ασανσερ απθ
Από τις εστίες του ΑΠΘ και το μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τον Ερυθρό

Τι σχέση μπορεί να έχει η πτώση του ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό» με τις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ και το Μετρό Θεσσαλονίκης; Η απάντηση, όσο κι αν ακούγεται παράδοξη, βρίσκεται στο κοινό «συρματόσχοινο» που συνδέει αυτές τις περιπτώσεις: την πολυεθνική εταιρεία ανελκυστήρων «OTIS». Η εταιρεία, με παγκόσμια αναγνώριση και εντυπωσιακά στατιστικά, όπως οι 2,3 εκατομμύρια μονάδες που συντηρεί παγκοσμίως και οι 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιες πωλήσεις, δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας στη χώρα μας.

Το ατύχημα στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου ένας ανελκυστήρας έπεσε, ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς, είναι μόνο το πιο πρόσφατο περιστατικό. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε πως «ο ανελκυστήρας τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας» και ότι οι συντηρήσεις του είχαν πραγματοποιηθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2024. Ωστόσο, η ρητορική αυτή θυμίζει τις αντίστοιχες δηλώσεις του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για το περιστατικό στις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ, όταν, τον περασμένο Οκτώβριο, ένα ασανσέρ παρουσίασε σοβαρή δυσλειτουργία. Και τότε, η επίσημη γραμμή ήταν πως «δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα χωρίς συντήρηση».

Παρά τις διαβεβαιώσεις, τρεις μήνες μετά, τα ασανσέρ και στις τρεις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης παραμένουν εκτός λειτουργίας, με τους φοιτητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες. Η εικόνα στις εγκαταστάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι καλύτερη. Από την έναρξη λειτουργίας του, οι κυλιόμενες σκάλες και οι ανελκυστήρες σε διάφορους σταθμούς εμφανίζουν συνεχείς βλάβες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Αντίθετα, αναδεικνύουν τις χρόνιες αδυναμίες στη διαχείριση κρίσιμων υποδομών στη χώρα μας, την έλλειψη προληπτικής συντήρησης και την απουσία αποτελεσματικού ελέγχου ποιότητας. Παρά την παγκόσμια φήμη της «OTIS», η αξιοπιστία των εγκαταστάσεών της στην Ελλάδα δοκιμάζεται, με τις ζωές πολιτών, φοιτητών και επιβατών να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η διορία για αλλαγή και πόσο κοστίζει η έκδοση

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοσ
Σε οικονομική ασφυξία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Πάνω από 35 μέρες απλήρωτοι
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής καταγγέλλει τις καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας προς τους αναπληρωτές...
Σε οικονομική ασφυξία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Πάνω από 35 μέρες απλήρωτοι
Σάμος, η φωτογραφία του διευθυντή που κατηγορείται για βιασμό
Φρίκη δίχως τέλος στη Σάμο: Για σεξουαλική κακοποίηση 20 ανηλίκων κατηγορείται ο γυμνασιάρχης
Βαρύτατες κατηγορίες για βιασμό, κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Φρίκη δίχως τέλος στη Σάμο: Για σεξουαλική κακοποίηση 20 ανηλίκων κατηγορείται ο γυμνασιάρχης
Χαλκιδική - Παραλίες
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 46χρονος λουόμενος στην παραλία της Σάρτης
Άμεσα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, διαπιστώθηκε ο θάνατός του
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 46χρονος λουόμενος στην παραλία της Σάρτης
ellinomatheia_0.jpg
Ζαχαράκη: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Μαΐου 2025
Πάνω από 11.000 υποψήφιοι συμμετείχαν στις εξετάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό – Τα πιστοποιητικά αναμένεται να αποσταλούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου
Ζαχαράκη: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας Μαΐου 2025