Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών έρχεται να λύσει ένα σοβαρά πρόβλημα για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου

Ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου με στόχο τη ρύθμιση προβλημάτων για τους επαγγελματίες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη δημιουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχολή θα ενταχθούν όλες οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Την ίδια ώρα, όλες οι ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως επιχειρήσεις θα τεθούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. 

Το σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο θα προβλέπει ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις, καθώς και εξετάσεις σε κάποια μαθήματα γενικής παιδείας. 

Η νέα σχολή θα είναι ανεξάρτητη και δεν θα ενταχθεί σε υπάρχον πανεπιστήμιο, αποτελώντας το 24ο πανεπιστήμιο της χώρας.

Η ΑΣΠΤ θα έχει διάρκεια σπουδών τεσσάρων ετών και θα περιλαμβάνει τρία τμήματα ή κατευθύνσεις: θεάτρου, μουσικής και χορού.

Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών θα επιχειρήσει έτσι να αποκαταστήσει μια αδικία δεκαετιών και να καθοριστούν για τους καλλιτέχνες σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και προσόντα. 

Πιερρακάκης: «Αναβαθμίζεται η καλλιτεχνική εκπαίδευση»

«Αναβαθμίζεται συνολικά η καλλιτεχνική εκπαίδευση» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

«Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ΑΕΙ αποκλειστικά για τις παραστατικές τέχνες» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «καθιερώνεται κλάδος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου»

Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη:

«Μαζί με τη Λίνα Μενδώνη και τον Thodoris Livanios παρουσιάσαμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, Πλαίσιο Λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία των Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Εσωτερικών ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) με έδρα την Αθήνα, η οποία θα προσφέρει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου στις τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

Τα πέντε τμήματα της ΑΣΠΤ θα προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

🔹αναβαθμίζεται συνολικά η καλλιτεχνική εκπαίδευση

🔹η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ΑΕΙ αποκλειστικά για τις παραστατικές τέχνες

🔹καθιερώνεται κλάδος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου

🔹οι τίτλοι σπουδών Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης & Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διαβαθμίζονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων

🔹δημιουργείται «ακαδημαϊκός διάδρομος» ώστε οι κάτοχοι τίτλων σπουδών ΑΣΚΕ & ΜΕΙ να αποκτούν πρόσβαση στο επίπεδο 6 ΕΠΠ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ
ΔΥΠΑ: Επίδομα 300€ στους ανέργους χωρίς αίτηση στον λογαριασμό τους
Κανένα χαρτί, καμία αίτηση, καμία ουρά. Η ΔΥΠΑ «χτυπά» μόνη της την πόρτα των δικαιούχων και καταθέτει απευθείας 300 ευρώ — Αναλυτικά τα κριτήρια
ΔΥΠΑ: Επίδομα 300€ στους ανέργους χωρίς αίτηση στον λογαριασμό τους
Δικαστήρια
Αχαρνές: Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του μικρού Μάριου – Καταγγελίες για κρατική ολιγωρία και γκετοποίηση
Οι εκπαιδευτικοί των Αχαρνών σπάνε τη σιωπή τους και απαιτούν δικαιοσύνη
Αχαρνές: Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο του μικρού Μάριου – Καταγγελίες για κρατική ολιγωρία και γκετοποίηση
ραφ
Άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Λέσβο – Στερεύουν τα αποθέματα τροφίμων και βασικών ειδών
Η αδυναμία προσέγγισης και αποβίβασης των βαρέων οχημάτων από τα πλοία της γραμμής έχει προκαλέσει ένα βίαιο «φρενάρισμα» στην εμπορική...
Άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Λέσβο – Στερεύουν τα αποθέματα τροφίμων και βασικών ειδών