τηλεκπαίδευση μαθήτριας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να κάνουν μάθημα μέσω Webex στα υπό κατάληψη σχολεία και καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Σε μετωπική σύγκρουση με το Υπουργείο Παιδείας και τη ΔΙΔΕ Πειραιά προχωρά η ΕΛΜΕ Πειραιά, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Με μια σκληρή ανακοίνωση, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών καταγγέλλει την προσπάθεια επιβολής του Webex ως μέσο τρομοκράτησης των μαθητών, την ώρα που η νεολαία κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την τραγωδία των Τεμπών.

«Δεν θα γίνουμε μονάδα καταστολής των μαθητών μας»

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ξεκαθαρίζει πως οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να δεχθούν τον ρόλο του «απεργοσπάστη» στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τις «χαμένες ώρες» είναι προσχηματικό, καθώς την ίδια στιγμή στον Πειραιά καταγράφονται εκατοντάδες κενά (πάνω από 180 στην Ειδική Αγωγή και 40 στη Γενική), με το Μάρτιο να είναι προ των πυλών.

«Αυτό που πραγματικά τούς ενδιαφέρει, είναι να δυναμώσουν τις απειλές ενάντια στους μαθητές, βάζοντας εμάς να παίξουμε αυτό το ρόλο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Δ.Σ. της Ένωσης, προσθέτοντας ότι οι απειλές για ποινικές κυρώσεις προς γονείς και οι προπηλακισμοί μαθητών είναι φαινόμενα ξένα προς το δημοκρατικό και παιδαγωγικό κλίμα του σχολείου.

Η ΕΛΜΕ υπενθυμίζει ότι η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει απεργία – αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία και καλεί τους συναδέλφους:

  • Να μην χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους εξοπλισμό (Η/Υ, internet) ή τον προσωπικό τους χώρο για εργασία.

  • Να μην καταχωρούν απουσίες σε αγωνιζόμενους μαθητές.

  • Να μην παραδίδουν ονόματα μαθητών στις αρχές.

Το κάλεσμα της ΕΛΜΕ Πειραιά είναι διπλό και αγωνιστικό:

Η ΕΛΜΕ Πειραιά απευθύνει κάλεσμα για σήμερα Πέμπτη 26/2 στις 12:00 στα Προπύλαια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο «Εθνικό Απολυτήριο» και τους ταξικούς φραγμούς (με στάση εργασίας 11:00 – 14:00).

Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα για το Σάββατο 28/2 στις 12:00 στο Σύνταγμα στη μεγάλη κινητοποίηση για τα 3 χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά

«Κανείς συνάδελφος να μην συμμετέχει σε τηλεκπαίδευση σε περίπτωση κατάληψης του σχολείου (ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ)

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 26/2 12:00 (ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΜΕ 11:00 ΜΕ 14:00)

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/2 12:00 ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα και τον Πειραιά, που με συλλογικές αποφάσεις, κινητοποιούνται τις επόμενες ημέρες, 3 χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το “Εθνικό Απολυτήριο” (βλέπε σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ 36/23-02-2026 και 37/24-02-2026)!

Θυμίζουμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες επιπλέον των όσων αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους (ανεργία, ακρίβεια κ.α.), είναι ήδη αντιμέτωποι και με ένα σύνολο ταξικών εξεταστικών φραγμών στην εκπαίδευση: Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων, Σχολές Κατάρτισης κ.α. Σε αντίθεση με την εισαγωγή σε κάποιο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, που η ελάχιστη βάση είναι το πορτοφόλι της μαμάς και του μπαμπά...

Οι επερχόμενες κινητοποιήσεις μαθητών/μαθητριών, αλλά και όσες προηγήθηκαν, ρίχνουν στο κενό τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί συναίνεσης στα σχέδιά της. Είναι φανερό ότι ανησυχούν! Για το λόγο αυτό, το ΥΠΑΙΘΑ απαιτεί την υποχρεωτική πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία. Στα πλαίσια αυτά, η ΔΙΔΕ Πειραιά πραγματοποίησε σήμερα (25/2/2026) τηλεδιάσκεψη με τους Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολείων, όπου λίγο – πολύ ζήτησε την υποχρεωτική εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, το αργότερο από την 3η διδακτική ώρα. Δεν μάς προξενούν εντύπωση τα παραπάνω. Δείχνουν την ανησυχία τους, για τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτές που έρχονται.

Καμία σημασία δεν δίνουν στο μάθημα που χάνεται… χιλιάδες διδακτικές ώρες, πολύ περισσότερες από τις καταλήψεις, έχουν χαθεί στον Πειραιά, από τα εκατοντάδες κενά στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι σήμερα, όπως έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη η ΕΛΜΕ Πειραιά (τουλάχιστον 40 στη Γενική Εκπαίδευση και πάνω από 180 στην Ειδική Αγωγή, δηλαδή ΣΜΕΑΕ, Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης, ενώ φτάνουμε πια στο Μάρτιο!).

Αυτό που πραγματικά τούς ενδιαφέρει, είναι να δυναμώσουν τις απειλές ενάντια στους μαθητές, βάζοντας εμάς, τους εκπαιδευτικούς να παίξουμε αυτό το ρόλο. Επιδιώκουν, με τρομοκρατία, να κάνουν βήματα στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και την ίδια στιγμή να κόψουν στη γέννησή τους ενδεχόμενες μαθητικές αντιδράσεις. Οι εκπαιδευτικοί ωστόσο δεν δεχόμαστε να παίξουμε ένα τέτοιο ρόλο.

Έχουμε κοινά συμφέροντα και στόχους με το λαό και τα παιδιά του: τη δωρεάν δημόσια παιδεία για όλες και όλους, ενάντια στους φραγμούς, τις κατηγοριοποιήσεις και τον αυταρχισμό. Συνεπώς, φαινόμενα απειλών προς μαθητές και γονείς (όπως π.χ. ενδεχόμενων ποινικών κυρώσεων για παραμέληση ανηλίκου), “σπασιμάτων” καταλήψεων , λεκτικοί ή άλλοι προπηλακισμοί σε μαθητές είναι φαινόμενα ξένα προς το κλίμα δημοκρατίας που υπερασπιζόμαστε οι εκπαιδευτικοί. Δίνουν στους μαθητές την εντύπωση ότι είμαστε μια ακόμα μονάδα καταστολής τους, δυναμιτίζουν το αναγκαίο παιδαγωγικό κλίμα. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτός.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα και καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα στους μαθητές μας, που έχουν κάθε δικαίωμα να παλεύουν για το μέλλον τους. Να ανοίξουν την συζήτηση με τους μαθητές/μαθήτριές τους για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, τους βασανίζουν.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει την απόπειρα του ΥΠΑΙΘ-ΔΙΔΕ Πειραιά να χρησιμοποιήσουν τον κλάδο ως απεργοσπαστικό μηχανισμό των μαθητικών κινητοποιήσεων, μέσω της πραγματοποίησης τηλεκπαίδευσης σε υπό κατάληψη σχολεία, ιδιαίτερα τις ημέρες που συμπληρώνονται 3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη. Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε κάθε μέρα στο σχολείο τον καλύτερό μάς εαυτό για τη μόρφωση και την πρόοδο των μαθητών μας. Ακριβώς για το λόγο αυτό, καλούμε τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες να σταθούμε δίπλα τους και όταν αγωνίζονται, με τις μορφές που εκείνοι αποφασίζουν, για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στις σπουδές, που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να μην κάνουν webex σε υπό κατάληψη σχολεία. Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ (απόφαση Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ 25-9-2021) έχει κηρύξει απεργία – αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Επιπλέον, επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Δεν χρησιμοποιούμε για κανέναν λόγο τον προσωπικό μας εξοπλισμό (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο κ.α.) ή τον προσωπικό μας χώρο-είμαστε απόλυτα κατοχυρωμένοι σε αυτό το ζήτημα. Το σπίτι μας δεν μπορεί να μετατραπεί σε καμία περίπτωση σε χώρο εργασίας.

  2. Δεν καταχωρούμε καμία απουσία σε αγωνιζόμενους μαθητές. Είμαστε παρόντες μαζί τους στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις.

  3. Δεν παραδίδουμε κανένα όνομα μαθητών μας. Καλούμε τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες σε κάθε σχολείο να συζητήσουν και να καθορίσουν όλοι μαζί, ενιαία, την στάση τους. Εκπαιδευτικοί – μαθητές – γονείς να οργανώσουμε τους κοινούς αγώνες μας για δωρεάν δημόσια παιδεία για όλες και όλους, ενάντια στους φραγμούς, τις κατηγοριοποιήσεις και τον αυταρχισμό.»

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στον Εισαγγελέα όλο το 15μελες Γυμνασίου στα Χανιά για την κατάληψη του Γρηγορόπουλου
Πρωτοφανές! Στον Εισαγγελέα ολόκληρο το 15μελες Γυμνασίου για κατάληψη στη μνήμη Γρηγορόπουλου
Δίωξη σε 15 μαθητές στα Χανιά για τη συμβολική κατάληψη του Δεκεμβρίου
Πρωτοφανές! Στον Εισαγγελέα ολόκληρο το 15μελες Γυμνασίου για κατάληψη στη μνήμη Γρηγορόπουλου
Σχολικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Γιατί οι σχολές Ψυχολογίας παραμένουν στις πρώτες επιλογές
Αυξημένο ενδιαφέρον για τις σπουδές Ψυχολογίας – Τα τμήματα, οι επαγγελματικές προοπτικές και οι νέες εξειδικεύσεις που κερδίζουν έδαφος
Πανελλήνιες 2026: Γιατί οι σχολές Ψυχολογίας παραμένουν στις πρώτες επιλογές
πανελλαδικές
Πανελλήνιες 2026 – Νεοελληνική Γλώσσα: Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων, φιλόλογοι δίνουν συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους, την κατανόηση των θεμάτων και τη σωστή προετοιμασία...
Πανελλήνιες 2026 – Νεοελληνική Γλώσσα: Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Πανελλήνιες
Πανελλαδικές 2026: Προβληματισμός για τα θέματα Φυσικής – «Να επιστρέψει το μάθημα στην πραγματικότητα»
Εκπαιδευτικοί και φροντιστές ζητούν σαφή, ρεαλιστικά και παιδαγωγικά ορθά θέματα λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων
Πανελλαδικές 2026: Προβληματισμός για τα θέματα Φυσικής – «Να επιστρέψει το μάθημα στην πραγματικότητα»