Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, τονίζοντας ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με ανεπίλυτα προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις.
Με το σύνθημα «Σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει», η μαθητική κοινότητα της Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται για δυναμική παρουσία στη ΔΕΘ, με στόχο να ακουστεί καθαρά η φωνή των νέων για ένα σχολείο ασφαλές, δημόσιο και ουσιαστικά μορφωτικό.
Οι μαθητές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει για την ανακαίνιση 431 σχολείων, τη στιγμή που αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε μόλις 3% των σχολικών μονάδων της χώρας. Όπως υποστηρίζουν, το υπόλοιπο 97% των σχολείων παραμένει χωρίς τις απαραίτητες παρεμβάσεις, αφήνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτεθειμένους σε κτιριακά προβλήματα και ελλιπή μέτρα ασφάλειας.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών και με συγχωνεύσεις τμημάτων, οδηγώντας σε αίθουσες με 27 και 28 μαθητές. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφάλειας για σεισμούς και πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τους μαθητές, η κυβέρνηση προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω των Προτύπων, του Διεθνούς Απολυτηρίου και της ΕΒΕ, δημιουργώντας «εκπαίδευση για λίγους». Τονίζουν ότι το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας την πίεση και τα εμπόδια για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ανακοίνωση δεν περιορίζεται στην παιδεία. Οι μαθητές συνδέουν τον αγώνα τους με την εργασιακή ανασφάλεια των γονιών τους, κάνοντας λόγο για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει 13ωρη εργασία. Παράλληλα, καταγγέλλουν τη συμμετοχή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις, τη στήριξη στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και τις υπερβολικές δαπάνες για ΝΑΤΟ και ΕΕ, αντί για Παιδεία και Υγεία.
Οι μαθητές καλούν σε κοινό αγώνα με γονείς, φοιτητές και εργαζόμενους, διεκδικώντας:
Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία.
Έλεγχο αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα σχολεία.
Ασφαλείς αίθουσες και τέλος στη χρήση κοντέινερ.
Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικού προσωπικού.
Έναρξη της χρονιάς χωρίς κενά.
Παράλληλα, στέκονται δίπλα στους γονείς τους, ζητώντας καλύτερους μισθούς, μέτρα για την ακρίβεια και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ