Σε σφοδρή ανακοίνωση, οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί μέσω νέου νομοσχεδίου όχι την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής, αλλά μια λογιστικού τύπου ανακατανομή πόρων, υποβαθμίζοντας τις ήδη περιορισμένες δομές στήριξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το νομοσχέδιο που τέθηκε αιφνιδιαστικά σε διαβούλευση μέσα στο κατακαλόκαιρο, εν μέσω κλειστών σχολικών μονάδων, φέρει έναν αινιγματικό τίτλο –αναφερόμενο κυρίως σε θρησκευτικά και πανεπιστημιακά θέματα– ωστόσο περιλαμβάνει σαρωτικές ρυθμίσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αιχμή την ειδική αγωγή.
Όπως καταγγέλλεται, οι προβλεπόμενες «νέες» οργανικές θέσεις που συστήνονται στο όνομα της ενίσχυσης των ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης), καλύπτονται με ταυτόχρονη κατάργηση αντίστοιχων θέσεων σε γενική και ειδική εκπαίδευση, στη βάση μιας πολιτικής «μοιράσματος της φτώχειας», που θίγει τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Με ρητορική αιχμής, οι Παρεμβάσεις τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής «πολεμικής οικονομίας» από την κυβέρνηση, με περικοπές σε παιδεία και υγεία προκειμένου –όπως υποστηρίζουν– να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικές και δημοσιονομικές στοχεύσεις, εντός πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ζητήματα κρίσιμα για την ποιότητα της ειδικής εκπαίδευσης, όπως η υλικοτεχνική υποδομή, οι κτιριακές ελλείψεις και η καθαριότητα στα ΚΕΔΑΣΥ, μένουν εκτός σχεδιασμού.
Η ανακοίνωση αναδεικνύει λεπτομερώς τις αριθμητικές απώλειες ανά κλάδο – με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση 538 οργανικών θέσεων δασκάλων ΠΕ70, και εστιάζει στις συνέπειες για τη σχολική καθημερινότητα: σχολικοί νοσηλευτές να καλύπτουν πολλαπλές μονάδες, παράλληλες στηρίξεις να κατανέμονται σε περισσότερους του ενός μαθητές, και αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη μείωση μαθητών ανά τμήμα, ακόμα και όταν υπάρχουν διαγνωσμένες ανάγκες.
Οι Παρεμβάσεις ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων ΠΕ
«Το ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ του ΥΠΑΙΘΑ για την ειδική αγωγή ΔΕΝ ΙΔΡΥΕΙ νέες οργανικές.
Καταργεί & ανακατανέμει υπάρχουσες με βάση την αρχή μοιράσματος της φτώχιας στην εκπαίδευση
Το υπ. παιδείας μέσα στο καλοκαίρι και με κλειστά σχολεία έθεσε σε διαβούλευση μέχρι 22 Ιουλίου 2025 σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις». Στο εν λόγω σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ζητήματα της ειδικής εκπαίδευσης.
Αναφορικά με την ειδική εκπαίδευση προβλέπονται διατάξεις που ακολουθούν σταθερά τον οδικό χάρτη υποβάθμισής της. Οι πολυδιαφημιζόμενοι διορισμοί υπολείπονται των πραγματικών αναγκών των μαθητών/τριών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ γίνονται εις βάρος αντίστοιχων ή και διαφορετικών ειδικοτήτων εγκαινιάζοντας τη λογική μοιράσματος της φτώχιας ανάμεσα στους κλάδους. Οι αλλαγές που φιλοδοξεί να εισάγει το σχέδιο νόμου προσβλέπουν στην υλοποίηση των διακηρυγμένων στόχων ΕΕ/ΟΟΣΑ για «πλήρη ένταξη» των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ακολουθεί τη λογική των περικοπών στο σύνολο τους προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για νέες πολεμικές δαπάνες, να ταϊστούν οι πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, να ικανοποιηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
Ειδικότερα:
1. Η σύσταση 162 οργανικών θέσεων νηπιαγωγών, δασκάλων, φιλολόγων και μαθηματικών στα ΚΕΔΑΣΥ συνοδεύεται με αντίστοιχη κατάργηση ισάριθμων θέσεων των ιδίων ειδικοτήτων Α Βάθμιας και Β βάθμιας
2. Η σύσταση 538 οργανικών θέσεων θεραπευτών λόγου, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών συνοδεύεται με αντίστοιχη κατάργηση 338 θέσεων ΠΕ 70 δασκάλων και 200 θέσεων ΠΕ 01 θεολόγων.
3. Η σύσταση 600 θέσεων ψυχολόγων ΠΕ23 και 600 θέσεων κοινωνικών λειτουργών ΠΕ 30 συνοδεύεται από αντίστοιχη κατάργηση ισάριθμών θέσεων από: 400 θέσεων ΠΕ02 φιλολόγων, 200 θέσεων ΠΕ03 μαθηματικών, 200 θέσεων φυσικών επιστημών ΠΕ04, 200 θέσεων ΠΕ 11 φυσικής αγωγής και 200 θέσεων δασκάλων ΠΕ 70.
Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την χρόνιων προβλημάτων λειτουργίας των ΚΕΔΑΣΥ, όπως το κτηριακό, η καθαριότητα, η υλικοτεχνική υποδομή.
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΕ 70 ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ= 538
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΩΤΟ: Το υπουργείο λειτουργεί με όρους δημοσιονομικούς. Δεν πρόκειται για νέες οργανικές, αλλά για ανακατανομή των υπαρχόντων με βάση την αρχή μοιράσματος της φτώχιας στην εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τις αρχές της «οικονομίας πολέμου» της κυβέρνησης της ΝΔ που απαιτούν περικοπές από υγεία, παιδεία και κοινωνικά αγαθά.
4. Οι σχολικοί νοσηλευτές υποστηρίζουν μαθητές που βρίσκονται είτε σε συστεγαζόμενα σχολεία είτε σε σχολεία που απέχουν 500 μέτρα από την μονάδα τοποθέτησης του σχολικού νοσηλευτή. Η υλοποίηση αυτής της διάταξης, που εφαρμόζει στην πράξη ότι γίνεται και με τις παράλληλες στηρίξεις όταν ο κανόνας είναι ένας εκπαιδευτικός να στηρίζει δυο ή και περισσότερους μαθητές, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές που απαιτείται να έχουν νοσηλευτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.
5. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ δύνανται να υποστηρίζουν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και κατά τη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου (διάταξη από το προσχέδιο Αρβανιτόπουλου το 2014, της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ). Παραλείπει να αναφέρει όμως με ποιους εκπαιδευτικούς θα γίνεται η υποστήριξη. Θα παραμένει χωρίς υποστήριξη ο μαθητής τις ώρες του υποχρεωτικού προγράμματος, θα προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί; Και στην περίπτωση αυτή ποιος θα πάρει την απόφαση; Ο ΣΔ ή οι υπερεξουσίες που ετοιμάζεται να δώσει το υπ. παιδείας στους διευθυντές;
6. Σε τμήμα σχολείου με περισσότερες από μια εγκρίσεις παράλληλης στήριξης ο εκπαιδευτικός ΕΑΕ υποστηρίζει το σύνολο των μαθητών. Αν συνυπάρχουν μαθητές με σοβαρότερες ειδικές ανάγκες είτε με πρόταση της ΕΔΥ είτε με πρόταση του ΣΔ και θετικές εισηγήσεις των συμβούλων γενικής αγωγής, ενταξιακής εκπαίδευσης και ΚΕΔΑΣΥ δύναται να τοποθετηθούν έως και δυο εκπαιδευτικοί στο ίδιο τμήμα. Αντί το υπουργείο να καλύψει όλα τα αιτήματα μεταφέρει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την απόφαση για την παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού ΕΑΕ στα τμήματα που έχουν περισσότερα από ένα αιτήματα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να «μοιράσουν» τις περιορισμένες εγκεκριμένες παράλληλες στηρίξεις, να εφαρμόσουν κόφτες και να συγκρουστούν με τους γονείς που θα απαιτούν την πλήρη κάλυψη.
7. Αυστηροποιεί τα κριτήρια για μείωση μαθητών στα τμήματα που έχουν τον ανώτερο αριθμό μαθητών τόσο για τους μαθητές με αναπηρία όσο και τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διευρύνοντας τα κριτήρια του Ν. 4368/2016 του Φίλη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να σπάσει λοιπόν ένα τμήμα με 25 μαθητές και διαγνώσεις (πάνω από μια για μαθητές με αναπηρία και πάνω από 4 για μαθητές με διάγνωση με ειδικές μαθησιακές αναπηρίες) πρέπει: α) να υπάρχουν δυο τμήματα
β) να μην υπάρχει τμήμα ένταξης στο σχολείο ή παράλληλη στήριξη στα συγκεκριμένα τμήματα.
Βέβαια δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις περιπτώσεις που στο σχολείο δεν υπάρχει δεύτερο τμήμα για την κατανομή των παιδιών, ενώ δεν προβλέπει την κατάτμηση του τμήματος σε αυτές τις περιπτώσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Σε κάθε τμήμα με μαθητές με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν έγκριση για παράλληλη στήριξη τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΡΙΤΟ: Τα πολυπληθή τμήματα παραμένουν χωρίς ουσιαστική εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών που το δικαιούνται. Ταυτόχρονα τα πολυπληθή τμήματα ακυρώνουν καταργούν τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ευκαιρίες ουσιαστικής εκπαίδευσης του συνόλου των μαθητών τόσο του γενικού όσο και του ειδικού μαθητικού πληθυσμού.
8. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την τοποθέτηση δεύτερου εκπαιδευτικού στο Τ.Ε. στα ΝΓ & τα ΔΣ καθορίζοντας για τα μεν πρώτα ο αριθμός των νηπίων να είναι μεγαλύτερος των 60 και να υπάρχουν 6 τουλάχιστον διαγνώσεις, ενώ για τα δημοτικά να φοιτούν περισσότεροι από 200 μαθητές από τους οποίους τουλάχιστον 12 να ανήκουν στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με απόφαση του ΚΕΔΑΣΥ. Ο νόμος δεν ιδρύει δεύτερο τμήμα ένταξης, απλά τοποθετεί. Σε περίπτωση που μειωθεί ο αριθμός των μαθητών παύει και δεύτερος εκπαιδευτικός στο Τ.Ε. Την ίδια στιγμή τα ΠΥΣΠΕ έχουν προχωρήσει σε προσδιορισμούς υπεράριθμων εκπαιδευτικών στα δεύτερα τμήματα ένταξης.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ειδική εκπαίδευση εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη βαθύτερης αποδόμησής της, παρά τις τυμπανοκρουσίες για αύξηση οργανικών, που και αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, πόσο μάλλον όταν συστήνονται πάνω στις καταργήσεις άλλων.
Την ίδια στιγμή τα αυστηρότερα κριτήρια για σπάσιμο τμημάτων, η τοποθέτηση μιας παράλληλης στήριξης σε τμήμα, ασχέτως του αριθμού των εγκεκριμένων αιτημάτων, η μετακίνηση των εκπαιδευτικών ΕΑΕ στο ολοήμερο πρόγραμμα, αλλά και οι επερχόμενες αλλαγές στα καθηκοντολόγια των εκπαιδευτικών των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης, έχουν ως βασικούς στόχους την εξοικονόμηση χρημάτων με βάση την πολεμική οικονομία, ΕΕ και κυβέρνησης, την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης πλευρών της εκπαιδευτικής διαδικασίας (οι γονείς θα βάλλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να προσλάβουν ιδιώτες ειδικούς βοηθούς) και την προετοιμασία του επόμενου βήματος της επίθεσης ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα του μαθητικού πληθυσμού στο σύνολό του (αναπήρων και γενικού πληθυσμού).
Η καλλιέργεια και η αποδοχή της κουλτούρας της «πλήρους ένταξης» στοχεύει στην σταδιακή προετοιμασία κατάργησης μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
·ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
·ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ, με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
·ΝΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ σε κάθε σχολική μονάδα (χωρίς όρους και προϋποθέσεις)
·Να ανοίξει τώρα η μετεκπαίδευση.
·Να καλυφθούν όλα τα αιτήματα παράλληλης στήριξης»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ