράς μέσα στο κενό της πορείας τους.

Εμείς ως ΔΑΚΕ απευθύνουμε έκκληση προς όλες και όλους για αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των διαδικασιών, πίστη στο στοιχειώδη ορθολογισμό και στην αξιοπρέπεια.

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΔΑΚΕ

στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητικές εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητικές εστίες 33 χρόνων χωρίς συντήρηση - Κατέρρευσαν σοβάδες
Φοιτητικές εστίες Πολυτεχνείου Κρήτης: Σοβαρά προβλήματα συντήρησης και κινητοποιήσεις των φοιτητών
Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητικές εστίες 33 χρόνων χωρίς συντήρηση - Κατέρρευσαν σοβάδες
slider Agrotica gis.jpg
Δυναμική πρώτη παρουσία της Ερευνητικής Μονάδας GIS του ΓΠΑ στην Agrotica 2026

Η Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) συμμετείχε δυναμικά, με δικό της περίπτερο, στην έκθεση Agrotica...

Δυναμική πρώτη παρουσία της Ερευνητικής Μονάδας GIS του ΓΠΑ στην Agrotica 2026