Σοφία Ζαχαράκη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σοφία Ζαχαράκη: Το νέο όραμα για τη δημόσια εκπαίδευση

Μια εκτεταμένη και συστηματική εκπαιδευτική αναβάθμιση, με επίκεντρο τόσο τον μαθητή όσο και τον εκπαιδευτικό, προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Παραπολιτικά. «Μία συνεπής εκπαιδευτική πολιτική απαιτεί σχέδιο, διάρκεια και καθαρούς στόχους», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο εργάζεται με διπλό προσανατολισμό: «Ένα δημόσιο σχολείο που ανοίγει δρόμους για κάθε παιδί και μία Εκπαίδευση που δίνει στον εκπαιδευτικό τα εργαλεία για να ξεχωρίσει μέσα στην τάξη».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Ειδική Αγωγή, με τη φετινή σχολική χρονιά να χαρακτηρίζεται ορόσημο: πραγματοποιήθηκαν 3.196 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, 993 μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, δημιουργήθηκαν 1.200 νέες οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και εντάχθηκαν 366 μόνιμοι σχολικοί νοσηλευτές. Παράλληλα, ιδρύθηκαν οκτώ νέες σχολικές μονάδες, δημιουργήθηκαν 3.448 τμήματα ένταξης και επεκτάθηκαν τα δίκτυα υποστήριξης για περισσότερα παιδιά και οικογένειες.

«Μέσω του προγράμματος ‘Μαριέττα Γιαννάκου’, αναβαθμίστηκαν οι υποδομές σε 33 Ειδικά Σχολεία, ενώ Ειδικά Σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ εξοπλίστηκαν με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία», προσθέτει η υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 8.930 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Εκπαίδευση και 3.793 προσλήψεις ειδικού και βοηθητικού προσωπικού.

Στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, η Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνει τη συστηματική στήριξη Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, καθώς και τη δημιουργία 22 νέων δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων, που λειτουργούν ως «εργαστήρια ποιότητας για όλους»: «Σχολεία που δεν απευθύνονται σε λίγους, αλλά δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να αναδείξουν το δυναμικό τους».

Η ψηφιακή εκπαίδευση και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν επίσης εργαλείο ισότητας, με 39.000 ήδη εγκατεστημένους διαδραστικούς πίνακες, 8.000 νέους πίνακες, 117.000 σετ ρομποτικής και νέες ψηφιακές εφαρμογές: «Ένας μαθητής σε ένα μικρό νησί έχει πλέον τις ίδιες ευκαιρίες με έναν μαθητή στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης».

«Η ισότητα ευκαιριών δεν είναι αφηρημένη έννοια», τονίζει η υπουργός, αναφερόμενη σε νέες υποδομές, εργαστήρια, αίθουσες φυσικής, αθλητικό εξοπλισμό και αντικατάσταση παλιών μουσικών οργάνων στα μουσικά σχολεία για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της: μόνο φέτος έγιναν περίπου 10.000 μόνιμοι διορισμοί και 44.458 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ συνολικά από το 2020 οι μόνιμοι διορισμοί φτάνουν τους 48.548. Παράλληλα, μέσα στο 2026 θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα EduPlan, που αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη θα προβλέπει τις ανάγκες σε προσωπικό και θα εξασφαλίζει ότι κάθε σχολείο θα έχει το προσωπικό που χρειάζεται τη στιγμή που το χρειάζεται.

Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης, η Σοφία Ζαχαράκη τονίζει την αναβάθμιση 431 σχολείων μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», την τοποθέτηση 6.479 απινιδωτών και τη συστηματική επένδυση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας κλείνει με τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για το 2026 και το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης: «Ανοίγουμε τον δρόμο για μια νέα παιδαγωγική και κοινωνική συμφωνία, με στόχο το σχολείο του 2040. Μέσα από έναν εθνικό διάλογο για ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και δίκαιο εθνικό απολυτήριο, θα αναδείξουμε έναν κοινά αποδεκτό πυρήνα ποιότητας στην Εκπαίδευση, που δεν θα εξαρτάται από πολιτικούς κύκλους ή κυβερνητικές εναλλαγές».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμοη
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
Σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη: Από την Παλαιά Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
μητσο
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικό υψηλό στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας και το ορόσημο του 2027 για την Ευρωπαϊκή Προεδρία
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»
γεωλο
1ος Διαγωνισμός Γεωλογίας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Πώς η online διαδικασία εξασφάλισε ίση πρόσβαση για 900 μαθητές από κάθε τύπο σχολείου
Πρωτοφανής επιτυχία για τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γεωλογίας με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη τη χώρα
1ος Διαγωνισμός Γεωλογίας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Πώς η online διαδικασία εξασφάλισε ίση πρόσβαση για 900 μαθητές από κάθε τύπο σχολείου