Κώστας Βλάσης
Αναμένεται αλλαγή στην εγκύκλιο Παράλληλης Στήριξης του Υπουργείου Παιδείας – Τι δήλωσε ο Κ. Βλάσης στη Βουλή

Στο πλαίσιο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, με αφορμή το ζήτημα της ταυτόχρονης παροχής σχολικού νοσηλευτή και εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης σε μαθητές με πολλαπλές ανάγκες, ο Υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Βλάσης άφησε “παράθυρο” για επανεξέταση της σχετικής Εγκυκλίου, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Παιδείας «δεν λειτουργεί με άκαμπτους μηχανισμούς» και παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η παρέμβαση έγινε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ», Σπυρίδωνα Τσιρώνη, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτο το δίλημμα» μεταξύ εκπαιδευτικής και ιατρικής στήριξης για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με την ισχύουσα Εγκύκλιο Παράλληλης Στήριξης του ΥΠΑΙΘΑ, δεν εγκρίνονται αιτήματα για παροχή ταυτόχρονης στήριξης στον ίδιο μαθητή από περισσότερους του ενός ειδικούς (εκπαιδευτικός Παράλληλης, νοσηλευτής, ΕΒΠ).

Ο κ. Τσιρώνης ανέδειξε το πρόβλημα με συγκεκριμένο παράδειγμα μαθήτριας, η οποία αποδεδειγμένα χρειάζεται ταυτόχρονη υποστήριξη και από τρεις ειδικότητες (εκπαιδευτικό Παράλληλης, σχολικό νοσηλευτή και ΕΒΠ) για να μπορέσει να φοιτήσει ισότιμα σε γενικό σχολείο.

Η απάντηση του Υφυπουργού ΠΑΙΘΑ

Ο κ. Βλάσης απάντησε ότι η σχετική αναφορά στην εγκύκλιο αποτελεί “τεχνική ρύθμιση” και όχι απόρριψη δικαιώματος. Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με φροντίδα και ευαισθησία, και δεν απορρίπτει αιτήματα χωρίς εξέταση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πολιτεία δεν θέτει τέτοια διλήμματα» και η εγκύκλιος δεν στοχεύει στον αποκλεισμό των παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στοιχεία για τις προσλήψεις ΕΒΠ – Παράλληλης – ΠΕ25

Ο Υφυπουργός παρουσίασε, επίσης, στοιχεία προσλήψεων για το σχολικό έτος 2024-2025 συγκριτικά με το 2017-2018. Αναφέρθηκε σε αύξηση των αναπληρωτών Σχολικών Νοσηλευτών (ΠΕ25), Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης, επισημαίνοντας τη συνεχή ενίσχυση των σχολικών δομών με εξειδικευμένο προσωπικό.

  • Οι προσλήψεις Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25 τετραπλασιάστηκαν το 2024-25 σε σχέση με το 2017-18 και από 664 έφτασαν τις 2.456
  • Οι προσλήψεις ΕΒΠ διπλασιάστηκαν το 2024-25 σε σχέση με το 2017-18 και από 1.362 έφτασαν τις 2.440
  • Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης από 9.882 το σχολικό έτος 2019-2020 έφτασαν τις 16.284 το σχολικό έτος 2024-25

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 31/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: «H ανεργία στη χώρα μας είναι σήμερα μικρότερη από της Σουηδίας»
Κυρ. Μητσοτάκης: H ανεργία στη χώρα μας είναι σήμερα μικρότερη από αυτή της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας
Μητσοτάκης: «H ανεργία στη χώρα μας είναι σήμερα μικρότερη από της Σουηδίας»
το κτίριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ
Νέο Μεγάλο Αφιέρωμα στα μοριοδοτούμενα Μεταπτυχιακά Εκπαιδευτικών 2025
Το alfavita.gr ειναι το μεγαλύτερο ενημερωτικό site για την εκπαίδευση με πάνω από 4.000.000 μοναδικούς επισκέπτες το μήνα! Και φέτος παρουσιάζουμε...
Νέο Μεγάλο Αφιέρωμα στα μοριοδοτούμενα Μεταπτυχιακά Εκπαιδευτικών 2025