φοιτητικα δανεια
Και επισήμως «Φοιτητικά Δάνεια» στην Ελλάδα, αφού το κόστος σπουδών δεν βγαίνει! Διαμαρτυρίες φοιτητών

Ιδιωτικά πανεπιστήμια θέλαμε; Ε, ας υποδεχθούμε και τα ...φοιτητικά δάνεια για να τα ξεχρεώσουμε -όταν βέβαια αποφασίσουν τελικά να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση και να εμφανιστούν στη χώρα.

Είναι γνωστό ότι μία από τις πιο επίμονες προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι τα λεγόμενα φοιτητικά δάνεια, που, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, θα απαλλάξουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από τα βάρη των σπουδών τους. Ετσι προτείνει τη "διεύρυνση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών δανείων, ώστε να βοηθηθούν οι φοιτητές και οι οικογένειες που δεν διαθέτουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν το κόστος της Ανώτατης Εκπαίδευσης" (κατοικία, εκπαιδευτικά υλικά που δεν παρέχονται δωρεάν κ.λπ.).

Είναι χρήσιμο, για να γίνει κατανοητή η ουσία της πρότασης του ΟΟΣΑ, να πάρει κανείς υπόψη την εμπειρία από άλλες χώρες όπου εδώ και πολλά χρόνια τα φοιτητικά δάνεια είναι ευρέως διαδεδομένα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι ΗΠΑ. Το αναφέρουμε καθώς όλη την προηγούμενη περίοδο, στην προσπάθεια να προβάλλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε ως ιδεατό παράδειγμα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα όμωςμε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί (φοιτητές και απόφοιτοι ή μη) οφείλουν συνολικά σήμερα σε φοιτητικά δάνεια το απίστευτο ποσόν των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το φοιτητικό χρέος είναι υψηλότερο κατά μισό περίπου τρισ. δολάρια σε σχέση με το συνολικό χρέος των Αμερικανών σε καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες.

Η αύξηση του χρέους στην εκπαίδευση παρομοιάζεται με το μαγείρεμα του αστακού. Η αύξηση στο σύνολο του χρέους των σπουδαστών συμβαίνει αργά αλλά σταθερά, έτσι ώστε όταν θα παρατηρήσουν ότι το νερό βράζει είναι ήδη μαγειρεμένοι. Το πρόβλημα αυτό το συναντάμε βέβαια σε όλες τις χώρες που έχουν δίδακτρα (για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Τ'ωρα λοιπόν, έρχεται όπως φαίνεται και η ώρα της χώρας μας να μπει σε αυτό το «παιχνίδι», καθώς  οι διάφορες διαφημίσεις για τα λεγόμενα «Φοιτητικά δάνεια» έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, με όσα αυτό συνεπάγεται...

Οι φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για το ζήτημα, τονίζουν ότι με τέτοιες «διευκολύνσεις»  γινόμαστε έρμαια στα χέρια των τραπεζών Προσθέτουν έτσι ακόμα έναν βραχνά στις οικογένειες μας και φτιάχνοντας χρυσές δουλειές για τις τράπεζες και τα κοράκια της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης...

Η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Οι αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών για το ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ που προώθησαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, θα οδηγήσει σε πανάκριβες σπουδές επιβεβαιώθηκαν ξανά.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και εν αναμονή της εφαρμογής των αντιδραστικών νομοθετημάτων για περαιτέρω εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων όλα δείχνουν τι μας περιμένει.

Τελικά με την επιχειρηματική δράση των πανεπιστημίων να απορροφά τα κονδύλια σε βάρος των αναγκών των ιδρυμάτων, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την τραγική έλλειψη των εστιών και την αύξηση των τιμών της αγοράς ακινήτων, τους κόφτες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που σπρώχνουν όλο και περισσότερους για σπουδές στον ιδιωτικό τομέα, τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και την πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, διαμορφώνεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ένα δεδομένο… για να σπουδάσεις πρέπει να χρεωθείς!

Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν στους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες και τις οικογένειες τους οι διάφορες διαφημίσεις για τα λεγόμενα «Φοιτητικά δάνεια». Τα σχόλια τους μάλιστα είναι προκλητικά. Πάρτε δάνειο «για να καλύψετε τις ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών σας» και «με το φοιτητικό δάνειο καλύπτεται μέρος ή όλα τα δίδακτρα σας» και «τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης στον τόπο σπουδών». Μάλιστα κάποιοι διαφημίζουν την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δηλαδή ότι γίνονται με τη σφραγίδα της ΕΕ!

δανεια

Αυτή η πολιτική είναι που κάνει τις τράπεζες να στήνουν πάρτυ με τα «φοιτητικά δάνεια» στις πλάτες των φοιτητών. Όχι απλά οι σπουδές περνάνε από την τσέπη μας αλλά επειδή ούτε αυτές θα τις αντέχουν, γινόμαστε έρμαια στα χέρια των τραπεζών Προσθέτουν έτσι ακόμα έναν βραχνά στις οικογένειες μας και φτιάχνοντας χρυσές δουλειές για τις τράπεζες και τα κοράκια της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

δανεια

Τα τραγικά αποτελέσματα είναι γνωστά στην Αμερική και στην ΕΕ. Ενδεικτικά:

  • Στις ΗΠΑ το σωρευτικό χρέος από φοιτητικά δάνεια ξεπερνά πλέον τα 1,7 τρισ. δολάρια, ενώ οι 35άρηδες έχουν το μεγαλύτερο χρέος!

  • Στην Αγγλία για πρώτη φορά, τα ανεξόφλητα φοιτητικά δάνεια ξεπέρασαν τις 200 δισ. Λίρες!

  • Στη Σκοτία, λόγω του υψηλού επιτοκίου των φοιτητικών δανείων, κάποιοι φοβούνται ότι θα συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν αποπληρώσει εντελώς τα φοιτητοδάνεια!

Δηλαδή μια ζωή χρεωμένοι για να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο…

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας δεν πρόκειται να ανεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν!

Ο δίκαιος αγώνας μας για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμια για πτυχία με αξία, τώρα δυναμώνει.

Μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, θα βρεθούμε μπροστά για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ- επιχειρηματικών ομίλων.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές.

Πτυχία με αξία – Δωρεάν σπουδές!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies_panelladikes_vaseis.jpg
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές
Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα. 
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές