Διαγραφή φοιτητικών χρεών στις ΗΠΑ: Οι αθέατες πλευρές της "απλοχεριάς" του Μπάιντεν
Η εκπαίδευση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία…

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου φοιτητικού χρέους, το οποίο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 1,6 τρισ. δολαρίων, έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η αμερικανική κυβέρνηση θα «διαγράψει» 10.000 από τα κρατικά φοιτητικά δάνεια για οφειλέτες με εισόδημα κάτω των 125.000 δολαρίων ετησίως ή ζευγάρια με κοινά εισοδήματα κάτω των 250.000 δολαρίων. Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσοι πήραν επιδοτήσεις Pell, που απευθύνονται σε χαμηλόμισθους φοιτητές, με διαγραφή συνολικά 20.000 δολαρίων.

Τέλος, η κυβέρνηση παρέτεινε για μία ακόμη φορά την προθεσμία αποπληρωμής μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σκοπεύει να βάλει πλαφόν στις μηνιαίες καταβολές στο 5% των εισοδημάτων.

Ποιος επωφελείται; Όλοι οι πρώην φοιτητές που δανείστηκαν χρήματα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης για την ανώτατη εκπαίδευση και όσοι είναι τώρα φοιτητές και έλαβαν δάνειο πριν την 1η Ιουλίου αυτού του έτους. Εκτιμάται συνολικά πως θα διαγραφούν χρέη σε περίπου 20 εκατ. Αμερικανούς, σχεδόν το ένα τρίτο όσων έχουν φοιτητικά χρέη. Η ελάφρυνση δεν αφορά όσους πήραν ιδιωτικά δάνεια ή όσους τα έχουν αποπληρώσει πλήρως.

Πως και τέτοιες "καλοσύνες" και "απλοχεριές" η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Αμερικανοί φοιτητές: Χρωστούν 1,5 τρισ. δολάρια σε σπουδαστικά δάνεια!

Η Αμερικανίδα Τόνι Βίνσεντ για να σπουδάσει αναγκάστηκε να πάρει ένα δάνειο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρωστούσε περίπου 100.000 δολάρια. 15.000 δολάρια κόστισε το μπάτσελορ που έκανε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και 85.000 δολάρια το μάστερ στο γνωστό πανεπιστήμιο George Washington.

Σήμερα με το πτυχίο της στη Δημόσια Υγεία η Τόνι Βίνσεντ εργάζεται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και συντονίζει διάφορα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας. Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της μετά από τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμα 80.000 δολάρια.

Στην ίδια μοίρα με τη Τόνι Βίνσεντ βρίσκονται άλλοι 44 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο. Όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υψηλότερα είναι μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια. 

Όπως σωστά επισημαίνει σε άρθρο του ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των ΑΕΙ του κόσμου και γιατί κατέχουν πρωτιές ανάμεσα στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του πλανήτη και γιατί ορισμένοι από τους απόφοιτους τους είτε στελεχώνουν κυβερνήσεις σε όλη τη γη, είτε γίνονται υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών. 

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, έχει να κάνει με τις πτυχές του πιο ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος που υπάρχει στον κόσμο. Το κόστος φοίτησης στα πανεπιστήμια είναι δυσβάστακτο. Απαγορευτικό για εκατομμύρια Αμερικάνους νέους. Αιτία; Τα εξαιρετικά ακριβά δίδακτρα που κάθε σπουδαστής οφείλει(!) να καταβάλει. Η εκπαίδευση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία…

Όμως ο καπιταλισμός έχει λύση. Ονομάζεται φοιτητικό δάνειο. Για παράδειγμα  η πρόταση για φοιτητικά δάνεια  αποτελεί  μια από τις πιο γνωστές και συνάμα πιο επίμονες προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ο γνωστός διεθνής οργανισμός, πλασάρει τα φοιτητικά δάνεια σαν εργαλείο που θα απαλλάξουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από τα βάρη των σπουδών τους. Αλλά και εδώ στα δικά μας, σύμφωνα με την Έκθεση Πισσαρίδη που προβλήθηκε σαν την απόλυτη θεραπευτική αγωγή για τα προβλήματα (και) της εκπαίδευσης (ενώ δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα διατεταγμένο πακέτο των νεοφιλελεύθερων προσταγμάτων που έχουν διατυπωθεί την τελευταία δεκαετία από τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, τον εγχώριο ΣΕΒ κλπ) «στον αναγκαίο εξορθολογισμό της φοιτητικής μέριμνας μπορεί́ επίσης να συμβάλλει η εισαγωγή́ μηχανισμού́ ατόκων δανείων, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής  για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης στη διάρκεια των σπουδών».

Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα στις ΗΠΑ; Ποτέ στο παρελθόν οι Αμερικάνοι φοιτητές δεν είχαν τόσα χρέη όσο σήμερα! Χρωστούν στις τράπεζες 1,6 τρισ. δολάρια από φοιτητικά δάνεια! Πρόκειται για το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στη μητρόπολη του καπιταλισμού μετά τα στεγαστικά δάνεια των Αμερικάνων πολιτών!

Η υπερχρέωση των νέων Αμερικάνων γίνεται στο όνομα της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα Πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε μια κερδοφόρα μπίζνα. Και ζητάνε για δίδακτρα μια ολόκληρη περιουσία. Δεν έχεις; Πάρε δάνειο σου λένε και θα το αποπληρώσεις αργότερα όταν θα έχεις δουλειά.

Η αύξηση του χρέους των σπουδαστών συμβαίνει αργά αλλά σταθερά, έτσι ώστε όταν θα παρατηρήσουν ότι το νερό βράζει είναι ήδη μαγειρεμένοι.

Έτσι οι νέοι ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα υπερχρεωμένοι. Δουλεύουν για να αποπληρώσουν τις σπουδές τους. 

Στο 90% των περιπτώσεων δανεισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της DW, εγγυητής είναι το κράτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο μέλλον όλο και περισσότεροι φοιτητές δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για φούσκα και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια. 

Να λοιπόν γιατί ο Μπάιντεν προχωρά σε μερική διαγραφή χρεών στο 1/3 των φοιτητών που έχουν χρέη από φοιτητικά δάνεια (σε 20 εκατ. από τα 60 εκατ. που έχουν χρέη). Πρώτον γιατί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να τα αποπληρώσουν, δεύτερον γιατί θέλει να αποφύγει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό που είχαν δημιουργήσει τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών και τρίτον γιατί με ανέξοδο τρόπο προβάλλει ως ευεργέτης εκατομμυρίων νέων Αμερικανών.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα, τα πανάκριβα δίδακτρα, που οδηγούν στην ανάγκη δανεισμού όσους θέλουν να σπουδάσουν στην πιο ταξική εκπαίδευση του κόσμου παραμένει και αναπαράγεται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Διαμαρτυρία για κάλεσμα μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για επιτηρητές και την άμεση αντικατάσταση τους από εκπαιδευτικούς
«Θα πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ που έχουν οριστεί από τις Δ.Δ.Ε. και να αντικατασταθούν με καθηγητές όπως αναφέρει η εγκύκλιος»
Διαμαρτυρία για κάλεσμα μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για επιτηρητές και την άμεση αντικατάσταση τους από εκπαιδευτικούς
ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών και κατανομή μόνιμων διορισμών
Ερευνάται η πιθανότητα να γίνουν πρόσθετες μεταθέσεις στα νέα οργανικά κενά (αν αυτά συσταθούν), με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι διορισμοί. Σε κάθε...
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοί πίνακες αναπληρωτών και κατανομή μόνιμων διορισμών
τέμπη
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
Tρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις...
Τέμπη: Νέα αποκάλυψη σοκ- Bρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο που έριξαν τα μπάζα
foto-molivia-xromata-ekpaideusi.jpg
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών
“Υπάρχει πρόθεση, γίνονται προσπάθειες, εξαρτώνται από άλλους φορείς και παράγοντες, δεν ξέρουμε πόσες, δεν ξέρουμε πότε”. Διάχυτη η αίσθηση πως “…...
Μετά τις 20 Ιουνίου ανακοινώνονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών