Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews
Νέες επενδύσεις 140 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση στις φοιτητικές εστίες και συμπράξεις στα κοινά μεταπτυχιακά προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη - «Τα ξένα πανεπιστήμια προσδίδουν στο ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ μια πολύ σημαντική στιγμή παρακαταθήκης»

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews, δίνοντας ενημέρωση σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως ανέφερε, «μέχρι τις 17 Ιουλίου συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό και τέλη Ιουλίου θα ξέρουμε τις βάσεις εισαγωγής».

Σχετικά με τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων

Για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, η Υπουργός σημείωσε ότι «οι αιτήσεις που έγιναν από τα ξένα πανεπιστήμια αξιολογούνται μία προς μία σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα η πιστοποίηση του μητρικού πανεπιστημίου και αμέσως μετά ξεκινάει η έγκριση πιστοποίησης των προγραμμάτων».

Η Σοφία τόνισε πως «περιμένουμε μέχρι τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου την αρχική έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή. Στόχος το τελευταίο τρίμηνο του 2025 να έχουμε την έναρξη των μη κρατικών πανεπιστημίων».

Χρηματοδοτήσεις και συμπράξεις για τα κοινά μεταπτυχιακά

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, επεσήμανε πως «Από το ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν περίπου 80 εκατομμύρια και άλλα 14 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύνολο δηλαδή 94 εκατομμύρια, για να έχουμε 74 συμπράξεις, διπλά ή κοινά μεταπτυχιακά μεταξύ ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων και πανεπιστημίων. Είναι μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία θα ξεκινήσουν από το 2026 και μετά».

Σημείωσε επίσης πως «τα ξένα αυτά πανεπιστήμια προσδίδουν και στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο μια πολύ σημαντική στιγμή παρακαταθήκης και αλληλεπίδρασης».

Τέλος, αναφέρθηκε στην περαιτέρω υποστήριξη της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Συνεχίζουμε να συνδράμουμε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο με τον διορισμό μελών ΔΕΠ, με αύξηση χρηματοδότησης και με ειδικές επιχορηγήσεις που κάνουμε. Μόλις χθες, όπως είδατε, κάναμε μια ειδική συνέντευξη τύπου για ένα νέο μικρό ταμείο ανάκαμψης.

Από τα 8 δισεκατομμύρια τα περίπου 140 εκατομμύρια από αυτά θα επενδυθούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών που λειτουργούν στην Ελλάδα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidi arrosto koronoios gripi
Ίσως δεν είναι απλό κρυολόγημα: Πώς να αναγνωρίσετε τη γρίπη τύπου Β
Οκτώ προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι η «ίωση» σας μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό από ένα συνηθισμένο κρυολόγημα
Ίσως δεν είναι απλό κρυολόγημα: Πώς να αναγνωρίσετε τη γρίπη τύπου Β
θρανία
«Εθνικό Απολυτήριο»: ένα νέο στάδιο στο σχολείο των αποκλεισμών
Το κόστος αυτής της μεταρρύθμισης είναι απολύτως διαχειρίσιμο για μια μέση ευρωπαϊκή χώρα, «αδιανόητο» βέβαια για την Ελλάδα του Μητσοτάκη, τη χώρα...
«Εθνικό Απολυτήριο»: ένα νέο στάδιο στο σχολείο των αποκλεισμών