Αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ιτέας
Απόπειρα εμπρησμού στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιτέας– Παραμένουν κλειστά τα σχολεία και σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου (Εικόνες)

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η τοπική κοινωνία της Ιτέας, μετά τη νέα, θρασύτατη επίθεση που δέχθηκε το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Αυτή τη φορά, άγνωστοι δράστες επιχείρησαν να παραδώσουν το σχολείο στις φλόγες, σε μια απόπειρα εμπρησμού που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές αν δεν λειτουργούσε ο συναγερμός.

Το χρονικό του εμπρησμού

Οι δράστες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του alfavita.gr, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο καταστροφής που είχε επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν.

Η έγκαιρη ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού και η αστραπιαία επέμβαση της Πυροσβεστικής περιόρισαν τις ζημιές, ωστόσο το μέγεθος των φθορών είναι τέτοιο που κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων.

Ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, εξέφρασε τη βαθιά του οργή για το περιστατικό, κάνοντας λόγο για συνεχή «στοχοποίηση» της μαθητικής κοινότητας. «Μόνο λύπη και αγανάκτηση μπορεί να περιγράψει τα συνεχή φαινόμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας το μπαράζ βανδαλισμών που είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Εμπρησμός σε σχολείο

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση - Τι θα γίνει με τα μαθήματα

Μετά από κατεπείγουσα σύσκεψη στο Δημαρχείο της Άμφισσας, αποφασίστηκε η παράταση της αναστολής λειτουργίας των δύο σχολικών μονάδων και για σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου.

Τα συνεργεία του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς για την απομάκρυνση των καμένων υπολειμμάτων, την αντικατάσταση τζαμιών και αλουμινίων, καθώς και τον καθολικό καθαρισμό των χώρων. Ήδη το Γενικό Λύκειο έχει ηλεκτροδοτηθεί ξανά, με την προοπτική να υποδεχθεί τους μαθητές την Τετάρτη, ενώ η κατάσταση για το Γυμνάσιο παραμένει πιο σύνθετη, με τις αρχές να εξετάζουν ακόμη και την τμηματική επαναλειτουργία του.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών, εξετάζοντας κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης που έχει αναστατώσει τη Φωκίδα.

Αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ιτέας
Αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ιτέας

Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Δελφών

«Αναστολή λειτουργίας του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ιτέας και την Τρίτη 20 Ιανουαρίου Ο Δήμος Δελφών ενημερώνει ότι, και για αύριο Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2026, με απόφαση του Δημάρχου Δ. Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου της Δ.Κ. Ιτέας, λόγω των φθορών που προκλήθηκαν από πρόσφατη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Συνεργεία του Δήμου έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση των καμένων και από τις φθορές υπολειμμάτων, ενώ επίσης πραγματοποιείται επισκευή αλουμινίων και τζαμιών, καθώς και καθαρισμός του χώρου, εργασίες οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη. Σήμερα ηλεκτροδοτήθηκε εκ νέου το Γενικό Λύκειο, με στόχο να επαναλειτουργήσει την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, ενώ για το Γυμνάσιο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση αύριο, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια για επαναλειτουργία, αρχικά, έστω και τμήματός του. Το σύνολο των παραπάνω αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο της Άμφισσας, παρουσία του Δημάρχου Δ. Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, των Αντιδημάρχων κ.κ. Νικόλαου Γιογάκη και Ιωάννη Βαρβάτου, του Δ/ντη Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας κ. Κωνσταντίνου Δούνα, των Διευθυντών των Σχολείων, κ. Χρύσας Γάτου και Επαμεινώνδα Μακρυγιάννη, καθώς και των προϊσταμένων των αρμόδιων Δ/νσεων του Δήμου.

Ο Δήμος Δελφών ενημερώνει επίσης ότι, αύριο θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη για την επαναξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Από πλευράς του Δήμου καταβάλλεται κάθε δυνατή πρόσθετα για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων, αφού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη οι απαραίτητες επισκευές στο σχολικό συγκρότημα, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα των αρμοδίων αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει η λέξη "σκράπας" και πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα
Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται κυρίως στην καθομιλουμένη και έχει συγκεκριμένη σημασία όταν αναφέρεται σε κάποιο πρόσωπο.
Τι σημαίνει η λέξη "σκράπας" και πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα
sxolikes-ekdromes-1024x428.jpg
Σχολικές εκδρομές: Την άλλη εβδομάδα έρχεται Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές που θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά με νέο πλαίσιο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές
Μαθητικές εκδρομές: Νέα υπουργική απόφαση με αυστηρότερο πλαίσιο, υπεύθυνη δήλωση γονέων και νομική κάλυψη εκπαιδευτικών
Σχολικές εκδρομές: Την άλλη εβδομάδα έρχεται Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές που θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά με νέο πλαίσιο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές
Κούραση
Μητρότητα σε αναμονή: Το ζήτημα των αδειών για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί μια υπενθύμιση των αγώνων που έχουν δώσει οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην...
Μητρότητα σε αναμονή: Το ζήτημα των αδειών για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς