οικονομίδης
Διήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) τιμά τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο της αναγόρευσης, διοργανώνεται διήμερο προβολών επιλεγμένων ταινιών του (30–31/1/2026), συνοδευόμενο από συζητήσεις με τον δημιουργό και τους συντελεστές, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της κινηματογραφικής τέχνης με τον ακαδημαϊκό διάλογο και την κριτική σκέψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αναγορεύει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026, στις 20:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο της αναγόρευσης, το ΕΑΠ διοργανώνει διήμερο προβολών (30 & 31 Ιανουαρίου 2026) επιλεγμένων ταινιών του σκηνοθέτη στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος στην Πάτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις προβολές των ταινιών «Μικρό Ψάρι», «Σπιρτόκουτο» και «Σπασμένη Φλέβα», οι οποίες θα συνοδεύονται από συζητήσεις του Γιάννη Οικονομίδη και των συντελεστών των ταινιών με το κοινό.

Οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν τη σύνδεση της κινηματογραφικής τέχνης με την ανάλυση, την κριτική προσέγγιση και τον δημόσιο διάλογο, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του πανεπιστημίου ως χώρου συνάντησης της δημιουργικής πρακτικής με τη γνώση και την έρευνα.

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1967. Μετά από σπουδές κινηματογράφου και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, σκηνοθέτησε το εμβληματικό «Σπιρτόκουτο» (2003). Η ταινία «Η ψυχή στο στόμα» προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών (2006), ενώ ο «Μαχαιροβγάλτης» (2010) απέσπασε επτά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Το «Μικρό Ψάρι» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου (2014), ενώ η πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία του, «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» (2020), σημείωσε εισπρακτική επιτυχία και έλαβε δεκαπέντε υποψηφιότητες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η επιλογή του ΕΑΠ να τιμήσει τον Γιάννη Οικονομίδη υπογραμμίζει τη θέση του κινηματογράφου ως πεδίου καλλιτεχνικής δημιουργίας, κοινωνικού σχολιασμού και ακαδημαϊκής μελέτης, ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη κινηματογραφική πράξη και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asoee.jpg
Υψηλή κατάταξη για το ΟΠΑ: 3ο στην Ελλάδα στα ποιοτικά κριτήρια χρηματοδότησης ΑΕΙ
Το ΟΠΑ κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στην αριστεία και την ποιότητα.
Υψηλή κατάταξη για το ΟΠΑ: 3ο στην Ελλάδα στα ποιοτικά κριτήρια χρηματοδότησης ΑΕΙ
εργοστάσιο
Τρίκαλα: Το εργοστάσιο κόπηκε στα δύο από την έκρηξη – Με δείγμα DNA η αναγνώριση των θυμάτων
Τέσσερις εργαζόμενες νεκρές και μία αγνοούμενη μετά τη φονική φωτιά στη μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα
Τρίκαλα: Το εργοστάσιο κόπηκε στα δύο από την έκρηξη – Με δείγμα DNA η αναγνώριση των θυμάτων