saek
Καταγγελίες για αδιαφανείς αναθέσεις μαθημάτων στις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης του Δημοσίου καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες και έλλειψη διαφάνειας στις αναθέσεις μαθημάτων στις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το σπουδαστικό έτος 2025-2026.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αναθέσεις έγιναν χωρίς προηγούμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς δημοσίευση αξιολογικών πινάκων και χωρίς δυνατότητα ενστάσεων από τους υποψήφιους εκπαιδευτές, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα και την αξιοκρατία της διαδικασίας.

Το Σωματείο ζητά από την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως και τη Διοικήτρια της Δ.ΥΠ.Α. Γιάννα Χορμόβα να προβούν άμεσα σε νόμιμες και διαφανείς ενέργειες, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των εκπαιδευτών και να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των κανονισμών.

Αναλυτικά:

Τις τελευταίες μέρες συνάδελφοι εκπαιδευτές λαμβάνουν e-mail ανάθεσης από διάφορες Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάθεση διδακτικού έργου. Το γεγονός αυτό μας προκαλεί απορία.

Πώς είναι δυνατό να γίνονται αναθέσεις μαθημάτων, χωρίς να έχουμε δηλώσει τα μαθήματα και τις Σ.Α.Ε.Κ. που μας ενδιαφέρουν να διδάξουμε, χωρίς να έχει δημοσιευθεί η μοριοδότησή μας και οι αξιολογικοί πίνακες και χωρίς να μας έχει δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων; Αυτή η πλήρης αδιαφάνεια μας γεμίζει ερωτηματικά σχετικά με την τήρηση της αξιοκρατίας και τη νομιμότητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α.:
«Για την κάλυψη λειτουργικών κενών η Δ.ΥΠ.Α. προσλαμβάνει αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για τις εκπαιδευτικές της δομές (ΕΠΑΣ Μαθητείας, Π.ΕΠΑΣ Μαθητείας, ΣΑΕΚ, ΚΔΒΜ, Σχολές ΑμεΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5078/2023.

Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ πραγματοποιούνται με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου κάθε έτους κατάρτισης. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), σε ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (άρθρο 3 παρ. 2 και 3 του Ν. 2336/95 και άρθρο 16 του Ν. 2643/98), με σχετική ετήσια προκήρυξη, καλεί όσους ενδιαφέρονται και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 32158/Δ1/11297 (ΦΕΚ 2228/Β΄/14-06-2018) απόφαση της Υπουργού και του Υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες περίπου το πρώτο 15θήμερο του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους».

Στο άρθρο 5 του Κανονισμού Διαχείρισης Μητρώου Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτικών Μονάδων της Δ.ΥΠ.Α. (ΦΕΚ 4869/Β/22.08.2024) περιγράφεται η διαδικασία ανάθεσης διδακτικού έργου στα μέλη του Μητρώου, όπου σαφώς αναφέρεται η ετήσια έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (προκήρυξης).

Στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών (mitos.gov.gr) για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών σε Ι.Ε.Κ. Δ.ΥΠ.Α. (τελευταία ενημέρωση 09/04/2025) αναφέρονται αναλυτικά τα βήματα (συμπεριλαμβανομένης της προκήρυξης), τα οποία σε καμία περίπτωση δεν τηρήθηκαν για τις αναθέσεις μαθημάτων του σπουδαστικού έτους 2025-2026.

Συνοψίζοντας, έγιναν και γίνονται αναθέσεις μαθημάτων στις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το σπουδαστικό έτος 2025-2026:
i. Χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάθεση διδακτικού έργου στα μέλη του Μητρώου Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτικών Μονάδων της Δ.ΥΠ.Α., αλλά και γενικότερα καμία προκήρυξη.
ii. Χωρίς να δημοσιευθούν αξιολογικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων εκπαιδευτών.
iii. Χωρίς να δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων υποψηφίων εκπαιδευτών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε:

  1. Με ποια διαδικασία έγιναν και γίνονται αναθέσεις μαθημάτων στις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το σπουδαστικό έτος 2025-2026;

  2. Πώς διασφαλίστηκε η νομιμότητα των αναθέσεων μαθημάτων στις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το σπουδαστικό έτος 2025-2026;

  3. Πώς διασφαλίστηκε η αξιοκρατία στις αναθέσεις μαθημάτων στις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το σπουδαστικό έτος 2025-2026;

  4. Πώς διασφαλίστηκε η διαφάνεια των αναθέσεων μαθημάτων στις Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α. για το σπουδαστικό έτος 2025-2026;

  5. Πώς διασφαλίσατε ότι οι εκπαιδευτές στους οποίους θα γίνουν αναθέσεις δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα σχετικά με την πληρωμή τους (Ελεγκτικό Συνέδριο);

  6. Με ποιες διαδικασίες έχετε προβλέψει να έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι εκπαιδευτές να υποβάλλουν διοικητική προσφυγή (ενστάσεις, κ.ά.):
    (α) επί της αποδοχής - προσμέτρησης ή μη δικαιολογητικών στο Μητρώο,
    (β) επί της μοριοδότησης και των αξιολογικών πινάκων,
    (γ) επί των αναθέσεων;

  7. Πώς μπορεί κάποιος να υποβάλει διοικητική προσφυγή σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζει (δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία), αφού δεν έχουν δημοσιευθεί π.χ. αξιολογικοί πίνακες, αναθέσεις μαθημάτων, κ.ά.;

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις νόμιμες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή, δίκαιη και διαφανής διαδικασία αναθέσεων. Η έγκαιρη παρέμβασή σας αποτελεί εγγύηση για την τήρηση της νομιμότητας και για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων εκπαιδευτών/τριών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη για διαγραφές φοιτητών: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί - Έλεγχος στα ΑΕΙ για την εφαρμογή του»
«Εμείς ως υπουργείο θα ελέγξουμε εάν τηρήθηκε η εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των Πανεπιστημίων», σημείωσε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη για διαγραφές φοιτητών: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί - Έλεγχος στα ΑΕΙ για την εφαρμογή του»