Ίδρυμα Ωνάση: Ανακοινώθηκαν 112 νέες υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές το 2026-2027

Εκπαίδευση 0

Σχολεία – «Βόμβα»: Μαθητές θα διδάσκονται Ηθική από την Α’ τάξη Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο

Σχολείο - Τάξη
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μάθημα ηθικής στα σχολεία αντί για θρησκευτικά για όσους έχουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά

Ηθική θα διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά. Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει να δημιουργήσει το μάθημα της Ηθικής, το οποίο θα διδάσκεται στους μαθητές.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το μάθημα της Ηθικής θα διδάσκεται από την Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου έως και την Α' τάξη του Λυκείου.

Η θεσμοθέτηση του νέου μαθήματος εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αιτήσεις για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται γύρω στις 10.500.

Αντιμέτωπο με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες το ΥΠΑΙΘΑ

Αντιμέτωποι με πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ενδέχεται να βρεθούν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας για την παράλειψή τους να διαμορφώσουν ένα ισότιμο μάθημα (λ.χ. ηθικής!), εναλλακτικό προς το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που λαμβάνουν απαλλαγή.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε τον Ιούνιο τις αιτήσεις ακύρωσης δύο οικογενειών μαθητριών που ενώ έχουν λάβει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εναλλακτικό, ισότιμο μάθημα. Οι οικογένειες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ήδη από το 2021, όπου τότε είχε υπάρξει απόφαση κατά του υπουργείου ότι παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια.

Τότε, το ΣτΕ με την απόφαση του έκρινε ότι το κράτος πρέπει να έχει εύλογο χρόνο να προετοιμαστεί, ορίζοντας ότι το μάθημα πρέπει να προσφέρεται από το σχολικό έτος 2023 - 2024. Το υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε αυτή την προθεσμία και οι γονείς προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις δύο οικογένειες έχει ζητήσει να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ άμεσα, εντός του καλοκαιριού. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, εφόσον το υπουργείο Παιδείας δεν εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την προετοιμασία του μαθήματος για το ερχόμενο σχολικό έτος 2024 - 2025, οι οικογένειες επιφυλάσσονται να αναζητήσουν κάθε είδους ευθύνη, πειθαρχική αλλά και ποινική για τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, κατά παντός υπευθύνου προσώπου.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ατελείωτες ουρές στα αστυνομικά τμήματα: Λήγει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η προθεσμία για τις παλαιές ταυτότητες

Λιβάνιος στο alfavita: Βγαίνει το νομοσχέδιο για την επιλογή 30.000 προϊσταμένων – Εξετάσεις εντός του 2026

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση