Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, επισήμανε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού, τη χρηματοδότηση και τις ακατάλληλες υποδομές.
Ο Σπ. Μαρίνης τόνισε ότι οι αναπληρωτές δεν θα είναι διαθέσιμοι με το πρώτο κουδούνι, γεγονός που καθυστερεί την ομαλή έναρξη των μαθημάτων. Παρά τους 6.500 μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι ανάγκες δεν καλύπτονται λόγω περισσότερων από 4.000 συνταξιοδοτήσεων.
Ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή, η κατάσταση είναι κρίσιμη, με 187 κενά στην Ανατολική Αττική, που αναδεικνύουν την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί εγκαίρως.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ απέδωσε την κατάσταση σε συνειδητή πολιτική επιλογή για την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, σημειώνοντας ότι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού οδηγούν σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς. Οι αναπληρωτές καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο των θέσεων, ενώ πολλοί εργάζονται με χαμηλούς μισθούς και μειωμένα δικαιώματα, αναγκάζοντάς τους να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες.
Παράλληλα, κατήγγειλε τη χρήση παλαιών κτιρίων και κοντέινερ για νηπιαγωγεία, όπου παστώνονται τα παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες, ενώ υπογράμμισε την έλλειψη ολοκληρωμένων λύσεων από το Υπουργείο Παιδείας.
Ο Σπ. Μαρίνης χαρακτήρισε το νέο πειθαρχικό δίκαιο ως προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διεκδικούν βελτιωμένες συνθήκες και επαρκή υποδομή. Παράλληλα, κατήγγειλε την επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμφανίσει θετικά αποτελέσματα ενώ τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ