αμφιθεατρο
Κοντά στους 50.000 υποψήφιους είδαν τις φιλοδοξίες τους και τα όνειρά τους να ακυρώνονται από νομοθετικούς περιορισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Είναι αποτυχία της εκπαιδευτικής πολιτικής του.

«Δεν είστε ικανοί να σπουδάσετε στα δημόσια πανεπιστήμια. Μπορείτε όμως να σπουδάσετε χωρίς συστηματικό διάβασμα, χωρίς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, χωρίς άγχος και αγωνία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μια προϋπόθεση μόνο υπάρχει: Να πληρώσετε».

Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τις δεκάδες χιλιάδες των υποψηφίων της χώρας μας, που αγωνίζονται κάθε χρόνο σε μια αποφασιστική για το μέλλον τους περίοδο.

Προκύπτουν βασικά ερωτήματα.

  • Γιατί υπάρχει άνιση – και μάλιστα θεσμική – αντιμετώπιση των νέων;

  • Γιατί υπάρχουν βαθμολογικά κατώφλια μόνο στα δημόσια πανεπιστήμια;

  • Αυτή η νομοθετική διάκριση με βάση την οικονομική δυνατότητα είναι ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση, είναι θεμιτός ανταγωνισμός για τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία;

  • Οι απαιτούμενες γνώσεις για τις σπουδές μπορούν να αντικατασταθούν από χρήματα;

Εδώ και τέσσερα χρόνια μεσοσταθμιστικά περίπου 12.000 υποψήφιοι κάθε χρόνο μένουν εκτός πανεπιστημίων με βάση τις θέσεις που η ίδια η κυβέρνηση προσδιορίζει. Κοντά στους 50.000 υποψήφιους είδαν τις φιλοδοξίες τους και τα όνειρά τους να ακυρώνονται από νομοθετικούς περιορισμούς του Υπουργείου Παιδείας. Είναι αποτυχία της εκπαιδευτικής πολιτικής του. Και προκαλεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα!

Παράλληλα, περιφερειακά τμήματα έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της κατάργησης. Και όλα αυτά γιατί; Για να ενισχυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολέγια, που τα ευνοεί με προκλητικό τρόπο η Ν.Δ.!

Με τις σημερινές συνθήκες αποδόμησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με αυτό το χαριστικό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον εφαρμογή Εθνικού Απολυτηρίου (Ε.Α.).

Να δίνουν όλοι οι μαθητές εθνικές εξετάσεις – φυσικά μετά από μεταρρύθμιση στο περιεχόμενο του λυκείου, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ως γενικό προαπαιτούμενο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ν.Δ. διαλαλεί το Ε.Α. εδώ και πέντε χρόνια, αλλά δεν προχωρά στην εφαρμογή του, γιατί δεν έχει πρόταση. Το προσωπείο της έχει αποκαλυφθεί. Θεωρεί την εκπαίδευση και τη μόρφωση ως αγοραίες λειτουργίες. Ενισχύει με απαράδεκτο τρόπο τις ανισότητες στην εκπαίδευση!

Το κόμμα μας αγωνίζεται σταθερά για ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, για ίσες ευκαιρίες στους νέους και στις νέες για σπουδές! Είναι πολιτική επιλογή, που ανοίγει δρόμους κοινωνικής ανέλιξης και ουσιαστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Ευχόμαστε δημιουργικές σπουδές και καλή πρόοδο!

Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟΚ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Ένας χρόνος σε «εκκρεμότητα»: H υπόθεση μιας εκπαιδευτικού και το βάρος της σιωπηλής τιμωρίας
Η δυνητική αργία παρουσιάζεται ως προσωρινό μέτρο. Στην πράξη, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε μια μακρά περίοδο αναμονής, όπου ο άνθρωπος μένει «εκτός»...
Ένας χρόνος σε «εκκρεμότητα»: H υπόθεση μιας εκπαιδευτικού και το βάρος της σιωπηλής τιμωρίας
Ευρώ, χρήματα, μισθοί
Κατώτατος μισθός: Τα νέα ποσά σε επιδόματα, Δώρο Πάσχα για ανέργους και εργαζόμενους
Τα νέα ποσά για το επίδομα ανεργίας, το «φουσκωμένο» Δώρο Πάσχα της ΔΥΠΑ και ο αναλυτικός οδηγός για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
Κατώτατος μισθός: Τα νέα ποσά σε επιδόματα, Δώρο Πάσχα για ανέργους και εργαζόμενους
psigeio-kouzina.jpg
Ένα απλό κόλπο στην κουζίνα που μειώνει την κατανάλωση ρεύματος
Το ψυγείο, ως μία από τις συσκευές που λειτουργούν συνεχώς, επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση, ιδιαίτερα το τμήμα της κατάψυξης.
Ένα απλό κόλπο στην κουζίνα που μειώνει την κατανάλωση ρεύματος
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ένα επικίνδυνο προηγούμενο στη Δ΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας: Όταν η «αντικειμενικότητα» προαναγγέλλει το αποτέλεσμα
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, η διοίκηση φαίνεται να υιοθετεί μια συγκεκριμένη εκδοχή των γεγονότων. Να αξιολογεί. Να κρίνει. Να τοποθετείται.
Ένα επικίνδυνο προηγούμενο στη Δ΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας: Όταν η «αντικειμενικότητα» προαναγγέλλει το αποτέλεσμα