ΕΛΛΜΕ
Το Συνέδριο απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές, μεταδιδάκτορες, υποψηφίους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότητας γλωσσών, δασκάλους, νηπιαγωγούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.

Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και η Ελληνική Εταιρεία Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (ΕΕΕΓ), σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό δίκτυο ELLMEnet (Early Language Learning & Multilingual Education Network), διοργανώνουν το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκμάθηση Γλωσσών και την Πολυγλωσσία σε Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ELLME’25), στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2025, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Πρόκειται για το πρώτο διεθνές Συνέδριο στην Ελλάδα, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη μελέτη του ζητήματος της εκμάθησης ξένων γλωσσών και την πολυγλωσσία στην προσχολική και πρώιμη παιδική ηλικία. Για πρώτη φορά, θα συγκεντρωθούν σε ένα Συνέδριο στην Ελλάδα οι διεθνώς κορυφαίοι ειδικοί του πεδίου της πρώιμης εκμάθησης γλωσσών σε παιδιά.

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη έως την Ισλανδία. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων της πρώιμης εκμάθησης γλωσσών, έπειτα και από την επιτυχημένη υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος ΕΑΝ (Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στα Νηπιαγωγεία: www.ean.auth.gr), καθώς και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πρώιμη γλωσσική εκπαίδευση, τις γλωσσικές πολιτικές και την πολυγλωσσία.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές, μεταδιδάκτορες, υποψηφίους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότητας γλωσσών, δασκάλους, νηπιαγωγούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

-Πρώιμη εκμάθηση γλωσσών-Εισαγωγή δεύτερης ή ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο

-Πολυγλωσσία και πολυγραμματισμοί

-Πολιτικές πολυγλωσσίας για τις πρώιμες ηλικίες

-Μεθοδολογικά και δεοντολογικά ζητήματα στην έρευνα της πρώιμης πολυγλωσσίας

-Εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην πολυγλωσσία

-Πρακτικές τάξης στην πρώιμη πολυγλωσσική εκπαίδευση

-CLIL και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία

-Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού

-Ψηφιακά εργαλεία/Τεχνητή Νοημοσύνη και πρώιμη πολυγλωσσική εκπαίδευση

-Συμπερίληψη, διαφοροποίηση και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν θεματικές συνεδρίες, στρογγυλές τράπεζες και εργαστήρια με άμεση εφαρμογή των προτάσεων για την τάξη. Θα πραγματοποιηθούν, ακόμα, δύο speed mentoring sessions, ένα για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων και ένα για τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου, στον χώρο του Συνεδρίου, με τη συμμετοχή εκδοτικών οίκων, οι οποίοι ειδικεύονται στην έκδοση σχετικών με το θέμα βιβλίων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο: https://www.ellmenet.com/ellme25 και το πρόγραμμα: https://www.ellmenet.com/ellme25-programme

 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

airetoi_ypiresiaka_symvoulia_ekpaideytikoi_play_mobile.jpg
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Τοποθετήσεις, αναπληρώσεις και αποφάσεις για την Ειδική Αγωγή
Ενημέρωση από τους αιρετούς της ΔΑΚΕ για τις οργανικές θέσεις, τις ενστάσεις και τις αλλαγές σε σχολικές μονάδες της Α΄ Αθήνας
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Τοποθετήσεις, αναπληρώσεις και αποφάσεις για την Ειδική Αγωγή
Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Στο πλευρό των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας
Στήριξη στον αγώνα για μόνιμη εργασία, σταθερή χρηματοδότηση και δημόσιο χαρακτήρα σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας
amea
ΔΥΠΑ: Ανοίγουν οι εγγραφές στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθήνας
Ξεκινούν την Τετάρτη 22 Απριλίου οι αιτήσεις νέων σπουδαστών για τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθήνας
ΔΥΠΑ: Ανοίγουν οι εγγραφές στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθήνας
γυμνάσιο χαιδαρι
Πτώση σε σχολείο στο Χαϊδάρι: Στο χειρουργείο με διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα η μαθήτρια
Το χειρουργείο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα - Δεν κινδυνεύει η ζωή της
Πτώση σε σχολείο στο Χαϊδάρι: Στο χειρουργείο με διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα η μαθήτρια