ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Την ημερίδα συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η διαμόρφωση ενός πραγματικά ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος προϋποθέτει διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Την ανάγκη για έγκαιρη πρόληψη, συντονισμό και ουσιαστική διαχείριση της βίας και της παραβατικότητας των εφήβων ανέδειξε η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρέθηκε η ενδυνάμωση των στελεχών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η στενή συνεργασία σχολείων και Ελληνικής Αστυνομίας, με κοινό στόχο την προστασία των μαθητών και τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.

ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν αναλυτικά από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τις σύγχρονες μορφές ανήλικης παραβατικότητας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι εντός και εκτός σχολείου, αλλά και για τα διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων βίας.

«Τα παιδιά δεν γεννιούνται παραβατικά»

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι η κοινή παρουσία των δύο Υπουργείων σηματοδοτεί «αφύπνιση και συντονισμό», με σαφείς ρόλους και κοινή κατεύθυνση. Όπως ανέφερε, ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός, καθώς βρίσκονται καθημερινά δίπλα στα παιδιά και μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τα πρώτα σημάδια αλλαγής στη συμπεριφορά τους.

«Τα παιδιά δεν γεννιούνται παραβατικά», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η σχολική κοινότητα οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, ώστε οι δυσκολίες ενός παιδιού να μην εξελιχθούν σε παραβατικότητα και, τελικά, σε αδίκημα. Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ενίσχυση των σχολείων με χιλιάδες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σχολικούς νοσηλευτές, καθώς και στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού και της πλατφόρμας stop-bullying για την καταγραφή περιστατικών.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. και το μήνυμα στήριξης

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απηύθυνε σαφές μήνυμα στήριξης προς τα στελέχη της εκπαίδευσης, καλώντας τους να μη διστάζουν να ζητούν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως δήλωσε, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα πολιτικών και δομών, με στόχο αφενός την καταπολέμηση κυκλωμάτων που τροφοδοτούν τη βία και αφετέρου τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης της ανήλικης παραβατικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δημιουργία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης, στα Γραφεία Αντιμετώπισης Ανήλικης Παραβατικότητας και Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και σε δράσεις όπως η τηλεφωνική γραμμή 10201, η πλατφόρμα SafeYouth και οι περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης σε χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι.

Εκπαίδευση, διαδίκτυο, ουσίες και έμφυλη βία

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες εισηγήσεις από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Η Αστυνόμος Α΄ και ψυχολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου ανέλυσε το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας, δίνοντας έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό των περιστατικών από τους εκπαιδευτικούς.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις για τους κινδύνους του διαδικτύου και του κυβερνοχώρου, τη χρήση και διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών μεταξύ μαθητών, καθώς και για ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που επηρεάζουν άμεσα τη σχολική ζωή και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων.

Συνεργασία με διάρκεια

Την ημερίδα συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η διαμόρφωση ενός πραγματικά ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος προϋποθέτει διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των διευθυντών σχολείων και τη δέσμευση όλων των πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι η πρόληψη της βίας στους εφήβους δεν είναι υπόθεση ενός μό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν άμεσα

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hands-coffee-smartphone-technology.jpg
Σπάτα: Άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς με την υψηλής τεχνολογία μέθοδο «SMS Blaster»
Πώς οι δράστες υποβάθμιζαν τα κινητά σε 2G και «ψάρευαν» τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών
Σπάτα: Άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς με την υψηλής τεχνολογία μέθοδο «SMS Blaster»
αυτοκτονια
Τραγωδία! Πέθανε 13χρονη μαθήτρια «από γρίπη» – Τι λέει ο ΕΟΔΥ
Η μικρή Κάτια, που φοιτούσε στο Ειδικό Σχολείο Χαλκίδας, έδωσε μια γενναία μάχη, ωστόσο η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία, βυθίζοντας...
Τραγωδία! Πέθανε 13χρονη μαθήτρια «από γρίπη» – Τι λέει ο ΕΟΔΥ