Τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και η μονιμοποίηση εκπαιδευτικών συζητήθηκαν σήμερα, 9 Ιουλίου, στην 36η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, όπως ενημερώνει στο alfavita.gr οι αιρετός Τάκης Ρουμπής.
Πιο αναλυτικά:
- Αριθμητικός προσδιορισμός λειτουργικών υπεραριθμιών στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60/61 & ΠΕ70/71
Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, με την πράξη 36/09-07-2025, πραγματοποιήθηκε ο αριθμητικός προσδιορισμός των λειτουργικών υπεραριθμιών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Εξέφρασα τη διαφωνία μου στο θέμα των υπεραριθμιών που αφορούσαν στον δεύτερο εκπαιδευτικό των Τμημάτων Ένταξης, σύμφωνα με τον ν.4638/2019. Ο συγκεκριμένος πίνακας υπεραριθμιών επικυρώθηκε από την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ. Καταψήφισα τη συγκεκριμένη εισήγηση θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν οι ανάγκες των μαθητών να αποτυπώνονται με ψυχρά αριθμητικά στοιχεία κινούμενα στο αυστηρό γράμμα του νόμου και όχι, ενδεχομένως, στο πνεύμα του νόμου που αφορά στη στήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
Είναι σαφές ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης για τις λειτουργικές υπεραριθμίες στην Ειδική Αγωγή δεν αποτυπώνει τις πραγματικές και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Α΄ Αθήνας και δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις του κλάδου.
Η λειτουργία των συγκεκριμένων Τμημάτων Ένταξης στηρίζεται στον ν.4638/2019 και ειδικότερα, στο άρθρο 28, όπου αναφέρεται: «1. …Στα ΤΕ των σχολικών µονάδων πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης οι µαθητές υποστηρίζονται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 ή ΠΕ60 µε εξειδίκευση στην ΕΑΕ για τα νηπιαγωγεία και από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ71 ή ΠΕ70 µε εξειδίκευση στην ΕΑΕ για τα δηµοτικά σχολεία. Στα ΤΕ των σχολικών µονάδων της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, στις οποίες φοιτούν έως διακόσιοι πενήντα (250) µαθητές, τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός, ενώ στα ΤΕ των σχολικών µονάδων, στις οποίες φοιτούν περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα (250) µαθητές, εκ των οποίων τουλάχιστον δεκαπέντε (15) µε διαγνωσµένη από αρµόδιο δηµόσιο φορέα (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συµβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, Δηµόσιο Νοσοκοµείο) αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τοποθετούνται δύο εκπαιδευτικοί… Ο αριθµός των θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα που προκύπτει σύµφωνα µε τα προηγούµενα εδάφια, ισοδυναµεί µε αριθµό οργανικών θέσεων.».
Σχετική σε αυτό είναι και η εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 110257/Ε2/03-10-2023 (βλ. σύνδεσμο: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ν.4638/2019)
- Προσδιορισμός λειτουργικών κενών στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60/61 & ΠΕ70/71
Ακολούθως, το ΠΥΣΠΕ προσδιόρισε, και πάλι κατά πλειοψηφία, τα λειτουργικά κενά για τη δήλωση σχολικών μονάδων προτίμησης από τους/τις εκπαιδευτικούς που θα χαρακτηριστούν ονομαστικά ως λειτουργικά υπεράριθμοι, μετά και τις θετικές/αρνητικές δηλώσεις υπεραριθμίας που θα υποβληθούν στο επόμενο διάστημα.
Σχετικά με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που αφορά στην αναγκαιότητα ίδρυσης νέων Τμημάτων Ένταξης (βλ. σύνδεσμο: https://www.takisroumpis.gr/?p=23180), από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, επικρατεί εκκωφαντική σιωπή… Στη Δ.Π.Ε. Α΄ Αθήνας έχουν υποβληθεί από τους/τις Διευθυντές/ντριες, Προϊσταμένους/ες των σχολικών μονάδων προτάσεις για ίδρυση 15 Τμημάτων Ένταξης σε Δημοτικά Σχολεία και 41 Τμημάτων Ένταξης σε Νηπιαγωγεία.
Παρεμπιπτόντως, η ίδια εκκωφαντική σιωπή ισχύει και στην αναμενόμενη σύσταση νέων οργανικών νηπιαγωγών Γενικής Αγωγής που το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., με εγκύκλιό του, ζήτησε την αποτύπωση των αναγκών των νηπιαγωγείων σε οργανικές θέσεις που αφορούν στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, καθώς και τις προτεινόμενες οργανικές θέσεις για τη στελέχωση του ολοήμερου προγράμματος των νηπιαγωγείων, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή λειτουργία του ολοήμερου τα τελευταία πέντε χρόνια (βλ. σύνδεσμο: https://www.takisroumpis.gr/?p=22950). Η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας προσδιόρισε σε 134 τα συγκεκριμένα οργανικά κενά.
- Ένταξη εκπαιδευτικών σε ειδικές κατηγορίες
Το Συμβούλιο έκανε δεκτές τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τις προΰποθέσεις ένταξης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ειδικές κατηγορίες (βλ. σύνδεσμο: ΕΝΤΑΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ) είναι αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 13 του Π.Δ.50/1996, στο άρθρο 17 του ν.3402/2005 (δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία), στο άρθρο 6 του ν.3454/2006 (πολύτεκνοι), στο άρθρο 39 του ν.4403/2016 (τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%), στο άρθρο 18 του ν.5128/2024 (αναπηρία εφ’ όρου ζωής σε ποσοστό 80% και άνω).
- Στα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:
Το ΠΥΣΠΕ μονιμοποίησε, μετά την αξιολόγησή τους (ν.4823/2021), διορισθέντες εκπαιδευτικούς των ετών 2020, 2021 & 2022, βάσει των φακέλων που τέθηκαν υπόψη του (βλ. σύνδεσμο: https://www.takisroumpis.gr/).
Επίσης, γνωμοδότησε θετικά για τις αιτήσεις άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή που τέθηκαν υπόψη του, καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του ν.3528/2007 (έργο που συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του/της εκπαιδευτικού, δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και ασκείται εκτός εργασιακού ωραρίου).
Τέλος, το ΠΥΣΠΕ γνωμοδότησε θετικά για όλες τις αιτήσεις συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών μόνιμων εκπαιδευτικών. Η νέα μισθολογική κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Υ.Γ. Το ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας θα συνεδριάσει, εκ νέου, την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025.
Τάκης Ρουμπής
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η ελληνική συνταγή που ξετρέλανε το TikTok – Με μόνο 3 υλικά
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ