«Η έναρξη της λειτουργίας ΕΠΑΛ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας από τον Σεπτέμβριο συνιστά μια δικαίωση για τον εμπνευστή της πρότασης, σύμβουλο-συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιώργο Τράντα, και όλους όσοι την ενστερνισθήκαμε και τη στηρίξαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει ένα “παράθυρο ελευθερίας”, νέους δρόμους στο σωφρονιστικό μας σύστημα, καθώς δίνει την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας οι οποίοι λόγω λαθών τους βρέθηκαν εγκλεισμένοι στη φυλακή να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους σε υγιείς βάσεις».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την ανακοίνωση της λειτουργίας ΕΠΑΛ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας.
Αγώνας δρόμου…
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός είχε ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου του 2020, μετά από σχετική ενημέρωση από τον σύμβουλο-συντονιστή εκπαίδευσης του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας για τη δημιουργία ΕΠΑΛ στο εν λόγω Κατάστημα, είχε θέσει το αίτημα για τη λειτουργία του από την ερχόμενη χρονιά, στην τότε υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας είχε τότε δεσμευτεί ότι θα εξέταζε το ζήτημα με τον τότε Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιώργο Βούτσινο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ελλείψει οποιασδήποτε ενημέρωσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας, επανήλθε στο ζήτημα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στις 8 Ιουλίου 2021. Μάλιστα, στις 30 Ιουνίου 2022 σε μήνυμά του προς την διεύθυνση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας, αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα επ’ ευκαιρία της τελετής λήξης του Σχολικού Έτους 2021-2022, στο οποίο σημείωνε ότι η σχετική πρόταση «παρότι, έτυχε κατ’ αρχήν θετικής υποδοχής», ωστόσο, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, και εξέφραζε την ελπίδα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν θετικά νέα.
Ο κυβερνητικός βουλευτής με την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας επανέθεσε το ζήτημα της ίδρυσης ΕΠΑΛ στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας, όπως και το θέμα της ίδρυσης Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, στον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο νέος υπουργός δρομολόγησε άμεσα την ίδρυση του Προτύπου -που ήδη λειτουργεί στην πόλη- αλλά και του Επαγγελματικού Λυκείου, οι απαραίτητες διαδικασίες για το οποίο ολοκληρώθηκαν επί των ημερών της νυν υπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, που ενστερνίστηκε την αξία της ίδρυσής του, κι έτσι τον Σεπτέμβριο θα δεχθεί τους πρώτους μαθητές.
Να αποτελέσει θετικό πρότυπο
Στη δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι «το σωφρονιστικό σύστημα έχει ανάγκη από τέτοιες κινήσεις που στοχεύουν στον αναπροσανατολισμό των επιδιώξεων των κρατουμένων και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε μετά την έκτιση της ποινής τους να μπορούν να επανενταχθούν επιτυχώς στο κοινωνικό σύνολο. Η περιπέτεια της ίδρυσης του Προτύπου στη Λάρισα, όπως και του ΕΠΑΛ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα είναι παραδείγματα προς αποφυγή σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Εν πάση περιπτώσει, τέλος καλό όλα καλά! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι σε κεντρικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο πίστεψαν στην αξία της ίδρυσης ΕΠΑΛ στις φυλακές και εργάστηκαν γι’ αυτό. Εύχομαι η λειτουργία ΕΠΑΛ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας να αποτελέσει θετικό πρότυπο και για άλλα Σωφρονιστικά Καταστήματα».

Ο Μ. Χαρακόπουλος με τον Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας, Γ. Τράντα, μετά τη συζήτηση στη Βουλή (19.10.18) της Έκθεσης για την Επαγγελματική Κατάρτιση Κρατουμένων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ