Σε κείμενο εκπαιδευτικού που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του,υπογραμμίζεται ότι η Γενική Εκπαίδευση αποτελεί τον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ισότητας, καθώς δημιουργεί τον κοινό χώρο για όλα τα παιδιά, διαμορφώνοντας κοινές εμπειρίες και κοινωνική συνοχή.
Παράλληλα, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι συμπληρωματική και ενισχυτική, αλλά η υπερβολική έμφαση σε αυτήν οδηγεί σε υποχρηματοδότηση και ανισορροπία στη Γενική Εκπαίδευση, με κίνδυνο σιωπηρού διαχωρισμού των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί της Γενικής Εκπαίδευσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και με κατάλληλη στήριξη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πλειονότητας των μαθητών, ενώ η ΕΑΕ πρέπει να υποστηρίζει και όχι να υποκαθιστά το έργο τους.
Η πολιτική εύνοια προς την ΕΑΕ έχει ως αποτέλεσμα την αδικία και υπονόμευση της Γενικής Εκπαίδευσης, στερώντας από τους μαθητές τη δυνατότητα ισότιμης ένταξης.
Το κείμενο καταλήγει ότι η ισορροπία και η συμπληρωματικότητα μεταξύ Γενικής Εκπαίδευσης και ΕΑΕ είναι απαραίτητες για μια πραγματικά ενταξιακή και δίκαιη εκπαίδευση.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:
Η Γενική Εκπαίδευση και η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) δεν είναι ανταγωνιστικοί θεσμοί. Υπηρετούν τον ίδιο στόχο: την καθολική πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση. Ωστόσο, η πολιτεία τα τελευταία χρόνια τείνει να ενισχύει συστηματικά την ΕΑΕ, αφήνοντας τη Γενική Εκπαίδευση σε κατάσταση υποχρηματοδότησης. Αυτό δημιουργεί ανισορροπία και απειλεί τον καθολικό χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Η υπεράσπιση της Γενικής Εκπαίδευσης δεν στρέφεται εναντίον της ΕΑΕ, αλλά διεκδικεί την αποκατάσταση της ισορροπίας που είναι απαραίτητη για μια πραγματικά ενταξιακή εκπαίδευση.
Η Γενική Εκπαίδευση ως θεμέλιο της ισότητας
Η Γενική Εκπαίδευση αποτελεί τον κοινό χώρο όλων των παιδιών. Εκεί διαμορφώνονται οι κοινές εμπειρίες, οι αξίες και η κοινωνική συνοχή που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική κοινωνία. Χωρίς ισχυρή Γενική Εκπαίδευση, η ένταξη μαθητών με διαφορετικές ανάγκες καθίσταται προσχηματική· η ΕΑΕ προϋποθέτει τη βάση ενός σχολείου που είναι ικανό να υποδέχεται και να στηρίζει όλους τους μαθητές ισότιμα.
Ο κίνδυνος σιωπηρού διαχωρισμού
Η παρουσία εκπαιδευτικών ΕΑΕ στο γενικό σχολείο, μέσα από την παράλληλη στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης, είναι αναμφίβολα χρήσιμη και απαραίτητη, εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη υποδειγματικά και χωρίς πρόχειρες λύσεις και αργομισθία. Ωστόσο, όταν αυτή η στήριξη εξελίσσεται σε «παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα», ή χάος μέσα στην τάξη λόγω της παρουσίας τριών ή τεσσάρων εκπαιδευτικών, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθεί ο διαχωρισμός αντί της ένταξης. Η Γενική Εκπαίδευση πρέπει να παραμένει ο κύριος φορέας μάθησης για όλους, με την ΕΑΕ να παίζει ρόλο ενισχυτικό και υποστηρικτικό όπως άλλωστε προβλέπεται.
Οι εκπαιδευτικοί της Γενικής Εκπαίδευσης στην πρώτη γραμμή
Οι δάσκαλοι και καθηγητές της Γενικής Εκπαίδευσης είναι εκείνοι που συναντούν καθημερινά μαθητές με διαφορετικά επίπεδα δυσκολιών. Με κατάλληλη επιμόρφωση και θεσμική στήριξη, μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας των μαθητών. Ο ρόλος των συναδέλφων ΕΑΕ είναι να ενισχύσουν το έργο αυτό, όχι να το υποκαταστήσουν.
Η εύνοια της ΕΑΕ και ο αντίκτυπός της
Η πολιτική εύνοια προς την ΕΑΕ δεν αποτυπώνεται μόνο στους διορισμούς τις πιστώσεις (μαλιστα σε σχολεία που δεν υπάρχουν γνωματεύσεις, όπως διέρρευσε ο Patreas), αλλά και στους πίνακες αναπληρωτών. Οι συνάδελφοι της ΕΑΕ έχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας, συγκεντρώνουν ταχύτερα μόρια και σταθεροποιούνται επαγγελματικά σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί της Γενικής Εκπαίδευσης κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς, καλύπτουν κενά με καθυστέρηση και βλέπουν τη θέση τους στους πίνακες να καταποντίζεται όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική ανισορροπίας. Αυτό όχι μόνο αδικεί τους ίδιους, αλλά υπονομεύει και τη Γενική Εκπαίδευση, στερώντας σταθερό και έμπειρο προσωπικό σε βάθος χρόνου και στερεί από τους μαθητές με επίσης σοβαρά προβλήματα και μαθησιακά κενά (πρόσφυγες και αλλόγλωσσους και μαθητές μέσω του προγράμματος ΤΥ-ΖΕΠ και του προγράμματος ΥΜ-ΕΠΑΛ αντίστοιχα) τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν άμεσα και ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Είναι καίριο να εφαρμοστεί άμεσα ένα δίκαιο σύστημα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης να προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία και κατάρτιση τους, σε όλους τους μαθητές και δεν πριμοδοτεί εμμέσως την ειδίκευση στη ειδική αγωγή, ως βασικό τρόπο εισόδου και παραμονής στην ελληνική εκπαίδευση, όπως τείνει να εξελιχθεί στον κλάδο των φιλολόγων.
Συμπέρασμα: Ισορροπία και συμπληρωματικότητα
Η Ειδική Αγωγή είναι αναγκαία και πολύτιμη, αλλά η Γενική Εκπαίδευση παραμένει ο πυρήνας της εκπαίδευσης, ισοτιμίας και της κοινωνικοποίησης για το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών.
Προβληματισμένος/η εκπαιδευτικός
ΥΓ. Επειδή προηγούμενο άρθρο μου είχε ιδιοποιηθεί από άλλους, να εμπιστευθείτε μόνο όποιον σας αποδείξει ότι έχει στείλει τα άρθρα στα ΜΜΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ