Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τις 38 συλλήψεις φοιτητών.
Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για μια πρωτοφανή διολίσθηση στον αυταρχισμό, υπογραμμίζοντας πως η επιβολή εξοντωτικών πειθαρχικών ποινών για πολιτιστικές δράσεις εντός του πανεπιστημίου αποτελεί «γελοιότητα» που πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Η παρέμβαση του βουλευτή έρχεται σε μια στιγμή που το ΑΠΘ βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης, με τους συλληφθέντες να απειλούνται ακόμα και με προσωρινή στέρηση της φοιτητικής τους ιδιότητας για δύο χρόνια.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς»
Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, οι πρακτικές της Πρυτανείας του ΑΠΘ έχουν υπερβεί κάθε όριο θεσμικής λειτουργίας. «Οι πρυτανικές αρχές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αυταρχισμού» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα απαγορεύτηκε ακόμα και η κοπή πίτας του Συλλόγου Διδασκόντων.
Αναφερόμενος στην ουσία των διώξεων, ο βουλευτής τόνισε ότι η «κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς». Όπως εξήγησε, η δίωξη νέων ανθρώπων επειδή επέλεξαν να προβάλουν μια ταινία στο πανεπιστήμιο στερείται κάθε λογικής και νομιμότητας.
«Δεν ξέρω αν το πρόβλημα της αστυνομίας και των πρυτανικών αρχών ήταν ότι έδειξαν θρίλερ και ίσως ήθελαν μια άλλη προβολή ταινίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό δεν είναι κάποιο αδίκημα το οποίο διώκεται. Προφανώς, η κυβέρνηση νομίζει ότι με τον αυταρχισμό θα απαντήσει απέναντι σε φοιτητικές κινητοποιήσεις ή στο δίκαιο αίτημα τα πανεπιστήμια να είναι και χώρος πολιτισμού και όχι απλά χώρος μάθησης», ανέφερε.
Συνεχίζοντας την κριτική του, υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση όμως, ένα ζήτημα είναι καθαρό: αν η κυβέρνηση θέλει να τα βάλει πραγματικά με την παρανομία, ας κοιτάξει τον εαυτό της. Ας κοιτάξει τα υπουργεία που κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα, μαθαίνουμε για σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ.
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αντιμέτωποι ακόμα και με ποινές αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
«Δεν είναι μπράβοι της ΔΑΠ»
«Και οι πρυτανικές αρχές στο Αριστοτέλειο πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι μπράβοι, ούτε της ΔΑΠ ούτε της κυβέρνησης. Οι πρυτανικές αρχές στο ΑΠΘ δεν είναι μπράβοι ούτε της ΔΑΠ ούτε της κυβέρνησης. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτή τη γελοιότητα», κατέληξε.
Δείτε το βίντεο:
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom