Ζαχαράκη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσουν στον προσδιορισμό των κενών οργανικών θέσεων ώστε να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις 2026

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη έδωσε εντολή στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσουν στον προσδιορισμό των κενών οργανικών θέσεων, καθώς και των πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2026 σε περιοχές μετάθεσης.

Σε έγγραφο που απέστειλε προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τους καλεί να συμπληρώσουν και να καταχωρίσουν τρεις πίνακες Α΄, Β΄ και Γ΄, ώστε να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γενικής εκπαίδευσης του έτους 2026.

  • Ο πίνακας A΄ αφορά τα σχολεία γενικής παιδείας και όχι τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Γυμνάσεις και Λύκεια, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που λειτουργούν ήδη και όσα πρόκειται να λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2026-27, τα Μουσικά, τα Καλλιτεχνικά και τα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
  • Στον πίνακα Β΄ πρέπει να συμπληρωθεί η ομάδα σχολείων, ο αριθμός και το όνομα των σχολείων της ομάδας, ο αριθμός των τμημάτων των σχολείων αυτών, καθώς και ο συνολικός αριθμός των μαθητών ανά ομάδα σχολείων της περιοχής μετάθεση. Τα στοιχεία των στηλών του πίνακα Α΄ θα αθροιστούν αλγεβρικά, ώστε να προκύψουν τα αντίστοιχα στοιχεία ανά ομάδα σχολείων, τα οποία μεταφέρονται στις αντίστοιχες στήλες του πίνακα Β΄.
  • Στον πίνακα Γ΄ πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός σχολείων, των τμημάτων και των μαθητών των σχολείων αυτών ανά περιοχή μετάθεσης

Οι προθεσμίες

Ο πίνακας Α΄ θα υπογραφεί από τον Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι πίνακες Β΄ και Γ΄ θα συνταχθούν - αφού ελεγχθούν τα στοιχεία των πινάκων Α΄- και θα υπογραφούν από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του ΠΥΣΔΕ.

Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης πρέπει να μεριμνήσουν για να καταχωρισθεί στο σύστημα e-DataCenter, έως τις 12 Μαρτίου 2026,  ο πίνακας Γ΄.

Επιπλέον, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τα δηλωθέντα στοιχεία θα πρέπει να καταχωρίσουν την πρότασή τους στην αντίστοιχη στήλη [«Πρόταση περιφερειακού διευθυντή ελλείμματα (-) / πλεονάσματα (+)»] στο ηλεκτρονικό σύστημα e-DataCenter, έως τις 13 Μαρτίου 2026.

Επισημάνσεις

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας επισημάνει τα εξής σημεία:

1. Ο προσδιορισμός των οργανικών κενών θέσεων και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γενικής εκπαίδευσης γίνεται για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων του έτους 2026. Συνεπώς, με τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα ωρολόγια προγράμματα, τις πρώτες αναθέσεις μαθημάτων, το υποχρεωτικό ωράριο κ.α., και τα επί του παρόντος δεδομένα στοιχεία (για παράδειγμα, αριθμό οργανικά ανηκόντων εκπαιδευτικών), θα πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες σε οργανικές θέσεις των σχολικών μονάδων γενικής εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται να λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2026 - 2027, ώστε να καταρτιστούν οι πίνακες κενών οργανικών θέσεων ανά περιοχή μετάθεσης και κατά κλάδο και ειδικότητα.

2. Στους πίνακες δεν θα υπολογιστούν/καταγραφούν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν οργανικά σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν οργανικά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

3. Στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς των περιοχών μετάθεσης θα συμπεριληφθούν οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που χαρακτηρίστηκαν ως Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, καθώς και ως Πειραματικά Σχολεία, και πρόκειται να λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2026-2027, διότι αίρεται η οριστική τοποθέτηση (οργανική) των εκπαιδευτικών στις εν λόγω σχολικές μονάδες, και οι εκπαιδευτικοί αυτοί τίθενται στη διάθεση των οικείων ΠΥΣΔΕ.

4. Στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς των περιοχών μετάθεσης περιλαμβάνονται και όσοι βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, και φυσικά οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

5. Δεν πρέπει να συγχέονται και να αθροίζονται τα κενά/πλεονάσματα της ειδικής αγωγής με εκείνα της γενικής εκπαίδευσης και αντίστροφα. Τα Τμήματα Ένταξης δεν θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των κενών/πλεονασμάτων της γενικής εκπαίδευσης.

6. Στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς δεν θα υπολογιστούν οι εκπαιδευτικοί που θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την υπηρεσία μέχρι 31 Αυγούστου 2026.

7. Στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς δεν θα υπολογιστούν οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία από 1 έως και 11 Φεβρουαρίου 2026 και δεν την ανακάλεσαν μέχρι και τις 11 Μαρτίου 2026.

8. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στο εξωτερικό, ισχύουν οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες: «α) Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποσπώνται στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού, διατηρούν τη θέση αυτή κατά το διάστημα της απόσπασής τους και επιστρέφουν σε αυτή μετά τη λήξη της απόσπασής τους, εφόσον κατέχουν οργανική θέση σε σχολείο στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η απόσπασή τους παρατείνεται πέρα των 6 ετών, με την έναρξη του έβδομου συνεχόμενου σχολικού έτους απόσπασης, η οργανική θέση που κατέχουν θεωρείται κενή και τίθενται στη διάθεση των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης από τις οποίες αποσπάστηκαν».

Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται σε ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού, εφόσον κατείχαν οργανική θέση σε σχολική μονάδα, τη διατηρούν, ενώ την χάνουν στην περίπτωση που η απόσπασή τους στο εξωτερικό παρατείνεται πέρα των έξι ετών, οπότε λογίζονται στους οργανικά ανήκοντες στην περιοχή μετάθεσης, καθώς τίθενται στη διάθεση των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

9. Όσον αφορά στις αναθέσεις μαθημάτων και τα ωρολόγια προγράμματα, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες Υ.Α. και τις εγκύκλιες οδηγίες που εκδίδονται αρμοδίως από τη Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. και τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. 

10. Τα κενά για τα μαθήματα που διδάσκονται σε πρώτη ανάθεση από εκπαιδευτικούς περισσότερων του ενός κλάδων/ειδικοτήτων, κατανέμονται ισομερώς σε όλους τους κλάδους/ειδικότητες. Σε περίπτωση που τα κενά δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του αριθμού των κλάδων/ειδικοτήτων, η ισομερής κατανομή θα επιτυγχάνεται σε περισσότερα από ένα έτη. Η επιμέρους κατανομή σε ειδικότητες ενός κλάδου θα γίνεται με βάση την ικανοποίηση των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης θα κατανέμονται τα εν λόγω κενά με γνώμονα την ορθή διαχείριση του διαθέσιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

11. Για τον υπολογισμό των εν λόγω οργανικών κενών/πλεονασμάτων των περιοχών μετάθεσης, λαμβάνονται υπόψη όλες οι τάξεις των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.

Η απόφαση

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Ιδίας δυσκολίας με τα περσινά τα θέματα στα ΓΕΛ
Πώς σχολιάζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Ιδίας δυσκολίας με τα περσινά τα θέματα στα ΓΕΛ
ASEP
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Άμεσα τα αποτελέσματα - Ενεργοποιείται η κληρωτίδα
Η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοικτής κληρωτίδας κατατάσσει τους ισοβαθμούντες υποψήφιους και είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Άμεσα τα αποτελέσματα - Ενεργοποιείται η κληρωτίδα
πεναφα
«Οι διορισμοί του Ιουνίου κρίνουν το μέλλον της Φυσικής Αγωγής»
Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και νέα παρέμβαση για μόνιμους διορισμούς, προσχολική αγωγή, κολύμβηση και Αθλητικά Σχολεία
«Οι διορισμοί του Ιουνίου κρίνουν το μέλλον της Φυσικής Αγωγής»