thriskeftika
Το ΣτΕ εκδίκασε προ ημερών αιτήσεις ακύρωσης δύο οικογενειών μαθητριών που ενώ έχουν λάβει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εναλλακτικό αλλά ισότιμο μάθημα

Αντιμέτωποι με πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ενδέχεται να βρεθούν οι υπέυθυνοι του Υπουργείου Παιδείας για την παράλειψή τους να διαμορφώσουν ένα ισότιμο μάθημα (λ.χ. ηθικής), εναλλακτικό προς το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που λαμβάνουν απαλλαγή.

Αυτό καθώς ο δικηγόρος κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει χειριστεί πλήθος αγωγών και δικαστικών διενέξεων με το ΥΠΑΙΘΑ για το ζήτημα αυτό καθώς και για το θέμα του τρόπου απαλλαγής από το συγκεκριμένο μάθημα δηλώνει δημοσίως με ανάρτησή του ότι θα προσφύγει εναντίον του Υπουργείου Παιδείας εφόσον δεν εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την προετοιμασία του μαθήματος για το ερχόμενο σχολικό έτος 2024 - 2025.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή, που θέτει το ΥΠΑΙΘΑ προ των ευθυνών του με επείγουσα, πλέον, μορφή, ήταν οι καθυστερήσεις του υπουργείου να εφαρμόσει αυτή του την υποχρέωση, όπως προέκυψε και κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, που εκδίκασε αιτήσεις ακύρωσης δύο οικογενειών μαθητριών που ενώ έχουν λάβει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εναλλακτικό αλλά ισότιμο μάθημα που οφείλει να τους παρέχει η Πολιτεία.

Η ανάρτηση του δικηγόρου Βασ.Σωτηρόπουλου

Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ) ΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Χωρίς την φυσική παρουσία νομικών παραστατών του Υπουργού Παιδείας συζητήθηκαν χτες στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης δύο οικογενειών μαθητριών που ενώ έχουν λάβει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εναλλακτικό αλλά ισότιμο μάθημα που οφείλει να τους παρέχει η Πολιτεία.

Με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ από το έτος 2019 έως και το έτος 2022 έχει κριθεί ότι για όσα άτομα απαλάσσονται από το μάθημα, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέχει ένα ισότιμο μάθημα (λ.χ. ηθικής), εναλλακτικό προς το μάθημα των θρησκευτικών. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία κίνηση εδώ και 5 χρόνια για να συμμορφωθεί προς την δικαστική κρίση του ΣτΕ.

Για τον λόγο αυτόν, οι δύο οικογένειες που εκπροσωπώ προσέφυγαν το έτος 2021 στο ΣτΕ για να αποφασίσει αμετάκλητα ότι το Υπουργείο παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια. Τότε, το ΣτΕ με την απόφαση του έκρινε ότι το κράτος πρέπει να έχει εύλογο χρόνο να προετοιμαστεί, ορίζοντας ότι το μάθημα πρέπει να προσφέρεται από το σχολικό έτος 2023 - 2024. Καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε αυτή την προθεσμία, οι γονείς προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ.

Το Υπουργείο αρχικά δεν έστελνε τις "απόψεις" του στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να αναβληθεί ήδη μια φορά. Επειδή ούτε μετά την αναβολή έστειλε τις απόψεις του, με κίνδυνο να αναβληθεί η υπόθεση για δεύτερη φορά, οι γονείς υπέβαλαν πειθαρχικές αναφορές στον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να διερευνηθεί ποιός είναι ο υπεύθυνος που παρακωλύει την δίκη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Υπουργείο έσπευσε να στείλει "απόψεις", στις οποίες ομολόγησε ότι δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία για την διαμόρφωση του νέου ισότιμου μαθήματος.

Μετά από αυτή την γραπτή ομολογία του Υπουργείου Παιδείας, ζήτησα χτες αυτοπροσώπως κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει άμεσα την απόφασή του, εντός του καλοκαιριού. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας δεν εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την προετοιμασία του μαθήματος για το ερχόμενο σχολικό έτος 2024 - 2025 επιφυλασσόμαστε να αναζητήσουμε κάθε είδους ευθύνη, πειθαρχική αλλά και ποινική για τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, κατά παντός υπευθύνου προσώπου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας