Ορθογραφία - εξετάσεις
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Όχι προσχηματική ενημέρωση»: Καθηγητές του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου καταγγέλλουν αιφνιδιασμό για τα Ωνάσεια Σχολεία

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Πύργου ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η ενημέρωση για τη μετατροπή των δύο σχολείων σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

Με ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι το Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης «παρουσιάζει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και δημιουργεί την εντύπωση ότι υπήρξε «καθολική και ουσιαστική ενημέρωση της σχολικής κοινότητας», κάτι που –όπως υποστηρίζουν– δεν συνέβη.

Όπως επισημαίνουν, στη διαδικτυακή ενημέρωση της 29ης Δεκεμβρίου συμμετείχε μόνο μικρό μέρος εκπαιδευτικών και μαθητών, γεγονός που, κατά τους ίδιους, ακυρώνει κάθε ισχυρισμό περί επαρκούς διαβούλευσης. «Δεν αποδεχόμαστε την παρουσίαση μιας περιορισμένης διαδικτυακής συνάντησης ως δήθεν ολοκληρωμένη ενημέρωση», τονίζουν, ζητώντας άμεσο, δια ζώσης διάλογο με τη συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας και ξεκαθαρίζοντας ότι «η δημόσια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν αιφνιδιάζονται και δεν ενημερώνονται προσχηματικά».

Η ανακοίνωση των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου

Καταγγέλλουμε το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Πύργου σχετικά με την  ενημέρωση της 29ης Δεκεμβρίου 2025 για τη μετατροπή του 2ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕ.Λ. Πύργου σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, καθώς παρουσιάζει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδή εντύπωση καθολικής και ουσιαστικής ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές – εκπρόσωποι και των δύο σχολείων. Στην πραγματικότητα, από το σύνολο των 52 εκπαιδευτικών με οργανική θέση και στα δύο σχολεία , στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν μόλις 9 ( από τους οποίους οι δύο ήταν οι Διευθύντριες και  άλλοι δύο ήταν η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου και ο υποδιευθυντής του Λυκείου), ενώ και από τα δύο  15μελή Μαθητικά Συμβούλια  συμμετείχαν μόνο 5 μαθητές. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε ούτε μαζική ούτε αντιπροσωπευτική συμμετοχή, επομένως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται λόγος για επαρκή ή ουσιαστική ενημέρωση.

Επιπλέον, προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε στην εν λόγω «ενημέρωση» , η οποία πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά. Γιατί δεν είχε προηγηθεί καμία δια ζώσης ενημέρωση, συζήτηση ή διαβούλευση με τη σχολική κοινότητα, τη στιγμή μάλιστα που είχε ήδη δημοσιευθεί το ΦΕΚ 7005/23-12-2025, το οποίο καθορίζει κρίσιμες αλλαγές για τη λειτουργία των σχολείων, των μαθητών  και των εκπαιδευτικών;

Η πρακτική αυτή συνιστά προσχηματική διαδικασία “ενημέρωσης”, η οποία επιχειρεί εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και χωρίς σεβασμό στη σχολική κοινότητα. Δεν αποδεχόμαστε την παρουσίαση μιας περιορισμένης διαδικτυακής συνάντησης ως δήθεν ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε ενημέρωση, αλλά:

  • όχι αποσπασματική
  • όχι διαδικτυακή
  • όχι αιφνιδιαστική

Απαιτούμε άμεση, ουσιαστική και δια ζώσης ενημέρωση και διάλογο, εντός των σχολικών μονάδων, με τη συμμετοχή του συνόλου των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των θεσμικών τους οργάνων. Η σχολική κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλός αποδέκτης ειλημμένων αποφάσεων.

Η δημόσια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν αιφνιδιάζονται και δεν ενημερώνονται προσχηματικά.

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 2ου ΓΕ.Λ Πύργου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επιμορφωση
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Μόνιμο προσωπικό σε ΣΑΕΚ για τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα που θα ανακοινώσει
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Η ανάρτηση με την μπάλα της Μπαρτσελόνα και οι συμβολισμοί για το νέο κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα
Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε μαθητές και γονείς κατά τις Πανελλαδικές
Πανελλήνιες 2026: Έρχεται ειδική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το άγχος των εξετάσεων
Σοφία Ζαχαράκη: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε μαθητές και γονείς κατά τις Πανελλαδικές