Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη φέρνει στο φως ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου στα Χανιά, καταγγέλλοντας ότι παιδιά με διαγνωσμένες ανάγκες μένουν χωρίς εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, με το πρόσχημα ότι «δεν τη χρειάζονται πολύ».
Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε έπειτα από ρεπορτάζ του zarpanews.gr, αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Κρήτης, όπου σύμφωνα με στοιχεία ξεπερνούν τα 200 τα κενά σε δασκάλους Ειδικής Αγωγής μόνο στον νομό Χανίων.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων
Ο Σύλλογος Γονέων Βαρυπέτρου εκφράζει οργή και αγανάκτηση για την απουσία Παράλληλης Στήριξης σε δύο μαθητές του σχολείου, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές αυτές «παράνομες και απάνθρωπες».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Δυο παιδάκια μας κι εδώ στο δικό μας δημοτικό στερούνται τη δασκάλα της παράλληλης στήριξης! Για το ένα μάλιστα είπαν στη μητέρα ότι “δεν χρειάζεται πολύ”. Αυτές είναι οι κατακτημένες παιδαγωγικές αντιλήψεις στις οποίες εξασκούνται οι υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, τα “αναγκόμετρα” στα παιδιά! Που τη μάθανε αυτή την παιδαγωγική; Στα λογιστήρια του Υπουργείου; Σα δε ντρέπονται!»
Η ανακοίνωση συνεχίζει με αναφορά στην προηγούμενη δικαστική νίκη του συλλόγου, όταν με συντονισμένες κινητοποιήσεις οι γονείς είχαν αποτρέψει τον αποκλεισμό παιδιών από το σχολείο της γειτονιάς τους, με το Δικαστήριο να κρίνει παράνομες τις πρακτικές του ΥΠΑΙΘΑ.
«Περικοπές από τα πιο αδύναμα παιδιά»
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για συνειδητή πολιτική περικοπών σε βάρος των πιο ευάλωτων παιδιών:
«Ο πρώτος τρόπος που επιλέχτηκε φέτος για να υλοποιηθεί το σχέδιο του Υπουργείου για περικοπές είναι να στερήσουν τους δασκάλους παράλληλης στήριξης από τα παιδιά που τη χρειάζονται.
Σα δε ντρέπονται! Περικοπές από τα πιο αδύναμα από τα παιδιά μας, αυτά που χρειάζονται ένα χεράκι παραπάνω στην ένταξή τους στο σχολείο, στη μάθηση και στην κοινωνία!»
«Νιώθω σαν να μου διώχνουν το παιδί»
Σε δεύτερη περίπτωση μαθητή, ο πατέρας εμφανίστηκε απελπισμένος σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, δηλώνοντας: «Νιώθω σαν να μου διώχνουν το παιδί. Οι ίδιοι που μας καλούν να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, είναι εκείνοι που δημιουργούν τους αποκλεισμούς στα σχολεία. Υποκριτές!»
«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε»
Ο Σύλλογος καταλήγει με μήνυμα συνέχειας του αγώνα: «Εμείς θα είμαστε εδώ, σε κάθε κάλεσμα συντονισμού, μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς που κινητοποιούνται. Το είπαμε ξανά και το αποδείξαμε: Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί!»
Εκπαιδευτικοί: «Η κατάσταση είναι οριακή»
Εκπαιδευτικοί της περιοχής, μιλώντας στο Alfavita.gr, επιβεβαιώνουν ότι τα κενά στην Ειδική Αγωγή είναι πρωτοφανή, με πολλά σχολεία να λειτουργούν χωρίς κανέναν διαθέσιμο εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, ενώ η στελέχωση καθυστερεί δραματικά.
Συμπέρασμα
Το περιστατικό του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου φωτίζει ένα γενικευμένο πρόβλημα στο δημόσιο σχολείο: τη χρόνια υποστελέχωση της Ειδικής Αγωγής.
Πίσω από τους αριθμούς, βρίσκονται παιδιά με ανάγκες, οικογένειες που αγωνιούν και εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να καλύψουν κενά που δεν καλύπτονται πια με “καλή θέληση”.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ