katopin-energeion-mou
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ε, κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή Αττικής «Πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε;» τελικά, από τη σαρδελοποίηση των μαθητών;

Τυχαία νομίζετε ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε την ονομασία "εξορθολογισμός" στο μπαράζ συγχωνεύσεων στη σχολική εκπαίδευση; 

Να θυμηθούμε τον «εξορθολογισμό» του Συστήματος Υγείας, δηλαδή τον ευφημισμό της διάλυσης της δημόσιας υγείας; Ή την "απελευθέρωση των αγορών", ευφημισμό της ιδιωτικοποίησης τμημάτων του δημόσιου τομέα; Ή τον «Ωφελούμενο», δηλαδή τον εξαθλιωμένο μακροχρόνια άνεργο που καλούνταν να εργάζεται για 427 ευρώ τον μήνα;

Στην αρχαιότητα η χρήση ευχάριστου όρου στην ομιλία κάποιου προκειμένου αυτός να αναφερθεί σε έναν στην πραγματικότητα δυσάρεστο όρο ονομαζόταν ευφημισμός. H χρήση του ευφημισμού (ευ+φημί = λέγω) γινόταν δεισιδαιμονικά, για να μην προκληθεί η θεϊκή οργή. Aπό τα πιο γνωστά παράδειγμα είναι ο Eύξεινος Πόντος, στη θέση του Αξε(ι)νου Πόντου, της θάλασσας (Mαύρη Θάλασσα) που έπνιγε τους ναυτικούς που έπλεαν σε αυτήν και ήταν άρα άξενη, δηλαδή αφιλόξενη, με τη χρήση της ακριβώς αντίθετης έννοιας, δηλαδή του όρου «Eύ-ξεινος», φιλόξενος.

Kαι αυτός, ο ευφημισμός, έφτασε και μέχρι τους παππούδες μας που αποκαλούσαν τον Διάβολο «οξαποδώ».

Tον ευφημισμό χρησιμοποιούν και οι κυβερνώντες μας, όχι για να μη θυμώσουν οι θεοί, αλλά για να θολώσουν τα νερά και να μην αποδώσουν στις πράξεις τους την πραγματική τους διάσταση και να ξεγελάσουν τον λαό.

Ναι , το έχουμε ξαναπεί ότι οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης έχουν γίνει οι καλύτεροι νονοί της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης των λέξεων, των εννοιών, της γλώσσας.

«Εξορθολογισμός», βαπτίστηκε η πριονοκορδέλα, το «πάστωμα» των μαθητών σε τμήματα των 25 - 28 μαθητών, η εξαφάνιση τομέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια, οι μετακινήσεις μαθητών σε σχολεία άλλων περιοχών ακόμη και σε απόσταση 20 και 30 χιλιομέτρων.

«Εξορθολογισμός», βαπτίστηκε η συγχώνευση τμημάτων ακόμη και στην Καρδίτσα ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του "Ντάνιελ" και στη Βόρεια Εύβοια, που κάηκε πριν λίγα χρόνια από τη φωτιά αλλά και από τα ευεργετικά μέτρα που υποσχέθηκε ότι θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μην φύγει ο κόσμος από την περιοχή!

Εξορθολογισμός παντού, λοιπόν, και εξαίρεση καμια γιατί αυτό το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει εξαιρέσεις.

Εξαίρεση καμιά; Εκτός αν πρόκειται για την εκλογική περιφέρεια του κυβερνητικού βουλευτή και Α’ Αντιπρόεδρου της Βουλής Πλακιωτάκη, ο οποίος περιχαρής, ως σύγχρονος «Μαυρογιαλούρος», έσπευσε να δημοσιοποιήσει την «κατόπιν ενεργειών του» επιτυχία, τα αρχικώς «εξορθολογισμένα» σχολεία της περιοχής του, να εξαιρεθούν από τον «εξορθολογισμό»!

 Ε, κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή Αττικής «Πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε;» τελικά, από τη σαρδελοποίηση των μαθητών;

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes-exetaseis-taxi-neo-1440x564_c.jpg
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Οι 20.000 λιγότερες αιτήσεις ίσως να είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση που έχει λάβει η εκπαιδευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Η έκδοση συμπληρωματικής πρόσκλησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν το υπουργείο επιδιώκει τη διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων ή αν η...
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στο επίκεντρο σήμερα – Οι τελευταίες οδηγίες και το δύσκολο στοίχημα των επιδόσεων
Πανελλαδικές 2026: Το alfavita.gr θα παρουσιάσει και σήμερα όπως κάθε μέρα πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2026: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στο επίκεντρο σήμερα – Οι τελευταίες οδηγίες και το δύσκολο στοίχημα των επιδόσεων