katsibelis
Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών είναι μια ευκαιρία αυτοστοχασμού: για το σχολείο που έχουμε, αλλά και για το σχολείο που θέλουμε

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών δεν αποτελεί απλώς μια ημέρα τιμής σε τρεις κορυφαίες εκκλησιαστικές και πνευματικές μορφές του ελληνισμού. Είναι, πρωτίστως, μια ημέρα βαθιάς παιδαγωγικής και κοινωνικής σημασίας· μια υπενθύμιση του τι σημαίνει Παιδεία στην ουσία της.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος δεν υπήρξαν μόνο θεολόγοι. Υπήρξαν δάσκαλοι ζωής. Συνδύασαν τη γνώση με την ηθική, τη μόρφωση με την κοινωνική ευθύνη, τον λόγο με το παράδειγμα. Ανέδειξαν μια Παιδεία που δεν περιορίζεται στη συσσώρευση πληροφοριών, αλλά αποβλέπει στη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.

Στη σημερινή εποχή, όπου η εκπαίδευση καλείται να ανταποκριθεί σε ραγδαίες κοινωνικές, τεχνολογικές και πολιτισμικές αλλαγές, το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Μας υπενθυμίζει ότι ο πυρήνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο άνθρωπος: το παιδί, ο μαθητής, ο εκπαιδευτικός. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συνείδησης αποτελεί διαρκές ζητούμενο.

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ως το πρώτο και καθοριστικό στάδιο της σχολικής ζωής, φέρει ιδιαίτερη ευθύνη. Στα σχολεία μας δεν μεταδίδουμε μόνο γνώσεις· διαμορφώνουμε στάσεις, αξίες και πρότυπα. Οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου, με αφοσίωση και επαγγελματισμό, υπηρετούν καθημερινά αυτόν τον υψηλό σκοπό, συχνά σε συνθήκες απαιτητικές, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Παιδεία είναι πράξη ευθύνης και προσφοράς.

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία αυτοστοχασμού: για το σχολείο που έχουμε, αλλά και για το σχολείο που θέλουμε. Ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση και την κοινωνία, με επίκεντρο τον μαθητή και στήριγμα τον εκπαιδευτικό. Ένα σχολείο που δεν φοβάται να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει και να διαπαιδαγωγήσει.

Με αυτό το πνεύμα τιμούμε σήμερα τους Τρεις Ιεράρχες. Όχι μόνο με λόγια, αλλά με τη διαρκή προσπάθειά μας να κρατούμε ζωντανό το ουσιαστικό νόημα της Παιδείας.

 

*Αθανάσιος Κατσίμπελης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκλογές, κάλπη, δημοσκόπηση
Ανατροπή σε δημοσκόπηση: Η Πλεύση Ελευθερίας περνά δεύτερη – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση
Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ, ανατροπή στη δεύτερη θέση με άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας
Ανατροπή σε δημοσκόπηση: Η Πλεύση Ελευθερίας περνά δεύτερη – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση
συνοδος μπεος
Σε αστυνομικό κλοιό η Σύνοδος Πρυτάνεων στον Βόλο – Φοιτητικές κινητοποιήσεις και αιχμηρές αναφορές Μπέου (βίντεο)
​​​​​​​Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, φοιτητικές διαμαρτυρίες και πολιτικές αιχμές, ολοκληρώνεται αύριο η Σύνοδος Πρυτάνεων στην Αγριά Βόλου,...
Σε αστυνομικό κλοιό η Σύνοδος Πρυτάνεων στον Βόλο – Φοιτητικές κινητοποιήσεις και αιχμηρές αναφορές Μπέου (βίντεο)
Κακός χαμός μεταξύ Νάταλι Κάκκαβα και Δημάρχου Σαρωνικού
Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Σαρωνικού: «Φέρτε τη δημοσιογραφική σας ταυτότητα» – «Δεν χρειάστηκε να πάω στρατό»
Κακός χαμός μεταξύ Νάταλι Κάκκαβα και Δημάρχου Σαρωνικού: Φέρτε μας τη δημοσιογραφική σας ταυτότητα - Πήγες φαντάρος;
Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο Σαρωνικού: «Φέρτε τη δημοσιογραφική σας ταυτότητα» – «Δεν χρειάστηκε να πάω στρατό»