Thumbnail
Διάταξη που ενισχύει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συμπλήρωσης του ν. 4957/2022 για την οργάνωση και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)

Διάταξη που ενισχύει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συμπλήρωσης του ν. 4957/2022 για την οργάνωση και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).

Η ρύθμιση αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας ΑΕΙ και ΕΣΥ, επιλύοντας θεσμικά και διοικητικά ζητήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία πανεπιστημιακών μονάδων εντός δημόσιων νοσοκομείων.

Τι προβλέπει η ρύθμιση των πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

  • Επιτρέπεται η στελέχωση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, κλινικών και ειδικών μονάδων που λειτουργούν εντός νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., με ιατρικό και λοιπό προσωπικό που ήδη υπηρετεί και αποσπάται για τον σκοπό αυτό. Όλες οι σχετικές διοικητικές πράξεις στελέχωσης κρίνονται νόμιμες αναδρομικά από τη στιγμή της εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης των εν λόγω δομών.

  • Καθιερώνεται η δυνατότητα μεταστέγασης πανεπιστημιακών μονάδων (εργαστηρίων, κλινικών, ειδικών μονάδων) μεταξύ της οργανικής τους έδρας και των αποκεντρωμένων οργανικών μονάδων των ενοποιημένων νοσοκομείων, σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία.

Αναλυτικά:

Άρθρο 32

Εγκατάσταση, μετεγκατάσταση, μεταστέγαση και στελέχωση πανεπιστημιακών εργαστηρίων και πανεπιστημιακών κλινικών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ειδικών μονάδων αυτών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 59 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 59 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί λοιπών διατάξεων για τα πανεπιστημιακάεργαστήρια και τις κλινικές, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

3Α. Τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, οι πανεπιστημιακές κλινικές των Α.Ε.Ι. με τα τμήματα και τις μονάδες τους, ή οι ειδικές μονάδες που εγκαθίστανται ή μετεγκαθίστανται, εντάσσονται και λειτουργούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στελεχώνονται από ιατρικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στις ιατρικές σχολές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, καθώς και από μετεκπαιδευόμενους, ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς του Ε.Σ.Υ., οι οποίοι τοποθετούνται ή αποσπώνται σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
σφεα
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισμένων Αντιστασιακών προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης εμπλοκής και καλεί σε αλληλεγγύη προς τους λαούς...
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
pencil 1280
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
Στις 5 Μαρτίου, εκπαιδευτικοί και αιρετοί συζητούν τις δράσεις της ΟΛΜΕ και ανταλλάσσουν προτάσεις
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
antitromokratki.jpg
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια
Ενισχυμένα μέτρα σε λιμάνια, αεροδρόμια, μετρό και «ευαίσθητους» στόχους σε όλη τη χώρα
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια