panepistimio
«Πλήρης νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω ΕΘΑΑΕ»

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών μέσω ανακοίνωσή της ενημερώνει για το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου «σκούπα» για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).

«Η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει βιαστικά κατακαλόκαιρο και με προσχηματική διαβούλευση λίγων ημερών ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, φοβούμενη τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας», καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά:

Το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου «σκούπα» για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) δρομολογεί τις προϋποθέσεις δραματικής συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει βιαστικά κατακαλόκαιρο και με προσχηματική διαβούλευση λίγων ημερών ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, φοβούμενη τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ειδικότερα, μεταξύ των άρθρων του σχεδίου νόμου:

Με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου δίνεται η πρωτοβουλία και η αποφασιστική αρμοδιότητα στην κυβέρνηση να αναμορφώνει το ακαδημαϊκό τοπίο της χώρας (καταργήσεις, συγχωνεύσεις, κατατμήσεις, μεταβολή γνωστικού αντικειμένου, μεταβολή έδρας Τμημάτων και Σχολών). Συγκεκριμένα, η  κατάργηση Τμήματος συνιστά πλέον μια εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Το εντελώς παράλογο βρίσκεται στην προσθήκη της παραγράφου 7 στο άρθρο 21 του ν. 4957: «Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δύναται να υποβάλει οποτεδήποτε ερώτημα στην ΕΘ.Α.Α.Ε. σχετικά με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Η απάντηση της ΕΘ.Α.Α.Ε επέχει θέση σύμφωνης γνώμης». Δηλαδή, ακόμα και αν διαφωνεί πλήρως η ΕΘ.Α.Α.Ε., η οποιαδήποτε απάντηση βαπτίζεται συμφωνία;

Τα άρθρα 74–79 του νομοσχεδίου εντάσσουν αναλυτικά στις αρμοδιότητες της ΕΘ.Α.Α.Ε. την πιστοποίηση/αξιολόγηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων («Ν.Π.Π.Ε.»). Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι μια νομοτεχνική συμπλήρωση του νόμου που αφορά στα  ΝΠΠΕ, ώστε να ισχύουν και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα ίδια κριτήρια πιστοποίησης που ισχύουν για τα δημόσια πανεπιστήμια. Πρόκειται όμως ουσιαστικά για ένα ακόμη φύλλο συκής, διότι στον αρχικό νόμο προβλέπεται ότι: όταν ιδρύεται ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο «το μητρικό ίδρυμα ελέγχει την ακαδημαϊκή διοίκηση και εγγυάται την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων σύμφωνα με το παρόν» και η ΕΘ.Α.Α.Ε. απλώς ελέγχει ένα σύνολο από τυπικές προϋποθέσεις που δεν έχουν σχέση με διαδικασίες ποιότητας. Οπότε, αν ιδρυθεί ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο και μετά από μερικά χρόνια κληθεί η ΕΘ.Α.Α.Ε. να το πιστοποιήσει, πόσο εύκολο είναι να το κρίνει αρνητικά, δεδομένων των χρημάτων που θα έχουν επενδυθεί και των χρημάτων που θα έχουν ήδη πληρωθεί ως δίδακτρα; Πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα κατάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ καλεί το διδακτικό προσωπικό  και τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων να μην ευτελίσουν το ρόλο τους και να αντιταχθούν στις πρωτοβουλίες συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης που θα επιχειρηθούν. Ο σχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας πρέπει να προσβλέπει στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με την απαραίτητη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό, στη βελτίωση των  υποδομών τους και της φοιτητικής μέριμνας, καθώς και στη δημιουργία ακαδημαϊκών μονάδων που θα θεραπεύουν νέα πεδία, με γνώμονα την προώθηση της καινοτόμας έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και της αειφορικής ανάπτυξης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εκδίδει τον εμβληματικό κατάλογο της έκθεσης «…περί του ποθουμένου πανεπιστημίου - Η Ιόνιος Ακαδημία και ο Λόρδος Guilford»
Τόσο η έκθεση όσο και η έκδοση του καταλόγου αποτελούν μέρος των επετειακών δράσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας...
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εκδίδει τον εμβληματικό κατάλογο της έκθεσης «…περί του ποθουμένου πανεπιστημίου - Η Ιόνιος Ακαδημία και ο Λόρδος Guilford»
Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2026
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Τα 17 SOS για το Ε2
Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα του 2025 – Όσα πρέπει να ξέρετε για την έκπτωση φόρου, τις δόσεις και τα ακίνητα
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Τα 17 SOS για το Ε2
ΠΑΜΑΚ
ΠΑΜΑΚ: Δωρεάν πρόγραμμα 150 ωρών για επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Το πρόγραμμα προσφέρει 150 ώρες 100% ασύγχρονης εκπαίδευσης σε 1.080 εργαζόμενους σε μονάδες ΠΦΥ και υποστηρικτικές δομές ΠΦΥ
ΠΑΜΑΚ: Δωρεάν πρόγραμμα 150 ωρών για επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετατρέπει το σχολείο σε «κόμβο βιωσιμότητας» – Διεθνές συνέδριο στις 20-21 Μαρτίου
GreenComp School: Η «πράσινη» μετάβαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκινά από τον Βόλο
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετατρέπει το σχολείο σε «κόμβο βιωσιμότητας» – Διεθνές συνέδριο στις 20-21 Μαρτίου