δασκαλα
Ρωτάμε τον Διευθυντή της ΔΙΠΕ Δ΄ Αθήνας: Μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να λειτουργεί με λύσεις «μπαλώματος», θυσιάζοντας τη σταθερότητα και τις ανάγκες των πιο ευάλωτων μαθητών;

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν, το τελευταίο διάστημα, στα σχολεία, σε βάρος εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, με την ευθύνη και των διευθυντών εκπαίδευσης. Πλέον το έχουν καταλάβει και οι γονείς, που ξεκίνησαν να συντάσσονται με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους και να αντιδρούν.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Δ΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας να ανακαλέσει απόσπαση εκπαιδευτικού από Τμήμα Ένταξης, προκειμένου –όπως καταγγέλλεται– να καλυφθούν κενά σε άλλη περιοχή. Την υπόθεση φέρνει στο φως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης», μιλώντας για «πρωτοφανή, απαράδεκτη και ακραία πρακτική».

Προφανώς πρόκειται για “μπαλώματα” που αποδυναμώνουν τα σχολεία και επισημαίνουν πως τέτοιες πρακτικές υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την παιδαγωγική συνέχεια όσο και την ασφάλεια των παιδιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου (18/12/2025), η Δ΄ Διεύθυνση Π.Ε. ενημέρωσε τηλεφωνικά εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέα Σμύρνη ότι ανακαλείται η απόσπασή της και οφείλει να επιστρέψει στην οργανική της θέση, λόγω αυξημένων κενών.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται εν μέσω σχολικής χρονιάς, γεγονός που –όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί– ακυρώνει κάθε παιδαγωγικό κριτήριο και θέτει σε δεύτερη μοίρα τα δικαιώματα των μαθητών.

«Η ειδική αγωγή δεν είναι δεύτερης κατηγορίας»

Ο Σύλλογος τονίζει ότι, αντί να προχωρήσει η Διεύθυνση και το ΠΥΣΠΕ σε άμεση πρόσληψη αναπληρωτή/τριας για την κάλυψη των κενών, επιλέγεται η λύση της ανάκλησης απόσπασης, με σοβαρές συνέπειες:

  • Τα παιδιά του Τμήματος Ένταξης χάνουν τη δασκάλα τους στη μέση της χρονιάς, διακόπτοντας την εκπαιδευτική συνέχεια.

  • Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης κινδυνεύει να σταματήσει η λειτουργία του Τμήματος Ένταξης, καθώς η δεύτερη εκπαιδευτικός βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, ενώ το σχολείο δικαιολογεί δύο ΤΕ λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών.

  • Οι αυξημένες και εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών μένουν ακάλυπτες, με άμεσο αντίκτυπο στη μαθησιακή τους εξέλιξη.

Παρέμβαση γονέων και αιτήματα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών δηλώνει ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Σύλλογο Γονέων και την Ένωση Γονέων, καλώντας τους να παρέμβουν ώστε να αποτραπεί η απόφαση.

Τα αιτήματα είναι σαφή:

  • Να μην ανακληθεί η απόσπαση της συναδέλφισσας.

  • Να προσληφθούν άμεσα αναπληρωτές/τριες για την κάλυψη όλων των κενών.

  • «Όχι παιχνίδια στις πλάτες των μαθητών και των οικογενειών τους».

Ένα ευρύτερο πρόβλημα στελέχωσης

Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το δομικό πρόβλημα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή, και επαναφέρει το ερώτημα: μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να λειτουργεί με λύσεις «μπαλώματος», θυσιάζοντας τη σταθερότητα και τις ανάγκες των πιο ευάλωτων μαθητών;

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους αν η ανάκληση υλοποιηθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΤΕΟ
Το «αθώο» αξεσουάρ που μπορεί να σας κόψει στο ΚΤΕΟ – Το λάθος που φέρνει πρόστιμο και επανέλεγχο
Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός που προβλέπει ο ΚΟΚ και συχνά αγνοούν οι οδηγοί
Το «αθώο» αξεσουάρ που μπορεί να σας κόψει στο ΚΤΕΟ – Το λάθος που φέρνει πρόστιμο και επανέλεγχο
σφουγγαρι
Το έξυπνο τρικ με το σφουγγάρι που καθαρίζει τον φούρνο μικροκυμάτων σε χρόνο-ρεκόρ
Χωρίς χημικά και τρίψιμο: Πώς ο ατμός μετατρέπει τον καθαρισμό της συσκευής σε υπόθεση λίγων λεπτών
Το έξυπνο τρικ με το σφουγγάρι που καθαρίζει τον φούρνο μικροκυμάτων σε χρόνο-ρεκόρ