γεωπονικό πανεπιστήμιο
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά στην ίδρυση του Τμήματος «Ενιαίας Υγείας (One Health)» στην Άμφισσα, εντάσσοντας στη στρατηγική του την ανάπτυξη διεπιστημονικών προγραμμάτων που συνδέουν δημόσια υγεία, περιβάλλον και επιστήμες ζωής, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά στην ίδρυση νέου Τμήματος με τίτλο «Ενιαίας Υγείας (One Health)», στην πόλη της Άμφισσας, κατόπιν  απόφασης της Συγκλήτου και εισήγησης του Πρύτανη Σπύρου Κίντζιου.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ιδρύματος για ακαδημαϊκή ανάπτυξη με ενίσχυση της περιφερειακής του παρουσίας και προώθηση σύγχρονων, διεπιστημονικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Ο φάκελος προς ΕΘΑΑΕ και Υπουργείο Παιδείας

Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ήδη αναλάβει την προετοιμασία του σχετικού φακέλου τεκμηρίωσης, ο οποίος θα υποβληθεί στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για αξιολόγηση. Η θετική γνωμοδότηση της Αρχής αποτελεί απαραίτητο βήμα για την έκδοση υπουργικής απόφασης ίδρυσης από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

Στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την επιστημονική εξειδίκευση

Κεντρική επιδίωξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η ενίσχυση της παρουσίας του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη διατήρηση και αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων Τμημάτων, αλλά και με την ίδρυση νέων Προγραμμάτων Σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.

Η ίδρυση του Τμήματος Ενιαίας Υγείας έχει ως στόχο τη συγκρότηση ενός επιστημονικού κέντρου αριστείας γύρω από την έννοια του One Health – ενός σύγχρονου, διεθνούς προτύπου που συνδέει τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, σε επίπεδο άτυπων εσωτερικών διαβουλεύσεων, βρίσκεται υπό διερεύνηση και η προοπτική ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο του One Health, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της επιστημονικής πληρότητας του Ιδρύματος.

Στρατηγική Ανάπτυξης και Λειτουργία του Τμήματος Ενιαίας Υγείας στην Άμφισσα

Α. Στρατηγική Επέκταση του ΓΠΑ

Η ίδρυση του νέου Τμήματος «Ενιαίας Υγείας (One Health)» στην Άμφισσα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υλοποιεί τον θεσμικό στόχο της ενίσχυσης της περιφερειακής παρουσίας του Ιδρύματος. Η ίδρυση του Τμήματος επιφέρει πολλαπλά οφέλη:

1. Περιφερειακή Ανάπτυξη

Η λειτουργία πανεπιστημιακής δομής στην Άμφισσα δημιουργεί συνθήκες κοινωνικοοικονομικής ενίσχυσης της τοπικής κοινότητας, με άμεσες επιδράσεις σε τομείς όπως η φοιτητική στέγαση, η επιχειρηματικότητα, η τοπική αγορά και η επιστημονική διάχυση.

2. Εξειδίκευση σε κρίσιμα πεδία

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με ιστορική και επιστημονική εξειδίκευση στους τομείς της αγροδιατροφής, του περιβάλλοντος και των γεωτεχνικών επιστημών, ενδυναμώνει την παρουσία του σε έναν αγροτικό και κτηνοτροφικό κόμβο όπως η Άμφισσα, ενισχύοντας την αποστολή του για μεταφορά τεχνογνωσίας.

3. Καινοτόμες Σπουδές – Διεθνής Προσανατολισμός

Το νέο Τμήμα θα προσφέρει προγράμματα σπουδών που ενσωματώνουν τη διεπιστημονική προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας, συνδυάζοντας γνωστικά αντικείμενα από την Κτηνιατρική, τη Γεωπονία, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, ενισχύεται η διεθνής προβολή του Ιδρύματος, μέσω ευθυγράμμισης με τα πρότυπα κορυφαίων πανεπιστημίων που εφαρμόζουν το μοντέλο One Health.

Το νέο Τμήμα ενισχύει τόσο την εθνική αποστολή του ΓΠΑ, όσο και τον κοινωνικό του ρόλο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποκέντρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.

Β. Πεδία Εφαρμοσμένης Έρευνας και Επιστημονικής Διασύνδεσης

Η Άμφισσα, ως γεωγραφικό και παραγωγικό περιβάλλον, αποτελεί κατάλληλο πεδίο για εφαρμοσμένη έρευνα στο πλαίσιο του μοντέλου One Health. Το Τμήμα θα ενισχύσει την ερευνητική δραστηριότητα του Ιδρύματος με επίκεντρο:

1. Επί τόπου επιτήρηση ζωονοσογόνων παραγόντων

Η εγγύτητα με κτηνοτροφικές μονάδες επιτρέπει τη μελέτη νοσημάτων όπως η βρουκέλλωση και ο αφθώδης πυρετός, με στόχο την εφαρμογή άμεσων πρακτικών πρόληψης και ελέγχου.

2. Δημιουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων

Το Τμήμα θα αναπτύξει εργαστηριακές υποδομές που θα καλύπτουν τόσο εκπαιδευτικές όσο και πρακτικές ανάγκες της περιοχής, υποστηρίζοντας τη δημόσια διοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Γ. Εκπαιδευτική Αποστολή και Συνεργασίες

Το Τμήμα θα λειτουργεί ως πλήρως οργανωμένη ακαδημαϊκή μονάδα, παρέχοντας:

1. Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε διεπιστημονικά πεδία αιχμής, αποκτώντας σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων στον χώρο της υγείας.

2. Διασύνδεση με φορείς Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος

Το Τμήμα προβλέπεται να συνεργαστεί με θεσμικούς και τοπικούς φορείς της Κεντρικής Ελλάδας (Περιφέρειες, ΕΟΔΥ, ΟΤΑ, παραγωγικές δομές), ενισχύοντας την ακαδημαϊκή και κοινωνική διάσταση του Ιδρύματος.

3. Ανάπτυξη νέων ερευνητικών πεδίων για μέλη ΔΕΠ

Τα μέλη ΔΕΠ θα μπορούν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων, μέσω συνεργατικών έργων, εστιάζοντας στην επίλυση τοπικών προκλήσεων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Δ. Δυναμικό και Υποδομές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει:

  • 6 Σχολές, 14 Τμήματα
  • 20 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, 8 Διδακτορικά
  • 28 κτηριακά συγκροτήματα, 44 εργαστήρια, 13 θερμοκήπια

13.740 προπτυχιακοί φοιτητές (2024–2025), 673 μεταπτυχιακοί, 467 υποψήφιοι διδάκτορες, 10 μεταδιδάκτορες

Οι υποδομές, η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος αποτελούν σταθερή βάση για την επιτυχή λειτουργία του νέου Τμήματος στην Άμφισσα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα βιωσιμότητας και αναπτυξιακής προοπτικής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τι να τρώτε το βράδυ για ν΄αδυνατίσετε;
Δείπνο και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβούν για καλή πέψη και ξεκούραση
Μια απλή αλλαγή στο χρόνο του τελευταίου γεύματος βελτιώνει την πέψη, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τον βαθύ ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς
Δείπνο και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβούν για καλή πέψη και ξεκούραση
diaita
Ιρλανδή γυναίκα έχασε 86 κιλά χωρίς χειρουργείο, χάπια ή ενέσεις – Εξηγεί τι έκανε για να το πετύχει
Με σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση και καθοδήγηση προσωπικού γυμναστή, κατάφερε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της
Ιρλανδή γυναίκα έχασε 86 κιλά χωρίς χειρουργείο, χάπια ή ενέσεις – Εξηγεί τι έκανε για να το πετύχει
Παύλος Μαρινάκης
«Καρφί» Μαρινάκη για Eurovision: «Αν υπήρχε διαγωνισμός υποκρισίας, θα παίρναμε 12άρι!»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την «ιδεοληπτική αντιπολίτευση» και υπερασπίζεται τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού
«Καρφί» Μαρινάκη για Eurovision: «Αν υπήρχε διαγωνισμός υποκρισίας, θα παίρναμε 12άρι!»
Λιακούλη, Κωνσταντοπούλου
Λιακούλη κατά Κωνσταντοπούλου: «Υπάλληλοι φεύγουν κλαίγοντας, δεν αντέχω τα ντεσιμπέλ!»
Νέο... σίριαλ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής: «Με έπιασε υπάλληλος της Βουλής κλαίγοντας και μου είπε ότι φεύγει γιατί δεν αντέχει άλλο»
Λιακούλη κατά Κωνσταντοπούλου: «Υπάλληλοι φεύγουν κλαίγοντας, δεν αντέχω τα ντεσιμπέλ!»