onaseia
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιδρύματος Ωνάση στα σχολεία της Ξάνθης – Εκτός διαλόγου μαθητές και εκπαιδευτικοί

Λόγια και πράξεις φαίνεται πως απέχουν παρασάγγας στην υπόθεση των Ωνάσειων Δημόσιων Σχολείων, όπως καταγγέλλεται από την εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Αντώνη Παπαδημητρίου, ότι οι μετατροπές σχολικών μονάδων θα γίνουν μόνο με τη συναίνεση εκπαιδευτικών, μαθητών και συλλόγων, η πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων του Ιδρύματος στα δύο υποψήφια σχολεία της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε ερήμην τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το gnomip.gr, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, μετά το πέρας των μαθημάτων και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντιπροσωπία του Ιδρύματος Ωνάση βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των δύο σχολείων προκειμένου να τα «γνωρίσει από κοντά». Η απουσία οποιασδήποτε προειδοποίησης δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ το γεγονός ότι σε ένα από τα σχολεία έλειπε η Διευθύντρια και το κτίριο άνοιξε ο Υποδιευθυντής, εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Ο κ. Παπαδημητρίου, μόλις λίγες ημέρες πριν, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως η διαδικασία μετατροπής των σχολείων σε Ωνάσεια θα προχωρήσει μόνο εφόσον το «κύτταρο που λέγεται σχολείο» – δηλαδή διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές – το επιθυμεί. Όμως, στην Ξάνθη, δεν υπήρξε κανένα περιθώριο για ουσιαστικό διάλογο. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη εκφράσει γραπτώς τις αντιρρήσεις τους, ενώ το Ίδρυμα δεν έχει δώσει καμία απάντηση στα ερωτήματά τους. Αντίθετα, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά, παρακάμπτοντας τους ίδιους τους ανθρώπους που, κατά δήλωση του Ιδρύματος, θα έπρεπε να συναποφασίσουν.

Η περίπτωση της Ξάνθης είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη, καθώς τα δύο συγκεκριμένα σχολεία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπόλοιπα 20 που εντάσσονται στο πρόγραμμα, λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν καν την ευκαιρία να εκφράσουν τη θέση τους ή να πουν – όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος – «ελάτε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Αν σκοπός του εγχειρήματος είναι η διαφάνεια και η ουσιαστική βελτίωση της εκπαίδευσης, τότε η συγκεκριμένη πρακτική της «αιφνιδιαστικής γνωριμίας» μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί. Η εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης δικαιολογημένα αναρωτιέται: αν αυτή είναι η αρχή της συνεργασίας, πώς ακριβώς θα είναι η συνέχεια;

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης θα λειτουργήσουν ως Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Συντάκτρια άρθρου: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπολογιστής τηλεκπαίδευση μάθημα
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Πώς θα εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου
Κεντρικό στοιχείο της νέας διαδικασίας είναι η εισαγωγή της Προσαρμοστικής Ηλεκτρονικής Εξέτασης. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» σύστημα αξιολόγησης, το...
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Πώς θα εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου
εκπαιδευτικος
Σχολεία και υπηρεσιακές μεταβολές: Οργανικές υπεραριθμίες, οριστικές τοποθετήσεις και βελτιώσεις θέσεων
Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και τοποθέτησης εκπαιδευτικών
Σχολεία και υπηρεσιακές μεταβολές: Οργανικές υπεραριθμίες, οριστικές τοποθετήσεις και βελτιώσεις θέσεων
πανελλαδικες
Ο γρίφος των βάσεων: Ποιες σχολές έκαναν «άλμα» και πού σημειώθηκε ελεύθερη πτώση
Ανοδική πορεία σε 232 τμήματα, πτώση σε 200 – Χιλιάδες εκτός ΑΕΙ και «ορφανές» θέσεις λόγω ΕΒΕ διαμορφώνουν νέο τοπίο
Ο γρίφος των βάσεων: Ποιες σχολές έκαναν «άλμα» και πού σημειώθηκε ελεύθερη πτώση