ekpa
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού, ήταν καθηγήτρια τής Γλωσσολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήγαγε ιδίως την γενετική-μετασχηματιστική γραμματική.

Έφυγε χθες από την ζωή η Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού, Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.  Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Την πήρε κοντά του ο άνθρωπος που την αγάπησε και έζησε μαζί της για πολλά χρόνια, ο Παναγιώτης Κοντός που έφυγε προ ολίγων μηνών».

Όπως αναφέρει «η Δήμητρα δεν ήταν μόνο μια διαλάμπουσα επιστημονική δύναμη στον χώρο τής γλωσσικής επιστήμης, καθηγήτρια τής Γλωσσολογίας στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήγαγε ιδίως την γενετική-μετασχηματιστική γραμματική, αλλά ήταν μια ξεχωριστή ολοκληρωμένη προσωπικότητα που εντυπωσίαζε όλους όσοι την γνώριζαν.
Ένας ευγενής, γλυκός, ευπρόσιτος, κοινωνικός άνθρωπος, πολύ αγαπητή στους συναδέλφους και στους φοιτητές της, αυστηρή στον εαυτό της και γεμάτη κατανόηση για τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι είχαν να πουν κάτι καλό για αυτήν, με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό στην προσωπικότητά της.

 

Προσωπικά συνεργάστηκα μαζί της στενά και δημιουργικά, με μια φιλία που ξεκίνησε από όταν είμαστε συμφοιτητές στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών και κλείνει δυστυχώς σήμερα με τον πραγματικά αδόκητο θάνατό της.

Την επιστημονική της συμβολή ανέπτυξα σε μια εκτενή ομιλία μου, όταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών τής απένειμε την υψηλότερη ακαδημαϊκή διάκριση, τον τίτλο τού επίτιμου καθηγητή. Εκεί δεν παρέλειψα να αναφέρω και τα χαρακτηριστικά που τής εξασφάλισαν δικαίως μια μοναδική θέση στην επιστήμη, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην ελληνική κοινωνία.

Η Δήμητρα θα μάς λείψει. Σε μάς τους φίλους της αφήνει μια ιδιαίτερη πικρή γεύση, γιατί η υπερβολική ευαισθησία της δεν μάς επέτρεψε να σταθούμε πλάι της την ώρα που χρειαζόταν μια πιο έντονη συμπαράσταση στην περιπέτεια τής υγείας της».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτη
Παγιδευμένοι στις ΗΠΑ: Έλληνας φοιτητής στο Λος Άντζελες εξηγεί γιατί δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Όμηροι της αβεβαιότητας: Η νέα πραγματικότητα των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ
Παγιδευμένοι στις ΗΠΑ: Έλληνας φοιτητής στο Λος Άντζελες εξηγεί γιατί δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα
παραλία
Οπτική Ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε την εικόνα προσεκτικά, και προσπαθήστε να ψάξετε για πράγματα που φαίνονται περίεργα
Γνωρίζατε ότι οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου;
Οπτική Ψευδαίσθηση: Κοιτάξτε την εικόνα προσεκτικά, και προσπαθήστε να ψάξετε για πράγματα που φαίνονται περίεργα
καφές
Προσοχή στον συνδυασμό: Ποια φάρμακα δεν πρέπει να παίρνεις με καφέ
Ο αγαπημένος σου καφές μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες
Προσοχή στον συνδυασμό: Ποια φάρμακα δεν πρέπει να παίρνεις με καφέ