thriskeftika
Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 9.000 ευρώ σε μαθητή που απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών του για απαλλαγή από θρησκευτικά - Το ιστορικό της υπόθεσης

Έκθετη η χώρα μας αναφορικά με την ελλειμματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου που άπτεται σε θέματα δικαιωμάτων, καθώς καλείται να πληρώσει 9.000 ευρώ σε μαθητή που απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών του για απαλλαγή από θρησκευτικά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα επιβάλλονται κυρώσεις επειδή δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς οι αρχές επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος, με διάταξη του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδίκασε ποσό 9.000€ το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα σε μαθητή - που εκπροσωπεί ως δικηγόρος - επειδή απορρίφθηκε αίτημα γονέων του για απαλλαγή από θρησκευτικά.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο δικηγόρος «η Ελλάδα δεν προσφέρει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για παιδιά που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά και παρά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και το ΣτΕ εμμένουν να επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα φυσικά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το χρονικό της υπόθεσης  

«Στην υπόθεση αυτή, το 1ο Λύκειο Γέρακα αρνήθηκε να απαλλάξει τον μαθητή επειδή οι γονείς του κατέθεσαν δήλωση χωρίς να μνημονευόσουν ότι «δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», όπως επέβαλε η εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Είχε μόλις εκδοθεί η απόφαση της Αρχής Προατασίας Δεδομένων 28/2019 που απαγόρευε να γράφεται το μη-θρήσκευμα.

Έτσι το παιδί δεν έλαβε απαλλαγή για το πρωτο τετράμηνο. Στη συνέχεια προσβάλαμε δικαστικά την άρνηση του σχολείου, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών άργησε να εκδώσει την απόφαση και δικαίωσε τον μαθητή στο τέλος του Ιανουαρίου 2020, όποτε έλαβε τελικά απαλλαγή για το υπόλοιπο σχολικό έτος. Ενδιαμέσως προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που το ίδιο πρότεινε φιλικό διακανονισμό 9.000€ που αποδέχθηκε η Κυβέρνηση για να μην προχωρήσουμε σε δίκη.

Το γραφείο μας εκπροσωπεί επίσης άλλες δύο οικογένειες που προσέφυγαν φέτος στο ΕΔΔΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσφέρει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για παιδιά που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά και επειδή παρά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και το ΣτΕ εμμένουν να επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», αντίθετα φυσικά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το γραφείο μας κέρδισε την πρώτη τέτοια υπόθεση στο ΕΔΔΑ το 2019, όταν επιδικάστηκε αποζημίωση 21.000 ευρώ για δύο οικογένειες. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση. Αναμένονται και άλλες σχετικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Θα συνεχίσουμε μέχρι η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών».

Τα 7 "αδειάσματα"

Έχουν προκύψει 7 "αδειάσματα" της Δικαιοσύνης προς το ΥΠΑΙΘ, τόσο προς την κ. Κεραμέως αλλά και  προς τον προκάτοχό της Κ.Γαβρόγλου και τον πρώην υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, για το ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το συγκεκριμένο μάθημα:

1. Στις 4.9.2019 σε καταγγελία που υποστηρίξαμε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δημοσιεύθηκε η απόφαση 28/2019 σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε τίτλους σπουδών και στο πληροφοριακό σύστημα MySchool, καθώς και η υποβολή δήλωσης ότι οι μαθητές "δεν είναι Χ.Ο" ως προϋπόθεση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

[https://www.dpa.gr/.../files/2019-09/apofasi282019.pdf]

2. Στις 20.9.2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1759-1760/2019 ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας (Γαβρόγλου) με τις οποίες επιβαλλόταν η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια γυμνασίου και γενικού λυκείου σε αιτήσεις γονέων, μαθητών και της Ένωσης Αθέων.

[http://www.adjustice.gr/.../pag.../epikairotita/apofaseis...]

3. Την 31.10.2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα επειδή επέβαλε σε γονείς να αποκαλύψουν ότι τα τέκνα τους "δεν ειναι Χ.Ο." για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (η εγκύκλιος επί υπουργίας Λοβέρδου που επί Γαβρόγλου περιλήφθηκε σε υπουργική απόφαση).

[http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-197254]

4. Την 31.1.2020 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση 32/2020 ανέστειλε την απόρριψη αιτήματος απαλλαγής μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών που οι γονείς του που εκπροσωπήσαμε δεν είχαν δηλωσει "δεν είναι Χ.Ο", αλλά ότι επιθυμούν την απαλλαγή για συνειδησιακούς λόγους.

[https://www.flash.gr/.../prwti-apallagi-apo-ta...]

5. Στις 7.9.2020 σε καταγγελία που υποστηρίξαμε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εκδόθηκε η απόφαση 32/2020 με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή της "διαγωγής" στο απολυτήριο και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη [Νόμος Κεραμέως], καθώς και ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή αρκεί να περιορίζεται σε επίκληση "λόγων συνείδησης" (όχι θρησκευτικής).

[https://www.constitutionalism.gr/2020-32-apdpx.../]

6. Στις 24.2.2021 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση Α266/2021 ακύρωσε απορρίψεις αίτησης μαθητή που εκπροσωπήσαμε για απαλλαγή του από το μάθημα των θρησκευτικών (η πρώτη επειδή οι γονείς επικαλέστηκαν λόγους θρησκ. συν. χωρίς δήλωση δεν είναι "Χ.Ο." και η δεύτερη ως εκπρόσθεσμη αίτηση). Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι αφενός δεν απαιτείτο η δήλωση Χ.Ο και αφετέρου η συμπλήρωση δεν ήταν εκπρόθεσμη παρόλο που είχε παρέλθει η προθεσμία, καθόσον επρόκειτο για ενιαία αίτηση.

[http://elawyer.blogspot.com/2021/04/to.html]

7. Στις 17.9.2021 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε με την απόφαση 1362/2021 την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας [επί υπουργίας Κεραμέως] για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών επειδή δεν υπήρχε νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, επί αιτήσεως γονέων και μαθητών  [http://www.adjustice.gr/.../pag.../epikairotita/apofaseis...].

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα