σχολειο
Το σχολείο, που λειτουργεί αυτοδύναμα εδώ και δεκαετίες, εξυπηρετεί μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή και είναι το μοναδικό γενικό λύκειο στον Δήμο Ερυμάνθου, με σημαντική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ημερήσιου ΓΕΛ Ερυμάνθειας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση του σχολείου σε λυκειακές τάξεις από το 2025-2026.

Το σχολείο, που λειτουργεί αυτοδύναμα εδώ και δεκαετίες, εξυπηρετεί μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή και είναι το μοναδικό γενικό λύκειο στον Δήμο Ερυμάνθου, με σημαντική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, στηρίχθηκε αποκλειστικά σε αριθμητικά δεδομένα, παραβλέποντας τις κοινωνικές, γεωγραφικές και νομικές παραμέτρους.

Ο Σύλλογος ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης, την έναρξη διαλόγου με όλους τους αρμόδιους και την διερεύνηση της νομιμότητας της μετατροπής, δεδομένων των συγκεκριμένων νομικών δεσμεύσεων που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας εκφράζει την κατηγορηματική και αμετακίνητη αντίθεσή του στην απόφαση που ελήφθη από το Υπουργείο Παιδείας για την υποβάθμιση του σχολείου μας σε λυκειακές τάξεις από το σχολικό έτος 2025-2026. Πρόκειται για μια σοβαρή υποβάθμιση ενός σχολείου που λειτουργεί αυτοδύναμα εδώ και δεκαετίες και εξυπηρετεί μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή με μεγάλες αποστάσεις μετακίνησης. Το συγκεκριμένο λύκειο είναι το μοναδικό γενικό λύκειο στον Δήμο Ερυμάνθου και έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια ευρωπαϊκών πόρων. Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τον Δήμο, τους τοπικούς φορείς με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία και αγνοεί την τοπική κοινωνία που στηρίζει το σχολείο.

Η εισήγηση που οδήγησε στην απόφαση στηρίχθηκε αποκλειστικά σε αριθμητικά στοιχεία, αγνοώντας πλήρως το κοινωνικό, γεωγραφικό και νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το σχολείο μας. Η παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλός αριθμός. Πίσω από τα δεδομένα υπάρχουν μαθητές, οικογένειες και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που αγωνίζεται καθημερινά για το δικαίωμα στην ισότιμη εκπαίδευση. Πρόκειται για μια πλήρη μορφωτική και θεσμική υποβάθμιση που στοχεύει ξεκάθαρα σε διοικητική διευκόλυνση εις βάρος των μαθητών μιας ήδη μειονεκτικής ορεινής περιοχής

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ζητούμε επίσης την πλήρη διερεύνηση της νομιμότητας της μετατροπής υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τη χρηματοδότηση που έχει λάβει το σχολείο καθώς ύστερα από έρευνα του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Ερυμάνθειας διαπιστώθηκε ότι το σχολείο έχει λάβει χρηματοδότηση  μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων η οποία συνεπάγεται συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις και ρήτρες που πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Διαμηνύουμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Ως γονείς, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας βορά σε αριθμητικά κριτήρια και «τεχνικές προσαρμογές» του εκπαιδευτικού χάρτη.
Θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, σε κάθε επίπεδο, τοπικό και εθνικό, για να αποτραπεί αυτή η εκπαιδευτική αδικία.

 Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, τα μέσα ενημέρωσης, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας και να στηρίξουν τον αγώνα μας για ένα σχολείο ζωντανό, αυτόνομο και πλήρως λειτουργικό

Η στήριξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ερυμάνθειας είναι επιτακτική ανάγκη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φαστ φουντ
Απόλυση από γνωστή αλυσίδα fast food «επειδή δεν δούλευε παραπάνω»: Πολύτεκνη μητέρα δούλευε 12ωρα
Γνωστή αλυσίδα fast food απέλυσε πολύτεκνη μητέρα με 12ωρες βάρδιες, επειδή δεν εργαζόταν περισσότερο
Απόλυση από γνωστή αλυσίδα fast food «επειδή δεν δούλευε παραπάνω»: Πολύτεκνη μητέρα δούλευε 12ωρα
Μαύρο φεγγάρι
Το «μαύρο φεγγάρι» επιστρέφει: Ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του το Σαββατοκύριακο
«Μαύρο φεγγάρι»: Το σπάνιο φαινόμενο του Αυγούστου που συμβαίνει κάθε 33 χρόνια
Το «μαύρο φεγγάρι» επιστρέφει: Ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του το Σαββατοκύριακο